Een van de meeste populaire methodes voor inbrekers om ergens binnen te komen in insluiping. Bij een insluiping maakt de insluiper gebruik van een openstaande ‘normale’ toegangsdeur (vaak de voordeur of achterdeur van een woning of pand).
Een variant hierop is inklimming waarbij de inbreker het pand betreedt via een openstaande deur of raam, niet zijnde de ‘normale’ toegang. Vaak zien we bij inklimming dat inbrekers naar binnen gaan via een openstaand slaapkamerraam op de eerste verdieping die ze bereiken via een regenpijp of door gebruik van een ladder.
Gelegenheidsdelict
Een insluiping is een typisch gelegenheidsdelict. De situatie maakt dat de inbreker zijn slag slaat door een woning binnen te sluipen. Vooraf kan een inbreker niet weten waar en bij welke woning een open raam of deur zal zijn, waardoor hij naar binnen kan.
Tenminste, als bewoners niet standaard elke ochtend, op hetzelfde tijdstip, de achterdeur openzetten om te luchten.
Een inbreker kan wel een wijk of buurt uitkiezen en vooraf verkennen. Hier zal hij zijn slag willen slaan en gaat dan ook doelbewust op pad. Maar dan nog weet hij vaak niet waar hij wil inbreken en hangt het af van de gelegenheid die hem wordt geboden. Met andere woorden: Bewoners die ramen en/of deuren open laten. Vaak denken bewoners een raam op de eerste verdieping veilig open te kunnen zetten, maar helaas is dat niet zo. Inbrekers hebben vaak geen enkele moeite een raam, deur of balkon op de eerste verdieping te bereiken.
Geen schade
Een insluiping (en inklimming) kenmerkt zich door het gebrek aan schade aan het huis. Geen vernield slot, gebroken raam of versplinterde kozijnen. Niet wijst erop dat een inbreker moeite heeft moeten doen om binnen te komen. Het enige bewijs is het ontbreken van spullen en mogelijk een rotzooi binnen, omdat de inbreker alles heeft doorzocht.
Een inbreker zal bij een insluiping dan ook geen inbrekerswerktuigen bij zich hebben. Als een inbreker wordt betrapt, kan hij zeggen per ongeluk het verkeerde bij het verkeerde huis naar binnen te zijn gegaan. Ondanks dat alle vermoedens erop wijzen dat hij andere intenties had, is dit vaak moeilijk te bewijzen, waardoor een inbreker vrijuit kan gaan. Een inbreker loopt dus pas een aanzienlijk risico op het moment dat hij spullen uit een woning/pand meeneemt.
Insluiping voorkomen
De meeste insluipingen zijn in de zomer, maar ook in andere seizoenen kan het voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en zorg dus dat je een insluiping voorkomt.
Het belangrijkste is natuurlijk om alle ramen en deuren goed af te sluiten als je van huis bent.
Ben je thuis, sluit dan de ramen en deuren in de ruimten waar je niet bent. Even naar boven om wat te pakken in de slaapkamer is al voldoende voor de inbreker om via de tuindeuren snel de woning in en uit te gaan. Hij grist snel wat mee en letterlijk binnen enkele seconden ben je slachtoffer van een insluiper.
Naast de ramen en deuren goed afsluiten, is het ook belangrijk deze van goed hang- en sluitwerk te voorzien. Goed hang- en sluitwerk voorkomt dat een inbreker makkelijk binnen kan komen.
En leg geen waardevolle spullen in het zicht. Een inbreker iets waardevols voor het grijpen ziet liggen, zal sneller geneigd zijn een poging te wagen. En je wilt een poging juist ontmoedigen.
Verzekering
Niet alle verzekeringen dekken een inbraak zonder schade. Onder een inbraak zonder schade valt ook insluiping. Het kan geen kwaad om de exacte dekking van je inboedelverzekering na te kijken en te vergelijken met andere aanbieders. Belangrijk is dat je beseft dat een insluiping ook consequenties kan hebben op het uitkeren van de schade van de vermiste spullen.