Mondkapjesplicht

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is er veel te doen om het dragen van mondkapjes. De meningen over de effectiviteit van het het dragen van mondkapjes waren verdeeld. Maar de laatste maanden (dit artikel is geschreven op 18 november 2020) was er dan toch een dringend advies vanuit de overheid om mondkapjes te dragen in de voor publieke binnenruimtes, zoals winkels, theaters en horeca. Na het advies werd het langzaam maar zeker normale om een mondkapje te dragen in die ruimtes. Op enkele plekken, zoals in het openbaar vervoer, was het dragen van een mondkapje al verplicht.

mondkapje coronavirus

Persconferentie

Op de persconferentie van 17 november 2020 is duidelijk geworden dat er een mondkapjesplicht gaat komen. Deze verplichting gaat in op 1 december 2020. Vanaf dat moment is iedereen verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

Deze verplichting is geregeld in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Deze wet treedt op 1 december 2020 in werking voor de duur van 3 maanden. In de wet is tevens opgenomen dat deze telkens voor maximaal 3 maanden mag worden verlengd, maar er is ook een mogelijkheid de wet (of delen daarvan) eerder te laten vervallen.

Tijdelijke wet maatregelen Covid-19

In deze tijdelijk wet is niet alleen de verplichting tot het dragen van een mondkapje (persoonlijke beschermingsmiddelen) opgenomen. De wet geeft een wettelijke basis voor alle afgekondigde maatregelen, maar ook bevoegdheden en strafbepalingen. De wettekst kan je hier lezen: link

De boete voor het niet dragen van een mondkapje is vastgesteld op €95,00.