Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022

Wij hebben er al eerder over geschreven, maar een reminder kan geen kwaad: Rookmelders worden verplicht vanaf 1 juli 2022 in iedere woning. Op iedere verdieping, in elke woning moet een rookmelder hangen. Deze verplichting was er al een tijd voor nieuwbouwwoningen, maar vanaf 1 juli aanstaande geldt dit dus ook voor bestaande woningen.

Wat als je geen rookmelders ophangt?

Het antwoord op deze vraag zal met name met de verzekering te maken. Want het is niet de verwachting dat er handhavend opgetreden zal worden door de overheid. Al zal het waarschijnlijk wel mogelijk worden voor de overheid (gemeenten) om boetes op te leggen. Verzekeraars zullen eisen dat je rookmelders op elke verdieping hebt hangen om aanspraak te maken op een vergoeding na een woningbrand. Wanneer uit onderzoek blijkt dat er geen rookmelders aanwezig zijn, is het mogelijk dat de verzekering niets uitkeert.

Het lijkt er wel op dat zowel de verzekeringsmaatschappijen en de overheid inzetten op preventie en de noodzaak van het gebruik van rookmelders duidelijk willen maken. Daarom geldt de verplichting ook pas vanaf 1 julli 2022, dan is er voldoende tijd voor alle partijen om aan de eisen te voldoen.

rookmelder kan rook door brand vroegtijdig detecteren

Waarom is een rookmelder verstandig?

Het zal weinig uitleg behoeven, maar rookmelders redden echt levens en kunnen schade aan een woning aanzienlijk beperken.

Wanneer je slaapt, ruik je niks en dus duurt het bij een brand even voordat je door de vlammen wordt gewekt. Vaak ben je dan al te laat om nog veilig het huis te verlaten, laat staan om gezinsleden te waarschuwen. Met een rookmelder word je sneller gewaarschuwd waardoor je tijd hebt om jezelf en gezinsleden in veiligheid te brengen en mogelijk zelf de (beginnende) brand te blussen.

De prijzen voor een rookmelder beginnen al bij €10, dus dat mag nooit een reden zijn om er geen aan te schaffen. Vrijwel alle rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar, daarna moeten ze vervangen worden door nieuwe exemplaren.

Meteen aanschaffen

Hoewel de verplichting pas vanaf 1 juli 2022 geldt, raden wij met klem aan om nu al rookmelders aan te schaffen en op te hangen. Er is geen goede reden om te wachten tot 1 juli!!