Een alarmsysteem signaleert potentieel gevaar. Met dit potentiele gevaar bedoelen we dan voornamelijk inbrekers, maar ook het signaleren van brand is een mogelijkheid met een alarmsysteem.
Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn er veel soorten alarmsystemen op de markt, waarbij een groot onderscheid wordt gemaakt tussen bekabelde en draadloze alarmsystemen. In dit artikel gaan we verder in op de componenten waaruit een alarmsysteem moet en kan bestaan.
Centrale computer
De centrale computer is het kloppend hart van een alarmsysteem. Zowel bekabelde, als draadloze systemen hebben een centrale computer. Deze centrale computer zorgt voor de communicatie tussen de sensoren, de centrale computer en de meldkamer (of op een app). Bij bekabelde alarmsystemen zorgt de centrale computer ook voor de voeding van de sensoren.
De centrale computer wordt meestal in de afgesloten ruimte geplaatst, bijvoorbeeld de meterkast. En de centrale computer is zelf ook van een beveiliging voorzien. Wanneer de kast van deze computer wordt geopend zal er een alarm afgaan. De centrale computer is aangesloten op het stroomnetwerk voor de voeding en afhankelijk van het systeem kan de centrale computer ook zijn uitgerust met een accu. Wanneer de stroom uitvalt, of de voeding wordt losgetrokken, zal het systeem nog stroom hebben om te functioneren.
De centrale computer kan verbinding maken met de meldkamer, of een app op de telefoon van de gebruiker middels een telefoonlijn, internet, gprs verbinding. Tegenwoordig zijn de meeste systemen voorzien van een internetverbinding. En als back-up een gprs verbinding (mobiele telefoonverbinding, middels een simkaart).
Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel, ook wel klavier genoemd, biedt de gebruiker toegang tot het systeem. Hiermee kan het systeem worden ingeschakeld, uitgeschakeld. De meldingen worden ook zichtbaar op dit paneel, zodat duidelijk is van welke sensor de melding afkomstig is. Het paneel kan ook aangeven dat er een storing is ook de telefoonlijn/internetverbinding, stroomuitval en vele andere functies (afhankelijk van het gekozen systeem).
Met de opkomst van de draadloze systemen zien we in toenemende mate dat bedieningspanelen niet meer met een scherm worden uitgerust en/of dat het alarmsysteem alleen met een afstandsbediening is te bedienen en er dus een bedieningspaneel ontbreekt.
Bewegingsmelder
Een bewegingsmelder detecteert beweging in de ruimte waar deze is gemonteerd. Wanneer deze beweging detecteert zal een signaal worden verzonden naar de centrale computer.
De bekendste en meest voorkomende bewegingsmelder is de PIR. PIR staat voor Passief InfraRood. Het ‘werkgebied’ van deze melder is verveeld in zones. Wanneer de melder infrarood (warmte) ziet bewegen in 2 of meer zones zal de melder dit doorsturen naar de centrale computer, die dit signaal verwerkt als een alarmmelding.
Magneetcontact
Magneten zijn geschikt om ramen en deuren te beveiligen. Het contact bestaat uit twee delen. Het contact wordt op/in het kozijn/deurpost bevestigd en een magneet op de deur, of het raam. Wanneer de afstand tussen het contact en de magneet wordt vergroot zal het contact een signaal sturen naar de centrale computer. Immers wordt dan een raam, of deur geopend. Deze contacten kunnen natuurlijk ook op de deur van de meterskast, of elke andere kast worden gemonteerd.
Trilsensor
Een trilsensor, of trildetector is een andere veelgebruikte detectie. Deze sensor wordt op een raam, of deur gemonteerd en registreert ‘ongewone’ schikken. Een raam normaal openen zal de sensor niet als ongewoon herkennen Wanneer er echter een ruit wordt ingegooid weg. zal de sensor een signaal naar de centrale computer sturen. Afhankelijk van de gevoeligheid kan voorwerk en schuren van de kozijnen ook voor meldingen zorgen. Goed afstellen, indien mogelijk, is wel een must.
