Inbraak als je thuis bent

Je moet er niet aan denken, maar het kan…..een inbraak als je thuis bent.

Inbrekers willen niet dat je thuis bent

Inbrekers willen snel en ongezien hun slag slaan. Ze willen snel naar binnen kunnen, snel een buit pakken en snel weer weg. En dat allemaal terwijl ze niet gezien worden. Dat is ook één van de redenen waarom inbrekers graag tijdens de donkere uren hun slag slaan.

verdachte situatie in de gaten houden

Om de kans op een geslaagde inbraak te vergroten zoeken inbrekers naar woningen met de volgende kenmerken:

  • Makkelijk binnen te komen.
  • Geen, of onvoldoende beveiliging.
  • Vanaf de openbare weg lastig te zien.
  • Vermoeden van een goede buit in de woning.
  • Geen hond(en) in de woning.
  • Er is niemand thuis.

Om te achterhalen of de bewoners thuis gebruiken inbrekers verschillende technieken:

  • Verlichting. Dit geeft een goede indicatie of iemand thuis is. Wanneer overdag alle verlichting brand is dit een teken dat er niemand is, andersom geldt natuurlijk ook dat het raar is als er ‘s avonds/’s nachts helemaal geen verlichting brandt.
  • Raamdecoratie. Hiervoor geldt hetzelfde als bij verlichting. Zitten de gordijnen de gehele dag of meerdere dagen potdicht, dan is de kans groot dat er niemand aanwezig is. Wanneer de gordijnen van de slaapkamers ‘s nachts geopend zijn is het ook duidelijk dat er niemand aanwezig is.
  • Post. Een volle brievenbus betekent nagenoeg altijd dat er niemand aanwezig is
  • Takjes tegen de voordeur. Een klein takje wordt schuin tegen de voordeur gezet, een stukje plakband word in een hoek van de deur en het kozijn geplakt. Wanneer het takje, of het plakband is verschoven, of weg is dan weet de inbreker dat er iemand aanwezig is Wanneer het nog in dezelfde staat is, is duidelijk dat er niemand thuis is. Dit beperkt zich overigens niet alleen tot takjes, of plakbandjes. Er zijn gevallen bekend van bakstenen tegen de voordeur, luciferstokjes tussen de deur gestoken, etc.
  • In de zomerperiode is een uitgedroogde tuin een goede indicatie van afwezigheid.
  • Inbrekers kunnen social media checken. Helaas zijn er nog steeds mensen die hun vakantie bekend maken, zowel vooraf als tijdens. Als één persoon met verkeerde bedoelingen dit bericht ziet dan is de kans op een inbraak groot. Immers zijn er dan voor de inbreker geen zorgen dat de bewoners thuis komen.
  • Inbrekers loeren ook naar binnen. Mensen hebben de neiging om voor hun vakantie het hele huis opgeruimd te hebben. Netjes, maar ook een goede indicatie voor een inbreker, niet doen dus.
  • Inbrekers bellen aan. Wanneer de bewoner opendoet verzint de inbreker een verhaal waarom hij aan de deur is. Doet er niemand open, dan weet de inbreker genoeg.
Een deurbel met camera. Inclusief notificaties op de telefoon.
Een deurbel met camera. Inclusief notificaties op de telefoon. Handig en veilig! (klik op de afbeelding voor meer informatie).

Inbraak als je thuis bent, wat moet je doen?

Zoals gezegd willen inbrekers niet gezien worden en snel hun slag kunnen slaan. Toch kan het gebeuren dat de inbreker een inschattingsfout maakt en denkt dat er niemand thuis is (of hij neemt de gok dat de bewoners niets horen). Wanneer jij hoort dat er een inbreker in huis is moet je een paar dingen doen:

  • Zorg dat jij en je gezin veilig in een kamer zitten die afgesloten kan worden. Uiteraard alleen indien dit mogelijk is.
  • Bel direct 112 *
  • Maak lawaai. Stamp met je voeten, schreeuw, sla op de verwarming (dit hoor je door het hele huis). Inbrekers gaan er dan direct vandoor.
  • Luister goed. Misschien hoor je de taal die de inbrekers spreken, hoeveel het er zijn en in welke richting ze zijn gevlucht. Allemaal belangrijke informatie voor de politie.
  • Denk aan je eigen veiligheid. Eigenlijk zou deze op 1 moeten staan. Jouw eigen veiligheid is het allerbelangrijkste. Ga de confrontatie dan ook niet aan, maar zorg dat je zo veilig mogelijk bent en zo snel mogelijk een veilige situatie creëert door bovenstaande stappen te nemen.

* Volg de aanwijzingen van de 112 centralist op. Geeft hij/zij bijvoorbeeld aan dat je geen lawaai moet maken, doe dit dan ook niet.

Indien je een dergelijke situatie meemaakt is dat natuurlijk erg ingrijpend. Slachtofferhulp kan je na een dergelijke situatie goed ondersteunen!

Preventieve maatregelen

Gelukkig kan je zelf al een hoop doen om de kans op een inbraak in jouw huis te verkleinen: Huis beveiligen, maar ook zelf alert zijn op verdachte situaties in jouw buurt.

Wij kunnen je ook helpen om de beveiliging van jouw woning op orde te brengen. Onze beveiligingsexperts kunnen samen met jouw de gehele woning checken op veiligheidsrisico’s. Zo kunnen wij een onafhankelijk advies uitbrengen. En als je wilt, kunnen wij zorgen dat werkzaamheden door betrouwbare leveranciers worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de montage van preventiemiddelen en het inschakelen van een beveiligingsbedrijf voor de mobiele surveillance of alarmopvolging. Klik hier voor deskundig advies!