Nu het mooie weer is aangebroken zijn veel mensen weer lekker bezig in de tuin. Alles staat weer in bloei, het gazon wordt weer gemaaid en de hoveniers draaien overuren met het plaatsen van nieuwe schuttingen en hagen. En daarnaast geniet iedereen in de tuin van het zonnetje, terwijl de kolen op de barbecue hun werk doen.
Favoriete plek inbrekers.
Inbrekers zoeken naar huizen waar zij ongestoord kunnen inbreken. Een voordeur die direct aan de straat grenst zal niet de plek zien waar de inbreker toegang tot een woning zoekt. Immers is er een te grote kans dat hij/zij wordt betrapt. Daarom zijn achtertuinen geliefd bij inbrekers. Tegenwoordig zijn mensen steeds meer op hun privacy gesteld, achtertuinen worden bijna hermetisch afgesloten met heggen en schutting, waardoor inbrekers ongezien aan de slag kunnen.
De beveiligingsrisico’s in de tuin.
Een inbreker wil ongezien zijn slag kunnen slaan en daarnaast ook niet te lang bezig zijn. Het moet dus makkelijk zijn voor de inbreker om in te breken. Met die wetenschap zijn de beveiligingsrisico’s in de tuin in kaart te brengen.
- Hoge heggen/schuttingen, hierdoor kan de inbreker ongezien zijn slag slaan.
- Niet afgesloten deur/hek. De inbreker kan zich makkelijk toegang verschaffen tot de tuin.
- Niet afgesloten schuurdeur. Zonder enige moeite kan de inbreker in de schuur zijn slag al slaan. Ook ligt hier vaak gereedschap dat de inbreker wel kan gebruiken
- Kliko’s, tuintafels, ladders. Deze kan een inbreker gebruiken om op de 1e verdieping in te breken. Een open slaapkamerraam, of balkon is ideaal voor een inbreker. Zet deze spullen dus vast in de tuin, zodat ze niet tegen de woning zijn te zetten.
Preventieve maatregelen in de tuin.
Als je weet welke risico’s er zijn, dan kan je ook preventieve maatregelen nemen mo te voorkomen dat jouw tuin ideaal werkterrein is voor een inbreker.
- Zorg voor zicht van buitenaf in de tuin. Een inbreker kan zo niet ongezien rondstruinen in jouw tuin.
- Sluit altijd de deur/het hek af. Dit belemmert een makkelijke toegang tot de tuin.
- Doe altijd de schuurdeur op slot.
- Zet kliko’s, tuintafels en ladders vast. Een fietsslot is al voldoende om te voorkomen dat inbrekers deze spullen kunnen gebruiken om in te klimmen. Ook een ladder in de schuur die je daar vast te zetten. Inbrekers weten dat er een goede mogelijkheid is dat er in de schuur een ladder ligt.
- Zorg voor tuinverlichting. Een inbreker heeft een hekel aan licht. De kans is groter dat hij/zij wordt gezien.
- Installeer een schijnwerper met bewegingssensor. Zodra er beweging in de tuin wordt waargenomen zal het felle licht aanspringen. Zeer effectief tegen inbrekers. Zij staan vol in het licht en er is ook een psychologisch effect dat zij direct het idee hebben gezien te zijn. Immers kan iemand ook handmatig het licht aandoen!
- Grind rondom te woning is ook een goede preventieve maatregel. Zekers ‘s nachts is het geluid van voetstappen op het grind goed te horen. Een knerpend geluid dat een inbreker liever voorkomt.
Overige maatregelen.
Met bovenstaande maatregelen zorg je ervoor dat de tuin niet aantrekkelijk is voor een inbreker. Echter dient ook het huis goed beveiligd te zijn. Wanneer dit niet het geval is kan een inbreker snel naar binnen en heeft een lage heg geen preventieve functie meer.