Kosten beveiliging huis

Mensen zijn zich er vaak van bewust dat beveiliging bijdraagt aan een veiligere leefomgeving. Het is een geruststellende gedachte dat beveiligingsmaatregelen een inbraak, diefstal of vernieling grotendeels kunnen voorkomen. Toch blijkt de beveiliging van veel woningen niet in orde. Dit komt doordat men denkt dat goede beveiliging erg duur is.

skyline utrecht, kosten beveiliging huis

Wat zijn de kosten voor de beveiliging van een huis?

Helaas, een antwoord op deze vraag ga je in dit artikel niet vinden. En elk ander artikel op internet dat beweert de exacte kosten te kunnen geven is uit de duim gezogen.

Er is simpelweg geen exact prijskaartje aan de beveiliging van een huis te hangen. Dit komt omdat de beveiliging per huis zal verschillen. Dit heeft met verschillende omstandigheden te maken:

 • Plaats van de woning.
 • De ligging van de woning.
 • Soort woning (rijtjeshuis, hoekhuis, vrijstaand, appartement)
 • Aantal bewoners.
 • Aanwezigheid huisdieren.
 • Aantal ramen/deuren (gevelopeningen).
 • Aanwezigheid tuin.

Beveiliging van een woning bestaat uit verschillende preventieve maatregelen. Hier schreven wij al eerder een artikel over:

Geen kosten maar een investering

De exacte kosten voor de beveiliging van jouw huis kunnen wij helaas niet geven. Maar ons inziens zijn het geen kosten, maar is het bedrag een investering. Een investering in de veiligheid van jou, jouw gezin en jouw eigendommen. Een investering die elke cent waard is wanneer blijkt dat er gepoogd is in te breken, maar dit niet gelukt is door de preventieve maatregelen die jij hebt getroffen.

Natuurlijk kan je verzekerd zijn tegen inbraak, diefstal of vernieling. Sterker nog, wij raden het zeker aan om je goed te verzekeren. Maar een verzekering dekt mogelijk niet de gehele schade en emotionele schade is al helemaal niet de dekken. Daarnaast kan de verzekering niets doen aan het gevoel van onveiligheid na een incident. Juist daarom moet je altijd proberen een incident te vermijden (door preventie maatregelen) en dat doe je door te investeren in de beveiliging.

Kosten beveiliging huis, goedkoper dan je denkt

Wij hopen dat de noodzaak voor een goede beveiliging duidelijk is. Het is overigens een misverstand van beveiliging alleen noodzakelijk is bij dure huizen in bijvoorbeeld Bloemendaal en Wassenaar. In ‘normale’ rijtjeshuizen en appartementen wordt ook ingebroken. Zelfs vaker dan in vrijstaande villa’s.

Voor die beveiligingsmaatregelen moet natuurlijk worden betaald. Echter zijn de beveiligingsproducten de laatste jaren behoorlijk in prijs gedaald. Een toenemend aantal fabrikanten ontwikkelen en verkopen beveiligingsproducten. Ook zijn de kosten van alarmsystemen de laatste jaren enorm gedaald. Ten eerste omdat de componenten steeds goedkoper te produceren zijn en daarnaast werken de meeste alarmsystemen nu draadloos. Hierdoor is de installatie veel minder arbeidsintensief, waardoor de kosten voor arbeidsuren tot wel een paar duizend euro per installatie minder kunnen zijn!

Een compleet alarmsysteem van Somfy.
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Hierbij een voorbeeld van een compleet alarmsysteem.

Dit pakket bevat:

 • Centrale computer
 • 1 x beveiligingscamera
 • 3 x sensor voor raam/deur
 • 1 x bewegingsmelder
 • 1 x sirene
 • 2 x afstandsbediening

De investering voor door complete pakket is 549 euro (hier te bestellen).
Het alarmsysteem is daarnaast uit te breiden met losse componenten, zo kan je het gehele huis voorzien van een goede beveiliging.

Enkele jaren geleden was een alarmsysteem met vergelijkbare componenten duizenden euro’s duurder. Plus dat je dit systeem zelf kunt installeren en hierdoor geen kosten voor arbeidsuren hebt.

Kortom, er is geen reden om preventieve maatregelen achterwege te laten vanwege de kosten. Wij raden dan ook aan om de beveiliging thuis eens onder de loep te nemen en waar nodig de beveiliging in orde te maken.

Beter nu, dan wanneer het te laat is!