Het val niet meer te ontkennen, we leven in een digitaal tijdperk. Waar we enkele jaren geleden nog massaal met een Nokia 3310 rondliepen als enige optie om mobiel bereikbaar te zijn, doen we nu alles via onze smartphone, tablet, laptop en computer. Met de verschillende opladers die daar bij horen.
De bankzaken, verzekeringen, het werk, shoppen, ontspanning; alles gaat via een apparaat. Je kan het ermee eens zijn, of niet. Het feit blijft dat steeds meer digitaal gaat. Elektronische apparaten zijn onlosmakelijk verbonden met de digitalisering. Waar voorheen het spelletje Snake DE optie was op de telefoon, kan je nu oneindig veel apps downloaden waarmee je alles kan regelen. En dat is op zich best handig, alles letterlijk onder handbereik.
We kunnen niet meer zonder
Je hele leven regelen via één apparaat. Handig, maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. We schreven al eerder over de gevaren van social media, het belang van updates en slimme apparaten. Deze zaken zijn zeker belangrijk en wij geven dat ook nadrukkelijk de tip om hier goed naar te kijken en naar te handelen. Je volledige leven ligt zo op straat, met alle gevolgen van dien.
Het feit dat je alles via één apparaat kan doen, maakt ook dat je niet meer zonder kan. Vaak is dat ene apparaat de telefoon. Zeg eerlijk; ben jij weleens terug naar huis gereden, omdat jij je telefoon was vergeten? Vermoedelijk zal je bevestigend antwoorden. Je kan niet meer zonder. Altijd en overal meer je informatie bij je hebben, zaken kunnen regelen en mensen kunnen bereiken.
Opladen
Er is echter nog één nadeel aan de telefoon (maar ook tablet en laptop), ze moeten regelmatig opgeladen worden. De accuduur van die welbekende Nokia 3310 was ruim een week. Dat halen de huidige telefoons bij lange na niet. Vrijwel iedereen moet na een dag de telefoon alweer opladen. De accu moet weer vol voor de volgende dag, want we moeten bereikbaar blijven!
En bij deze gewoonte komt een ander gevaar kijken:
Brandgevaar
Een apparaat wordt altijd geleverd met een bijpassende oplaadmogelijkheid. Een snoer met aansluiting, vaak met een stekker. Deze zijn CE gekeurd, dat betekent dat ze voldoen aan de Europese regelgeving en veilig in gebruik zijn. MAAR, alleen als ze volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt.
En daar wringt de schoen. Vaak laden we de telefoon ‘s nachts op. Leggen we de telefoon ook nog eens onder ons kussen en als we dan ‘s ochtends naar werk gaan laten we de stekker in het stopcontact zitten. We doen het massaal, maar het levert een reëel brandgevaar op!
Daarnaast is er nog iets wat brandgevaar kan opleveren! Het gebruik van niet-goedgekeurde snoeren, adapters en stekkers. Mede door het digitale tijdperk kunnen we nu met een paar muisklikken opladers bestellen in het buitenland. Je moet er enkele weken op wachten, maar dan heb je wel een nieuwe oplader voor €2. Een koopje!
Deze opladers, snoeren, etc. zijn echter niet gekeurd en voldoen mogelijk niet aan de eisen die in Europa worden gesteld. Ze zijn mogelijk heel gevaarlijk om te gebruiken. Het is een gok, een gevaarlijke gok die je neemt als je er toch gebruik van maakt. Regelmatig lees je in de media dat er brand in een woning is uitgebroken door kortsluiting in een oplader, oververhitting van de accu van de telefoon door verkeerd opladen enz. Het is dus eigenlijk spelen met mensenlevens wanneer je dergelijk producten gebruikt.
Voorkom ongelukken
Ook al is het heel handig om de oplader in het stopcontact te laten zitten, doe het niet! Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je bewust het risico neemt, terwijl je op de hoogte bent van de gevaren, dan vergeef je het jezelf nooit als er wat gebeurt.
- De telefoon niet de hele nacht opladen. Dus voorkom overladen van het apparaat.
- Leg de telefoon niet in bed (ook niet wanneer deze niet opgeladen wordt).
- Gebruik alleen de meegeleverde lader en vervang deze wanneer het nodig is met een lader van dezelfde fabrikant.
- Gebruik geen laders/snoeren van onbekende fabrikanten (dus haal ze niet uit de welbekende Chinese webshops).
- Controleer regelmatig op het apparaat zijn warmte kwijt kan (door bijvoorbeeld hoesjes).
- Haal de oplader uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt.
- Vervang beschadigde opladers/snoeren/adapters/stekkers direct.
- Gebruik rookmelders!