Er zijn tientallen inbraken in Nederland, per dag!
Helaas wordt dus een aanzienlijk deel van de Nederlanders slachtoffer van iemand die ongewenst zijn/haar woning binnenkomt.
Buiten het feit dat er spullen weggenomen zijn geeft een inbraak een gevoel van onveiligheid. Men voelt zich niet prettig in de eigen woning. Juist op de plek waar iemand zich wel prettig en comfortabel zou moeten voelen!
Het slechte nieuws:
Een inbraak is nooit 100% te voorkomen.
Het goede nieuws: Er is wel veel mogelijk om de kans op een inbraak aanzienlijk te verkleinen.
De beveiligingsmaatregelen om een inbraak te voorkomen moeten erop gericht zijn het de inbreker zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om in te breken. Heel bot gezegd: je moet de inbreker naar de buren sturen. Een inbreker zal een ander huis kiezen als hij ziet dat jouw woning onaantrekkelijk is gemaakt om in te breken. Het klinkt misschien raar, maar het is wel een feit.
Gedrag:
Gedrag van de bewoners kunnen al van grote invloed zijn op de beveiliging van een huis. Door logisch na te denken kan je dus al een hoop voorkomen.
- Sluit ramen en deuren wanneer je op een andere verdieping bent, of je weggaat.
- Zet lampen aan (met tijdschakelaar) wanneer je weg bent.
- Vraag of de buren de geleegde afvalcontainer kunnen terugzetten.
- Laat je brievenbus niet uitpuilen wanneer je op vakantie bent. Vraag de buren, of maak gebruik van de post bewaar service.
- Doe ’s avonds niet open wanneer er wordt aangebeld.
- Doe de schuur op slot.
- Leg ladders vast aan een ketting (ja die worden echt gebruikt door inbrekers).
- Wees bewust van de omgeving wanneer je thuiskomt, of weggaat. Loopt er een verdacht iemand, zie je een verdachte auto, bel dan direct de politie. Achteraf is het te laat en de politie neemt deze meldingen altijd serieus.
- Sluit je aan bij de buurtpreventie.
Hang- en sluitwerk:
Goed hang- en sluitwerk zorgt ervoor dat inbrekers veel meer tijd nodig hebben om binnen te komen. Daarom is het altijd verstandig om een een ronde door het huis te maken en te inventariseren wat voor hang- en sluitwerk het huis heeft en of er verbeteringen mogelijk zijn. Met hang en sluitwerk worden alle onderdelen bedoeld die zijn gemaakt om deuren en ramen om te hangen, te laten bewegen en af te sluiten. Door hang- en sluitwerk met een keurmerk te gebruiken zorg je ervoor dat inbrekers niet binnen enkele seconden binnen kunnen komen. Bij goedkope sloten van de bouwmarkt kan dit wel, zie hieronder een voorbeeld:
Vergeet niet de klapraampjes en raampjes van toilet en badkamer te beveiligen met goed hang- en sluitwerk. Hoewel dit kleine raampjes zijn kunnen inbrekers hier gewoon doorheen. Er zijn hiervoor ook barrierestangen te koop. Hierdoor is er geen mogelijkheid meer op door zo’n raampje binnen te komen.
Alarmsysteem:
Een alarmsysteem zorgt voor een melding wanneer iemand zich toegang verschaft tot een woning, terwijl het alarmsysteem staat ingeschakeld. Middels verschillende sensoren en detectoren ‘ziet’ het alarmsysteem dat er iets aan de hand is en stuurt daarop een signaal naar de meldkamer, of naar de bewoner zelf. Overigens kunnen alarmsystemen ook rondom de woning worden geïnstalleerd. Het voordeel hiervan is de detectie voordat iemand überhaupt binnen is. Er komen steeds meer verschillende alarmsystemen op de markt. Van goedkope systemen die je zelf moet installeren, tot heel uitgebreide systemen aangelegd door een installateur.
In de komende artikelen gaan we uitgebreider in op de verschillende mogelijkheden. Buiten het feit dat een alarmsysteem een inbreker kan detecteren, is dit systeem ook een preventief middel. Een inbreker die een alarmsysteem in de woning ziet hangen, zal zich afvragen of hij/zij het risico moet nemen en kan dan de keuze maken om bij een andere woning te kijken.
KAN, want een alarmsysteem is geen garantie op het voorkomen van een inbraak. Maar de kans op een inbraak wordt hierdoor wel verkleind en wanneer er wordt ingebroken en het alarm gaat af, zal de inbreker niet uren lang het huis kunnen doorzoeken.