Kluizen

Iedereen heeft waardevolle spullen in huis. Contant geld, paspoorten, sieraden en andere waardevolle goederen. Om deze veilig op te bergen in huis is een kluis een verstandige keuze. Kluizen kunnen de inhoud beschermen tegen diefstal en/of brand.

Soorten kluizen

Er zijn 3 soorten kluizen beschikbaar:

Kluizen kunnen in alle soorten en maten voorkomen, maar vallen allemaal in één van bovenstaande categorieën.

Inbraakwerend

Inbraakwerende kluizen hebben als doel het schermen van de inhoud tegen onbevoegden. Zo simpel is het. Een kluis kan worden geopend middels een slot, cijferslot, of elektronisch. Het materiaal en de bouw van de kluis zorgen er samen met het slot voor dat onbevoegden niet zo maar de kluis kunnen openen.

Nu zijn er verschillende kluizen op de markt, in verschillende prijscategorieën.
Een normering helpt om de juiste keuze te maken. De normering kijkt naar de waardeberging. Voor welke waarde (contact geld en goederen) is de kluis geschikt.

Het is aan te raden een kluis te nemen die aan de normering voldoet. De klasse moet natuurlijk voldoen aan de inhoud, in verband met de verzekering.

Brandwerend

Zoals de benaming al aangeeft zijn deze kluizen geschikt om de inhoud te beschermen tegen brand. Ook bij brandwerende kluizen kan er sprake zijn van certificering. Maar hier zijn verschillende normeringen, afhankelijk van waar op de wereld deze kluizen zijn gemaakt. Het dient de aanbeveling om voor aanschaf te controleren of er een certificering aanwezig is en of dit voldoende is om de inhoud te beschermen tegen brand.

Een brandwerende kluis beschermt de inhoud dus tegen brand. Of eigenlijk tegen de hoge temperatuur gedurende een X aantal minuten. Kunststof, papier, metaal, allen ontbranden zij op een andere temperatuur. Dus afhankelijk van de inhoud moet een brandwerende kluis worden gekozen.

Inbraak- en brandwerend

Indien je een combinatie wilt zal je dus moeten opletten op de waarde van de inhoud en het materiaal van de inhoud. Zo kan je de juiste kluis kiezen. Uiteraard met 2 certificeringen. Inbraakwerend en brandwerend!

Goedkope kluizen

Bij bouwmarkten zijn ook verschillende goedkope kluizen te vinden. Zonder normering. Prima kluizen voor een paar liefdesbrieven, maar voor iets waardevols zijn deze zeker niet geschikt. Binnen enkele minuten zijn de kluizen opengebroken met gereedschap dat iedereen wel thuis heeft liggen. Zonde van het geld dus en het biedt alleen schijnzekerheid.

Een kluis voegt alleen iets toe als deze daadwerkelijk doet waarvoor het bedoeld is. Dus het voorkomen van inbraak en het beschermen van de inhoud tegen brand. De vorm, kleur, etc doen allemaal niet ter zake voor de werking.

Let er overigens op dat een kluis tot 1000kg verankerd dient te zijn. Bij certificering wordt altijd uitgegaan van een goed verankerde kluis! De verzekering zal niets uitkeren als iemand er met de kluis vandoor gaat!!

kluizen