Inbrekers zoeken de makkelijkste weg om een woning binnen te komen. Inbrekers willen ongestoord hun werk doen en kiezen dus vaak voor een beschutte plek en de beveiliging moet dusdanig zwak zijn dat het weinig tijd kost om binnen te komen. Of geen beveiliging in de vorm van een open deur of raam natuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste inbraken via de achterdeur plaatsvinden. Bij 39% van alle inbraken is dit het geval volgens onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.
Waarom via de achterdeur?
Een inbreker wilt snel, gemakkelijk en ongestoord te werk kunnen gaan. En vaak zijn die drie voorkeuren bij de achterdeur van toepassing.
- Snel. Een gemakkelijke te bereiken gevelopening. Vaak via de tuin.
- Gemakkelijk. De achterdeur is vaak nauwelijks beveiligd, waardoor een inbreker binnen 1 a 2 minuten binnen is.
- Ongestoord. Een achterdeur is vaak gesitueerd in de tuin, welke is omgeven met groen en/of schuttingen. Hierdoor is van buitenaf geen zicht op de achterdeur van de woning.
Redenen genoeg om extra aandacht te besteden aan de achterdeur. Overigens is de voordeur voorkeursplek nummer twee voor inbrekers.
Inbraakpreventie achterdeur
Licht
Zet inbrekers in het licht. Dat geldt ook voor de achterdeur. Zorg voor een lamp die tijdens de donkere uren licht op de achterdeur werpt. Een buitenlamp kan met een timer worden ingesteld of je kan kiezen voor een buitenlamp met bewegingsdetectie, waardoor de lamp aanspringt als er beweging bij de achterdeur is.
Sloten
Kies voor sloten en deurbeslag met een SKG*** keurmerk. Dan ben je verzekerd dat het slot en het beslag voldoet aan de laatste eisen om inbraak tegen te gaan! Voor wat betreft het slot kan je kiezen voor een extra opzetslot, of een meerpuntssluiting. Bij een meerpuntssluiting is de deur op meerder plekken vergrendeld, echter kan je met één sleutel de deur openen. Bij een extra opzetslot al je 2 handelingen met 2 verschillende sleutels moeten doen om de voordeur te openen
Zicht
De achterdeur is vaak niet zichtbaar vanaf de openbare weg of vanuit de tuin/het huis van de buren. We hebben graag privacy en daarom zijn we dol op het omheinen van onze tuinen. Uit veiligheid kun je overwegen om de heg iets lager te snoeien of lagere schuttingen te nemen. Zo heb je toch nog privacy, maar wel zicht van buitenaf op de achterdeur.
Anti-inbraakstrip
Een anti-inbraakstrip voorkomt dat inbrekers een koevoet tussen de deur en het kozijn kunnen plaatsen om zo de deur open te wrikken. Deze strips zien we vaak terug bij voor- en zijdeuren, maar ook bij de achterdeur is dit erg effectief.
Alarmsysteem
Een alarmsysteem detecteert en alarmeert bij ongewenste bewegingen in huis. Hier lees je daar meer over. Door een magneetcontact op de achterdeur te plaatsen krijg je direct een melding als de deur beweegt. Afhankelijk van de ingestelde gevoeligheid kan het alarm al afgaan als er nog aan de deur gerommeld wordt.
Beveiligingscamera
Een beveiligingscamera die gericht is op de achterdeur legt elke beweging vast. Afhankelijk van het type camera kan deze bij elke beweging direct een notificatie sturen naar de telefoon van de bewoner, inclusief live beeld. Een camera schrikt af, omdat inbrekers niet gezien willen worden. Wij schreven eerder een artikel over beveiligingscamera’s: klik hier