Inbraakwerende raamfolie

Bij de beveiliging van gebouwen wordt al snel gedacht aan alarmsystemen, hekken, surveillance, brand- en sluitronden, beveiligingscamera’s, enz. Maar inbraakwerende folie komt niet vaak ter sprake, terwijl dat toch erg nuttig kan zegen tegen inbraken en vandalisme.

Wat is inbraakwerende raamfolie?

Inbraakwerende folie is een folie van één of meerdere dunne doorzichtige lagen die aan de binnenkant op het raam worden geplakt met een hele sterke lijmlaag. Door de aangebrachte folie kan een raam niet eenvoudig in worden gegooid of kapot geslagen. De folie zorgt voor extra stevigheid en wanneer het glas kapot gaat, houdt de folie het glas bij elkaar. Hierdoor vliegen er dus geen scherven rond bij het inslaan van het raam en ontstaat er geen opening waardoor inbrekers naar binnen kunnen. De inbraakwerende folie wordt aan de binnenkant aangebracht om dat het aan de binnenkant de klappen moet opvangen, ook voorkom je zo dat dat folie door kwaadwillenden van het raam wordt afgehaald.

gebroken glas, door alarmopvolging opgemerkt

Inbraakwerende folie werkt vertragend

Inbraakwerende folie werkt vertragend. Dat betekent dat de folie zorgt dat het langer duurt voordat men door het raam heen is. Uiteindelijk zal er namelijk wel een opening ontstaan, maar dit duurt dusdanig lang (afhankelijk van het soort folie en aantal lagen) dat het kwaadwillenden ontmoedigt en zij hun poging tot inbraak of vandalisme staken. Voor inbrekers is snel hun slag slaan belangrijk, omdat zij niet gesnapt willen worden. Wanneer zij een raam niet simpelweg in kunnen gooien, maar minuten bezig zijn met het inslaan tot de folie het begeeft, is de kans op ontdekking vele malen groter. En dat is een te groot risico voor de inbreker, die dan waarschijnlijk zijn poging staakt.

Waar aanbrengen?

Natuurlijk kan je de inbraakwerende folie op elk raam van het pand aanbrengen. Maar dit is niet altijd nodig. Wij adviseren de folie aan te brengen op alle ramen op de begane grond en eerste verdieping. Deze zijn makkelijk bereikbaar voor kwaadwillenden. Ramen op hogere etages enkel wanneer zijn gemakkelijk te bereiken zijn (bijvoorbeeld door een regenpijp of balkon).

Zoals gezegd wordt de folie aan de binnenkant van het raam aangebracht. Voor maximale bescherming kan je de ruit uit de sponning te halen en dan de folie aan te brengen. Zo loopt de folie door in de sponning, wat het raam extra sterk maakt. Bij aanbrengen van de folie wanneer de ruit in de sponning zit, zijn de randen de zwakke plek. Daarbij dient gezegd te worden dat alle ruiten verwijderen voor het aanbrengen van folie een kostbare aangelegenheid is en daarom kiest men vaak voor het aanbrengen van de folie zonder het glas te verwijderen. Ook deze manier biedt veel bescherming en is minder rigoureus.

Berscherming door inbraakwerende raamfolie

De inbraakwerende folie beschermd niet alleen tegen inbrekers, vandalen en andere kwaadwillenden. Vaak vergeten wordt de bescherming tegen natuurgeweld. Rondvliegend puin tijdens een storm wordt ook tegengehouden door de folie. Zo heb je geen glassplinters door de woonkamer vliegen en de rondvliegende dakpannen worden door de folie tegengehouden. Met de toenemende stormen in de laatste jaren is dit een hele fijne en veilige bijkomstigheid.
Daarnaast is er ook inbraakwerende folie dat UV-bestendig is en daardoor warmtewerend.

Inbraakwerende raamfolie is een onderbelichte beveiligingsmaatregel voor gebouwen, maar heeft zeker een plek in het pakket van preventie maatregelen bij gebouwen.