Sirene
Een sirene heeft een afschrikwekkende functie. Wanneer bij een inbraak de sirene afgaat, weet de inbreker dat de kans groot is dat omwonenden kunnen horen dat er in hun buurt een alarmsysteem afgaat. Vaak worden sirenes gecombineerd met een flitslicht. Gemonteerd aan de woning, aan de zijde van de weg, is het al snel duidelijk voor omwonenden, beveiligingsdienst en politie snel duidelijk bij welke pand het alarmsysteem is geactiveerd.
Buitendetectie
Hoe eerder de detectie van een inbreker hoe minder schade hij/zij kan veroorzaken. Daarom is buitendetectie een mooie, maar wel kostbare, aanvulling om een alarmsysteem. Buitendetectie bestaat in verschillende vormen, waarbij de meest voorkomende zijn:
- Actieve infrarooddetectie. Dit werkt met een zender en ontvanger. Tussen deze twee componenten ‘loopt’ in infraroodstraal. Wanneer deze onderbroken wordt, zal de zender een signaal naar de centrale computer sturen.
- Passieve infrarooddetectie. Dit is een PIR, echter dan geschikt voor buiten.
- Gronddetectie. Hierbij wordt rondom de woning een gevoelig systeem in de grond geplaatst. Wanneer iemand hier loopt, of een voertuig hierover rijdt zal een signaal naar de centrale computer worden gezonden. Deze activering wordt veroorzaakt door trillingen. Deze worden opgevangen door de gronddetectie. De gevoeligheid van de gronddetectie kan worden afgesteld op de omstandigheden. Lopen er veel reeën door de tuin, dan kan dit bij zeer gevoelig afstellen veel valse alarmen veroorzaken. In dat geval kan de detectie iets minder gevoelig worden afgesteld, zodat alleen personen en voertuigen gedetecteerd kunnen worden. Ook op een perceel met veel bomen is het zaak om de detectie nauwkeurig in te stellen. Bij storm kunnen de wortels van de bomen bewegen en zo valse alarmen veroorzaken.
Beveiligingscamera
Beveiligingscamera’s worden ook steeds vaker gebruikt. Ze werken deels preventief (wanneer iemand het gezicht afdekt is diegene alsnog grotendeels onherkenbaar), kunnen inbrekers heterdaad betrappen wanneer aangesloten op een meldkamer/app en de beelden kunnen helpen bij de opsporing na een inbraak. De meeste camera’s worden rondom een pand geïnstalleerd, maar in een pand is ook zeker mogelijk en soms aan te bevelen.
Er zijn veel verschillende soorten camera’s. Met allemaal verschillende technische specificaties en opties. Belangrijk is een beveiligingscamera aan te schaffen die voldoet aan jouw wensen.
- Binnen/buien
- Locatie
- Beeldhoek
- Resolutie
- nachtzicht
- Continu opnemend, of bij detectie beweging
- Compatible met een alarmsysteem
Het belangrijkste voor een beveiligingscamera is dat deze een helder, scherp beeld produceert. We kennen allemaal de beelden van opsporing verzocht. Hoewel beelden altijd waardevol kunnen zijn, is een goed beeld natuurlijk veel beter.
Daarnaast zijn er enkele regels verbonden aan het gebruik van camera’s. Op de website van de autoriteit persoonsgegevens staan de regels duidelijk aangegeven.
De politie heeft het project ‘Camera in beeld’. Hiermee willen zij inzicht krijgen waar camera’s hangen. Bij een misdrijf kunnen zij dan snel zien welke camera’s beelden kunnen hebben die voor de opsporing van belang kunnen zijn. Hier kan je meer informatie over dit project lezen en je aanmelden!
Rookmelder en koolmonoxidemelder
De meeste alarmsystemen kunnen ook een rookmelder en/of koolmonoxidemelder aan het systeem toevoegen. Zo heb je de beveiligings– en veiligheidsmaatregelen van de woning in 1 systeem ondergebracht.
Meer informatie: