Een alarmsysteem draagt bij aan de veiligheid van jouw woning/bedrijf. Preventief, maar ook als er daadwerkelijk wordt ingebroken. De detectoren van het alarmsysteem zullen een signaal afgeven als er iemand onbevoegd in het pand is. Het gebeurt echter ook dat er een signaal wordt afgegeven, terwijl er niemand in het is. Hoe kunnen we deze onnodige alarmen voorkomen?
Loze meldingen van het alarmsysteem
Helaas is het zo dat alarmsystemen vaak loze meldingen geven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim 90% van de meldingen (inbraak- en brandmeldingen) loos is.
Loos alarm: Een onterecht alarm, maar met goede intenties gemeld.
Een PIR van een alarmsysteem zal detecteren wanneer iemand in een ruimte loopt en hiervan melding maken. Dit is een goede intentie. De PIR weet niet dat de bewoner van het pand via de achterdeur naar binnen is gekomen en vergeten is het alarm uit te schakelen.
Waardoor worden loze alarmmeldingen veroorzaakt?
- Gebruikersfout
- Open ramen/deuren
- Ongedierte
- Huisdieren
- Technische storing
- Lege batterij/accu
Hoe kan ik onnodige alarmen voorkomen?
Hierboven vindt je de vaakst voorkomende oorzaken van loze alarmmeldingen. Aan de hand van deze lijst kunnen we bepalen welke maatregelen we moeten nemen om loze meldingen zoveel mogelijk uit te sluiten.
- Gebruikersfout: Een gebruikersfout is wanneer het alarmsysteem niet op tijd wordt uitgeschakeld, of men het alarmsysteem inschakelt terwijl er nog iemand aanwezig is. Ook het alarm inschakelen en dan toch nog snel wat in het pand pakken zorgt voor loze meldingen. Door een goed protocol op te stellen kunnen deze loze meldingen worden voorkomen. Indien een gebruiker een fout maakt met inschakelen/uitschakelen dient hij/zij zo snel mogelijk contact op te nemen met de meldkamer, hierdoor kan onnodige opvolging door beveiliging en/of politie worden voorkomen.
- Open ramen/deuren: Met name wanneer het mooi weer is komt het vaak voor dat ramen en deuren open zijn wanneer het alarm wordt ingeschakeld. Klapperende ramen, deuren, gordijnen, planten kunnen een melding veroorzaken. Het is sowieso verstandig ramen en deuren te sluiten wanneer je het pand verlaat.
- Ongedierte: Hoe schoon een huis/kantoor ook is. Ongedierte is overal te vinden. Regelmatig komt het voor dat spinnen zich rond een PIR vestigen en dan ook nog een spinnenweb fabriceren. Ook vliegen kunnen zich rondom de PIR bewegen. Beiden kunnen zorgen dat het alarm wordt geactiveerd. Het is raadzaam om zeer regelmatig de detector en directe omgeving schoon te maken. Ook zijn er genoeg meldingen die worden veroorzaakt door vleermuizen. In zo’n geval is het raadzaam om na te gaan hoe zij in het pand kunnen komen en deze plek dan af te sluiten.
- Huisdieren: Jouw kat, of hond kan ook voor de nodige loze meldingen zorgen. Een installateur kan een PIR zo afstellen dat een huisdier zich vrij in die ruimte kan bewegen. Echter hebben huisdieren de neiging om hun eigen gang te gaan wanneer de baas van huis is. Een hond kan op de bank springen, een kat op de kast en hierdoor een alarm veroorzaken. Alarmsystemen kunnen in zones worden ingeschakeld. Zo kan je de zone waar jouw huisdier verblijft uitgeschakeld laten, terwijl de rest van het alarmsysteem wel staat ingeschakeld. Zorg dat de juiste zone uitgeschakeld blijft en sluit de deuren goed om te voorkomen dat jouw hond toch aan de wandel gaat door het pand.
- Technische storing: Het alarmsysteem bestaat uit vele elektronische componenten. Helaas kan het zo zijn dat er een storing in komt door wat voor oorzaak dan ook. Mogelijk geeft het systeem dit aan, maar het kan ook voorkomen dat het systeem regelmatig dezelfde melding geeft zonder aanwijsbare oorzaak. In zo’n geval is het verstandig om een installateur in te schakelen die het systeem kan nakijken en de storing kan oplossen.
- Lege batterij/accu: Met de toename van het aantal draadloze systemen nemen ook de meldingen veroorzaakt door een lege batterij/accu toe. De detectoren van een draadloos alarmsysteem zijn voorzien van een accu/batterij voor de voeding. Door deze regelmatig te (laten) vervangen voorkomen je deze loze meldingen.
Onderhoud alarmsysteem
Net als bij de auto heeft een alarmsysteem regelmatig onderhoud nodig. Een alarmsysteem bestaat uit complexe, elektronische componenten en die moeten regelmatig nagekeken worden. Het is natuurlijk van belang dat het systeem functioneert op het moment dat het nodig in. Een installateur kan het onderhoud uitvoeren en zorgt meteen voor het schoonmaken van de componenten, vervangen batterijen, controle werking en de afstelling. Onnodige alarmen voorkomen kan nooit 100%, maar periodiek onderhoud draagt wel sterk bij aan de vermindering van het aantal onnodige meldingen.
Helaas zijn loze alarmmeldingen nooit helemaal te voorkomen. Immers zorgt elektronica voor de melding en deze elektronica kan (nog) niet het verschil zien tussen een inbreker of een andere oorzaak. Maar door de bovenstaande tips toe te passen kan je het aantal lozen alarmmeldingen wel tot het minimum beperken!