Lichtkoepel beveiligen

Lichtkoepels zien we veel bij bedrijfspanden met platte daken. Door de koepels komt extra daglicht naar binnen. In woningen zie je ze ook regelmatig, vaak op een uitbouw voor extra daglicht. Lichtkoepels zijn vaak van kunststof gemaakt en de koepel steekt boven het dak uit. Er zijn ook lichtkoepels die mechanisch of elektrisch te openen zijn, extra licht en frisse lucht in één.

lichtkoepel

Veiligheid lichtkoepels

Lichtkoepels vormen een aanzienlijk veiligheidsrisico, maar die risico’s zijn wel enorm te beperken met de juiste maatregelen. Lichtkoepels worden vaak gebruikt op platte daken, wat betekent dat inbrekers eenmaal op het dak makkelijk bij de koepel kunnen komen om deze te verbreken.

De meeste lichtkoepels zijn van kunststof en met een breekijzer eenvoudig te forceren. Mechanische en elektrische koepels hebben vaak wel een hendel, maar geen slot. Dat maakt het een stuk makkelijker voor een inbreker.

Een lichtkoepel zit verdiept in een plafond. Anders gezegd, het ligt op het plafond. Hierdoor zal een eventuele pir (bewegingsmelder) in de desbetreffende ruimte niet detecteren als de koepel wordt geforceerd. Pas wanneer iemand zich door de opening in de ruimte laat zakken, zal detectie en alarmering volgen. Maar dan is de inbreker al binnen en heeft even de tijd om waardevolle spullen te zoeken in het pand.

De meeste lichtkoepels zijn niet voorzien van een detector, waardoor een verbreking niet wordt opgemerkt.

Een inbreker zal de makkelijkste weg naar buiten kiezen. Soms via de koepel het dak weer op, maar vaker op de begane grond via een deur. Bij bedrijven vaak een nooddeur, want deze is niet op slot en anders met wat meer geweld. Want de inbraak zit er al op, dus eventuele ontdekking door iemand is minder relevant in dit stadium.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om een inbraak via de lichtkoepel te voorkomen:

  • Goede (schrikverlichting) op het dak, mogelijk gecombineerd met een camera. Inbrekers werken niet graag in het volle licht. Ze weten dan niet of ze zijn ontdekt.
  • Zorg bij lichtkoepels die te openen zijn voor een goed slot. Dit vertraagd de inbraak.
  • Monteer een bewegingsmelder en/of trilsensor in de lichtkoepel. Wanneer er nu een inbraak wordt gepleegd zal dit direct worden gedetecteerd en wordt de meldkamer gealarmeerd.
  • Barrierestangen of raamroosters plaatsen in de lichtkoepel. In een woning misschien niet een hele mooie oplossing, maar zeker bij bedrijven zien we dit meer en meer. Barrierestangen of een raamrooster, zorgen voor een extra obstakel voor de inbreker.
  • Zorg dat inbrekers het dak niet op kunnen komen. Maak ladders, containers, etc met een kabel vast, zodat ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen. Voor regenpijpen is er een opklimbeveiliging te krijgen. Het is heel simpel, als een inbreker het dak niet op komt, dan komt hij ook niet bij de lichtkoepel.

Dakramen

In dit artikel hebben we het specifiek over lichtkoepels. We zien dag dit vaak een zwakker plek in de beveiliging van een pand is. Maar de preventieve maatregelen zijn natuurlijk ook van toepassing op dakramen, vaak Velux ramen, genoemd. Deze zitten vaak in schuine daken. Afhankelijk van de positie van de bewegingsmelder in die ruimte zal een inbraak sneller gedetecteerd worden, omdat een dakraam doorgaans niet in het plafond zit.

dakraam