De auto gaat één keer per jaar naar de garage.
We gaan elk half jaar naar de tandarts.
De c.v. wordt elk jaar nagekeken.
Periodiek onderhoud is belangrijk en dat is voor de beveiliging niet anders. De beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. En om die zwakste schakel te vervangen is regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen aan het alarmsysteem of aan de camera’s, maar ook aan andere beveiligingsmaatregelen, zoals sloten en je veiligheidsbewustzijn.
Periodiek onderhoud, hoe vaak?
Bedrijven hebben vaak een periodiek inspectie programma opgesteld, waarin vermeld staat wanneer onderhoud aan welke beveiligingsmaatregelen moeten plaatsvinden. We zien vaak terug dat alle beveiligingsmaatregelen minimaal jaarlijks onderhoud behoeven. En sommige beveiligingsmaatregelen zelfs dagelijks, dit is uiteraard ook afhankelijk van het risicoprofiel van het bedrijf.
Bij particulieren zien we een dergelijk programma niet terug en vindt onderhoud vaak pas plaats na een calamiteit (zoals een inbraak) of bij onrust in de buurt. Dan gaat men de eigen beveiliging nakijken en aanscherpen. Een uitzondering is een alarmsysteem, vaak zal de installateur actief de klant benaderen voor jaarlijks onderhoud aan het alarmsysteem.
Jaarlijks onderhoudsplan opstellen
Voor zowel particulieren als bedrijven is het verstandig een jaarlijks onderhoudsplan op te stellen voor de beveiliging. Het maakt niet veel uit hoe je een dergelijk document noemt, als het maar duidelijk omschrijft welke beveiligingsmaatregelen er zijn en wat de onderhoudsinterval per maatregel is. Voor bedrijven zal een security manager of facility manager hiermee belast zijn. Voor particulieren is dit anders. Zij kunnen een expert inschakelen om een dergelijk document op te stellen. Maar zij kunnen ook vrij makkelijk zelf de beveiligingsmaatregelen in kaart brengen en in de agenda zetten wanneer onderhoud nodig is. Hierdoor kunnen zij het niet meer vergeten. Neem bij de beveiligingsmaatregelen ook direct de controle van de rookmelders mee, wel zo veilig!
Wist je dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht worden in iedere woning, op iedere verdieping?
Repareren of vervangen
Er kan altijd iets kapot gaan. Een magneetcontact van het alarmsysteem geeft storing. Een camera geeft geen beeld meer. Het slot van de achterdeur werkt niet meer. Een raamuitzetter zit los.
Dit lijken kleine dingen, maar zorgen direct voor extra risico en vereisen daarom direct actie. Zorg direct voor reparatie of vervanging. De beveiliging is door het defect niet meer optimaal en je zal altijd zien dat er juist op die plek een calamiteit plaatsvindt. De wet van Murphy.