Huis verkopen

De keuze is gemaakt; je gaat je huis te koop zetten. Een spannende tijd…….
Hoe lang gaat het duren?
Krijg je veel kijkers?
Is de vraagprijs reëel?
Bij een huis verkopen komt nogal wat kijken. En vaak zal je het niet doen, gelukkig is er de makelaar die jou tijdens het proces helpt.

De makelaar

De keuze van een makelaar is een hele persoonlijke. Vermoedelijk zit in jouw buurt een makelaar die zeer bekend is met de lokale markt en zo’n beetje alle huizen daar verkoopt. Iemand die de buurt op zijn duimpje kent en zeer goed kan inschatten hoe de verkoop van jouw woning zal verlopen. Maar je kan natuurlijk net zo goed een andere makelaar uitkiezen. Zoek een makelaar die je vertrouwd, je geeft hem/haar immers toegang tot jouw huis als je niet aanwezig bent

Huis verkoopklaar maken

Huis verkopen

Jouw makelaar heeft allerlei tips om het huis verkoopklaar te maken. Door deze tips op te volgen heeft een snelle verkoop de meeste kans van slagen. De makelaar weet immers waar kijkers op letten wanneer zij een woning bezichtigen.

Een makelaar kijkt (vaak) niet naar de veiligheid. En daar moet je zelf de regie in nemen. Er komen vreemde mensen in jouw huis kijken. Dus zorg dat je maatregelen neemt om diefstal van waardevolle spullen te voorkomen.

 • Bekijk eerst de foto’s die de makelaar maakt voordat ze online worden gezet. Foto’s waarop dat dure schilderij te zien is moet je niet online laten zetten. Je kan er ook voor kiezen om het schilderij op de foto te blurren. Zo is niet zichtbaar wat er aan de muur hangt. Het is ook goed om de beveiligingsmaatregelen, zoals het alarmsysteem, niet op de foto te laten zetten.
 • Bewaar sieraden en dergelijke in een kluis, of breng ze ergens anders onder. Achter in de sokkenla is zo’n beetje de bekendste plek, dus daar jouw sieraden ‘verstoppen’ heeft weinig nut.
 • Neem alle huissleutels mee wanneer er een bezichtiging is. Een bosje sleutels aan een haakje bij de deur is binnen enkele seconden verdwenen. Een inbreker zal daar zeker gebruik van maken.
 • Een agenda op tafel, een kalender aan de koelkast…. Haal deze weg. Niemand hoeft te weten dat jouw kinderen op donderdagavond om 1700 uur naar de voetbal moeten.

Afspraken met de makelaar

Het is verstandig tijdens de intake goede afspraken te maken met de makelaar:

 • Bezichtiging alleen onder begeleiding van de makelaar.
 • De makelaar mag alleen de woning betreden na toestemming van jou.
 • De makelaar dient de sleutels veilig op te bergen.
 • De makelaar mag de sleutels nooit afgeven.
 • De code van het alarmsysteem dient afgeschermd ingetoetst te worden.
 • De makelaar schakelt het alarmsysteem in zodra de bezichtiging is afgelopen. Geef de makelaar een aparte code, zo is altijd te zien wanneer hij/zij heeft geschakeld!
 • Geef aan bij de makelaar waar wel/niet gekeken mag worden. Mensen hebben de neiging om alles open te trekken, zoals keukenkastjes.

Je bent niet vervelend als je dit bespreekt. Je bent goed bezig met de veiligheid, dus overleg zeker met de makelaar over deze zaken. Jij bent tenslotte de eigenaar van de woning!

Je huis verkopen is spannend en het zou vervelend zijn als er spullen verdwijnen of als er wordt ingebroken. De meeste kijkers hebben geen nare intenties, maar helaas is vooraf niet vast te stellen voor welke kijkers dit geldt. Neem daarom preventieve maatregelen, zodat jij onbezorgd je huis kan verkopen.