Mensen zijn zich er vaak van bewust dat beveiliging bijdraagt aan een veiligere leefomgeving. Het is een geruststellende gedachte dat beveiligingsmaatregelen een inbraak, diefstal of vernieling grotendeels kunnen voorkomen. Toch blijkt de beveiliging van veel woningen niet in orde. Dit komt doordat men denkt dat goede beveiliging erg duur is.
Wat zijn de kosten voor de beveiliging van een huis?
Helaas, een antwoord op deze vraag ga je in dit artikel niet vinden. En elk ander artikel op internet dat beweert de exacte kosten te kunnen geven is uit de duim gezogen.
Er is simpelweg geen exact prijskaartje aan de beveiliging van een huis te hangen. Dit komt omdat de beveiliging per huis zal verschillen. Dit heeft met verschillende omstandigheden te maken:
- Plaats van de woning.
- De ligging van de woning.
- Soort woning (rijtjeshuis, hoekhuis, vrijstaand, appartement)
- Aantal bewoners.
- Aanwezigheid huisdieren.
- Aantal ramen/deuren (gevelopeningen).
- Aanwezigheid tuin.
Kosten beveiliging huis: Een investering
Wij zien beveiliging altijd als een investering. En dat is bij de beveiliging van een huis niet anders. Je investeert in producten of diensten, waarmee je de kans op een inbraak verkleint. Een inbraak heeft een enorme impact op de slachtoffers, het is niet voor niets een high impact crime. Slachtoffers hebben vaak nog lang last van het feit dat een inbreker in huis is geweest en alles heeft doorzocht. Dit zorgt dat de slachtoffers zich onveilig en angstig kunnen blijven voelen.
Daarnaast is er natuurlijk de materiele schade door de inbraak zelf. Een ontzet raam, versplinterd kozijn, vernield slot, zorgen voor een behoorlijke schadepost. Reparatie of vervanging gaat snel in de papieren lopen. En dan nog de gestolen spullen, niet alleen financieel, maar soms ook emotioneel van grote waarde! En hoewel een inboedelverzekering mogelijk een groot deel van de schade dekt, word je er nooit beter van.
Het investeren in de beveiliging is dus geen weggegooid geld. En vaak gaat de investering jaren mee, waardoor de kosten eigenlijk enorm blijken mee te vallen. Ook zijn de investeringen doe je kan doen niet altijd heel deur. Een anti-inbraak strip kost enkele tientjes, maar voorkomt wel dat inbrekers de deur open flipperen! Natuurlijk zijn er ook duurdere investeringen, zoals een alarmsysteem of nieuwe sloten. Maar deze investering zijn voor meerdere jaren en op wat onderhoud na, heb je hier geen verdere kosten aan. Maar wel het voordeel, een sterk verminderde kans op een inbraak!!!
Welke investeringen kan je doen?
Hoewel wij investering in beveiliging een goede besteding vinden, moet het natuurlijk wel nut hebben. 30 beveiligingscamera’s rondom het huis installeren zal zeer waarschijnlijk zonde van het geld zijn en is dan ook een slechte investering. Bekijk kritisch waar de beveiliging van jouw woning verbeterd kan worden en zoek daar dan het juiste product (of de juiste dienst) bij. Onze beveiligingsexperts kunnen jou helpen met de inventarisatie: Advies
Hieronder zetten we de meest voorkomende preventieve maatregelen voor een woning voor je op een rijtje:
- Goede (SKG gekeurde) sloten op deuren en ramen.
- Alarmsysteem.
- Beveiligingscamera’s.
- Verlichting.
Dit zijn de meest voorkomende preventieve maatregelen die bewoners kunnen nemen. Daarnaast zijn er nog legio andere maatregelen die genomen kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan inbraakwerend glas of alarmopvolging, maar met bovenstaande vier preventie maatregelen kan je een huis al erg goed beveiligen.
De mens is de zwakste schakel
Beveiligingsmaatregelen hebben een verminderd effect als de bewoners hun gedrag niet aanpassen. Zo hebben goede sloten geen effect als ze nooit op slot worden gedraaid. Zo heeft een alarmsysteem geen effect als deze niet wordt aangezet. En zo heeft automatische verlichting geen effect als deze niet op de juiste tijden wordt ingesteld.
Met de beveiligingsmaatregelen komt dus ook een stukje bewustwording van bewoner kijken. Een veiligheidsbewuste bewoner in combinatie met goede beveiligingsmaatregelen geven de inbrekers het nakijken!