Een inbraak tijdens Kerst. Elk jaar hoor je dit weer. Zowel bij bedrijven als woningen. Een inbraak is een behoorlijk domper op de feestvreugde, dus neem de juiste preventie maatregelen om een inbraak in jouw woning of bedrijf te voorkomen. Is jouw bedrijf dicht tijdens de feestdagen? Ga jij op tweede kerstdag dineren bij je schoonouders? Wat heb jij gedaan om jouw bedrijf of woning veilig achter te laten? Hoe voorkom jij dat inbrekers niet bij jou toeslaan?
Een inbraak tijdens Kerst voorkomen, hoe doe je dat?
Elk jaar is er een piek te zien van het aantal inbraken tijdens de feestdagen. En toch denken nog steeds veel te veel mensen; ‘Een inbraak gebeurt niet in mijn huis/bedrijf!’.
Inbrekers hebben lak aan wat jij denkt. Zij gaan het liefst voor een snelle, makkelijk inbraak zonder al te veel risico te lopen. Het liefst is er niemand aanwezig en kunnen ze zonder al te veel moeite een deur of raam openen. Als dat dan ook nog op een onverlichte plek kan, zijn ze helemaal blij.
Laat een inbreker zien dat je de beveiliging serieus neemt en dat je er alles aan hebt gedaan om een inbraak tegen te houden. Als een inbreker dat doorheeft, probeert hij het liever bij de buren, daar is het misschien wel makkelijker om in te breken.
Preventieve maatregelen mogen daarom best wel zichtbaar zijn. Beveiligingscamera’s, schrikverlichting, een bordje ‘Beveiliging’ zijn allemaal signalen voor inbrekers dat er daadwerkelijk aan de beveiliging van het huis/pand is gedacht. Deze zichtbare preventie maatregelen hebben dus eigenlijk een dubbele functie! Ze doen waarvoor ze gemaakt zijn en ze schrikken ook nog eens af.
Een beveiligingscamera maakt beelden van verdachte situaties en slaat deze op. Maar een beveiligingscamera schrikt ook af. Een dubbele functie!
Naast de zichtbare preventieve maatregleen zijn er ook minder zichtbare, of onzichtbare maatregelen. De beveiligingsmaatregelen misschien de preventieve afschrikwekkende werking, maar doen goed waarvoor ze ontworpen zijn. Een goed voorbeeld is een alarmsysteem. Vaak is een alarmsysteem niet zichtbaar van buitenaf. Maar het alarmsysteem werkt wel goed tijdens een inbraak en zal op dat moment zijn werk doen (signaleren, alarmeren, afschrikken). Natuurlijk is een alarmsysteem wel zichtbaar te maken door stickers op de ruiten te plakken of een zichtbare flitser op de gevel te plaatsen.
Preventieve maatregelen
Concreet hebben wij tips voor jou op een rijtje gezet!
- Sluit alle ramen en deuren goed af en draai de sloten op slot.
- Haal de sleutels uit de sloten.
- Zet het alarmsysteem aan.
- Laat de woning er bewoond uitzien, geen strak opgeruimd huis.
- Gebruik tijdsschakelaars voor de verlichting in en om het huis.
- Stel de buren op de hoogte van uw afwezigheid.
- Stel ons op de hoogte van uw afwezigheid (wanneer u klant bent).
- Haal waardevolle spullen uit het zicht en leg ze in de kluist (indien mogelijk).
- Berg ‘klimmateriaal’, zoals ladders en tuinmeubilair op.
- Post vooraf en tijdens niets op social media over uw plannen.
Natuurlijk kun je niet doen alsof je bedrijf bewoond is, maar u kunt wel degelijk maatregelen nemen om de kans op een inbraak of vandalisme te verkleinen:
- Sluit alle ramen en deuren goed af en draai de sloten op slot.
- Haal de sleutels uit de sloten.
- Zet het alarmsysteem aan.
- Gebruik tijdsschakelaars om aanwezigheid te simuleren (OOK buiten kantoortijden).
- Controleer of nooduitgangen niet van buitenaf te openen zijn.
- Schakel uw beveiligingsbedrijf in voor (extra) surveillance en/of controleronden (mogelijk collectief).
Ik blijf thuis tijdens Kerst
Ook als je thuis Kerst viert, kan je de kans op een inbraak verkleinen. Hoewel inbrekers liever een woning kiezen waar niemand aanwezig is, zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Een inbreker gokt gewoon dat er niemand thuis is, een inbreker denkt dat de inbraak zo makkelijk gaat dat niemand het merkt, of de inbreker heeft overal lak aan. Gelukkig zien we een inbraak in een bewoond huis niet veel, maar ook hier geldt: liever voorkomen dan genezen.
- Sluit de ramen en deuren goed af in alle vertrekken waar je niet bent.
- Schakel het alarmsysteem deels in. Vaak kan middels secties enkel de buitenschil (deuren en ramen) worden ingeschakeld.
- Zorg voor voldoende licht rondom het huis.
- Bel direct de politie bij verdachte situaties rondom het huis.
- Doe niet open als er wordt aangebeld.
- Verwacht je gasten? Kijk dat eerst, voordat je open doet. Een videodeurbel is ideaal.
- Een blokje om met de hond. Sluit het huis goed af en doe het alarmsysteem aan. Een inbreker heeft aan een paar minuten genoeg!