Hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn?

De vakantieperiode komt er weer aan. Massaal gaan we op pad, genieten van de mooiste bestemmingen in binnen- en buitenland. In de vakanties wordt traditioneel veel ingebroken. Inbrekers gebruiken deze perioden graag, want de kans op een verlaten woning is tijdens vakanties het grootst. Hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn? In dit artikel zoek we dat uit!

Vakanties en inbraken

Zoals gezegd zijn vakanties ideaal voor inbrekers. Een inbreker is namelijk uit op waardevolle spullen en wil tijdens het inbreken natuurlijk niet gezien worden. Als een inbreker wordt betrapt kan hij de inbraak niet voltooien en dat betekent dat hij zonder buit naar huis moet, maar wel een groot risico heeft genomen. Daarom wil een inbreker graag vooraf weten of er iemand thuis is. In de vakantieperiode is die kans al aanzienlijk kleiner, waardoor de inbreker al minder risico loopt. Als hij/zij dan ook nog eens naar onderstaande zaken kijkt, is dat de kans heel groot dat de bewoners van een huis inderdaad niet thuis zijn. De kans om betrapt te worden wordt zo al aanzienlijk kleiner. Een inbreker heeft zo al een risico uitgesloten. Natuurlijk zijn er voor een inbreker nog meer risico’s: aanwezigheid alarmsysteem, aanwezigheid hond, verlichting, goed hang- en sluitwerk, sociale controle. Echter als er geen bewoners aanwezig zijn, kan een inbreker meer tijd nemen voor een inbraak en dus ook meer kans op het voltooien daarvan!

Hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn?

Hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn? Want als we dat weten, dan weten we ook wat we moeten doen om te voorkomen dat inbrekers dit weten! Alle onderstaande situaties komen uit de praktijk en zijn dus daadwerkelijk voorgevallen. Natuurlijk komen enkele situaties vaker voor als andere.

Aanbellen

deurbel, hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn.

Even simpel als effectief. Als je wilt weten of er iemand thuis is, dan bel je gewoon aan. Misschien heb je weleens meegemaakt dat je iemand aan de deur had met een vreemd verhaal?! Grote kans dat het een potentiële inbrekers was die wilde weten of er iemand thuis was. Daarom moet je bij dergelijke situaties ook altijd de politie bellen!! Wanneer de deur niet open wordt gedaan weet de inbreker dat er vermoedelijk niemand thuis is. Nog een voordeel van deze methode voor inbrekers; mogelijke voorbijgangers zullen dit geen rare situatie vinden. Het is tenslotte gebruikelijk dat mensen ergens aanbellen.

Naar binnen kijken

Inbrekers kijken vaak naar binnen, in combinatie met aanbellen. Inbrekers kijken dan naar mogelijk signalen dat er iemand thuis is of recent thuis is geweest. Daarom is het belangrijk je woning achter te laten alsof er iemand thuis is. Dus de kopjes op tafel laten staan, de jas laten rondslingeren op de eetkamerstoel en dergelijke. Alsof er daadwerkelijk wordt geleefd of dat moment. We zijn snel geneigd om alles op te ruimen en schoon te maken voordat we weg gaan. Daarnaast is automatische verlichting ook een must. Hiermee simuleer je dat het huis bewoond is en kan je lichten op verschillende momenten automatisch aan- en uitzetten. Met domotica kan je ook gordijnen automatisch bedienen, tv’s aan-/uitzetten, etc. Heb je dit, gebruik dit dan zeker tijdens de vakantie!

Volle brievenbus

Een propvolle brievenbus is van kilometers ver zichtbaar. Uitstekende post, tientallen kranten. Het is direct duidelijk dat de brievenbus niet regelmatig wordt geleegd en de bewoners zijn dus zeer vermoedelijk niet thuis. Vraag daarom aan de buren of familie om de brievenbus dagelijks te legen. Een kleine moeite, maar erg belangrijk als preventiemiddel!

Papiertjes en takjes

Wanneer een huis bewoond is, zal de voordeur dagelijks tientallen keren open en dicht gaan. Inbrekers proppen een takje of papiertje tussen de deur en de deurpost. Na verloop van tijd checken ze of dit nog op dezelfde plek zit. Wanneer het papiertje of takje verdwenen is, is direct duidelijk dat de deur gebruikt wordt en er dus iemand in de woning is (geweest). Deze bewoners zijn dan zeer vermoedelijk niet op vakantie. Vraag daarom aan de buren, familie of beveiligingsbedrijf om de deuren regelmatig te checken tijdens de vakantie.

Vieze auto

Eentje waar veel mensen niet aan denken, maar wat zeker een signaal kan zijn voor inbrekers. Een vieze auto en dan met name de voorruit. Wanneer de auto op het erf staat of op de oprit dan is direct duidelijk dat die auto bij de desbetreffende woning hoort. Heeft de auto een vieze voorruit, dan is ook direct duidelijk dat hier niet onlangs mee gereden is. Want niemand rijdt met een vieze voorruit! Zeker in de zomervakantie (weinig regen en veel stof) is een vieze ruit heel duidelijk te zien. Een inbreker weet dat de auto niet wordt gebruikt en de bewoners dus vermoedelijk weg zijn, want nagenoeg elke auto wordt zeer regelmatig gebruikt.

Caravan of dakkoffer

hoe checken inbrekers of bewoners op vakantie zijn, terwijl bewoners in de auto op weg zijn.

Wanneer mensen met de auto op vakantie gaan wordt er vaak al enkele dagen van tevoren ingepakt. De caravan staan wat dagen voor de deur en de dakkoffer is al op de auto bevestigd. De inbreker hoeft nu alleen maar in de gaten te houden wanneer de caravan of auto met dakkoffer weg is. Enkele dagen na vertrek weet de inbreker dat de bewoners daadwerkelijk op vakantie zijn.

Social media

Wij schreven al eerder een artikel over privacy en social media (link). Inbrekers kunnen social media afstruinen op zoek naar berichten die duiden op een (aanstaande) vakantie van de gebruiker. Met name Facebook en Instagram zijn goede bronnen voor inbrekers om dergelijke berichten te vinden. We delen immers graag dat we uit de kokosnoot drinken op een tropisch eiland. Een dergelijke foto voorzien we dan ook nog eens van #vakantie #lekkeropibiza en inbrekers weten direct hoe laat het is. Post daarom niets op social media waaruit blijkt dat je op vakantie bent. Je kan er voor kiezen om de social media dusdanig in te richten dat alleen bekenden jouw berichten kunnen zijn. Maar jij weet (helaas) niet van elke bekende of hij/zij slechte intenties heeft en daarnaast heeft die bekende ook weer relaties!

Wees gezond argwanend

Een volle brievenbus betekent niet dat de kans op een inbraak 100% is, een lege brievenbus betekent niet dat de kans op een inbraak 0% is. Maar alle preventie maatregelen die je neemt hebben effect. Ze zorgen dat de kans op een inbraak afneemt. Een caravan voor de deur deur is niet altijd te voorkomen. Maar probeer de caravan regelmatig in de straat te verplaatsen en zorg dat de caravan zo kort mogelijk in de straat blijft staan. Wees gezond argwanend voor je op vakantie gaat en probeer je woning door de ogen van een inbreker te bekijken; hoe zou hij/zij kunnen zien dat je op vakantie bent? Neem liever teveel preventieve maatregelen dan te weinig. Zo kan jij zorgeloos genieten van je kokosnoot op en tropisch eiland!!