Preppen

Toen het coronavirus uitbrak en we aan het begin van een pandemie stonden, hoorden we steeds meer over zogenaamde peppers. Nu de oorlog in de Oekraïne gaande is, zien we dezelfde trend. Weer berichten over peppers in de media. Wat is preppen eigenlijk?

tomatensoep, preppen

Wat is preppen?

Preppen komt van het woord prepareren (Prepare in het Engels). Preppen betekent het voorbereiden op een noodsituatie. Een situatie waarbij je afgesloten bent van de buitenwereld en het gedurende langere tijd uit moet houden met de spullen die je hebt.

Toen het Coronavirus in Nederland uitbrak en ook aan het begin van de oorlog in de Oekraïne, zijn er in Nederland mensen die gaan preppen. Op de vraag of het nodig is lopen de meningen uiteen.

Wat moet je preppen?

Wat heb je nou allemaal nodig om zelfstandig enkele dagen tot weken door te komen wanneer je wordt afgesloten van de buitenwereld?

Water

Water is het belangrijkste om te overleven. Een mens kan maar enkele dagen zonder water. Je hebt 2 liter water per dag nodig voor een goede hydratatie. Wanneer je het 72 uur moet uithouden heb je dus per persoon in een huishouden 6 liter nodig. Water is lang houdbaar, dus enkele flessen thuis opslaan kan sowieso geen kwaad. Het is ook handig wanneer het water tijdelijk wordt afgesloten (door een leidingbreuk bijvoorbeeld). Naast water kan je er ook voor kiezen een waterfilter aan te schaffen. Hiermee kan je water uit de sloot filteren, waardoor je dit veilig kan drinken.

Voeding

Na water is eten het belangrijkste. Brandstof voor het lichaam. Kies voor producten die lang houdbaar zijn. Veelal wordt aanbevolen eten in blik op de slaan. Dit is lang houdbaar en ook koud eetbaar. Kies voor voeding waar veel calorieën in zitten. Pure chocolade is ook altijd lekker en lang houdbaar!

Vuur

Vuur is altijd handig om bij je te hebben. Wanneer je thuis geen elektriciteit en/of gas meer hebt bijvoorbeeld. Vuur kan je gebruiken voor warmte, licht (kaarsen) en om te koken. Een aansteker, lucifers of een vuurstarter is dus erg handig om in huis te hebben evenals enkele kaarsen voor licht.

EHBO koffer

Wat eigenlijk elk huishouden al in huis zou moeten hebben. Een EHBO koffer. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Met een EHBO koffer kan je eerste hulp verlenen of bij jezelf toepassen. Erg belangrijk, al helemaal wanneer je geen contact kan krijgen met de huisarts of het ziekenhuis.

Radio

Een radio op batterijen is erg handig om het nieuws te kunnen volgen wanneer je bent afgesloten van de buitenwereld. De overheid kan inwoners via de radio voorzien van belangrijke informatie. Een radio op batterijen is dan een uitkomst. Vergeet daarbij niet voldoende batterijen in huis te hebben om enkele dagen de radio aan te kunnen laten.

Een zaklamp

Een zaklamp is ook een van die dingen die je altijd in huis hoort te hebben. Al is het maar om ‘s nachts veilig naar de eterkast te kunnen lopen om de aardlekschakelaar weer aan te kunnen zetten. Wanneer je dagen geen stroom hebt is een zaklamp handiger (meer licht) en veiliger dan kaarsen. Met kaarsen lopen is nooit een goed idee. Zorg dat de zaklamp dezelfde batterijen heeft als de radio!

Is preppen niet wat overdreven?

De meningen hierover lopen erg uiteen. Aangezien preppen door komst van het Coronavirus ineens een hot topic is was dat voor ons een reden om hier een artikel aan te wagen. In dit artikel is de basisbehoefte opgesomd om het enkele dagen tot weken uit te houden zonder hulp van buitenaf. Wij zijn wel van mening dat veel van bovenstaande sowieso in elk huishouden thuis zou moeten horen. Wanneer de elektriciteit langdurig uitvalt of er enkele dagen geen water uit de kraan komt, is het makkelijk als je hier enigszins op voorbereid bent. En deze twee voorbeelden zijn zeker niet ondenkbaar, ook niet in 2022.