Heling

De nieuwste Iphone wordt aangeboden op een online marktplaats voor een fractie van de nieuwprijs. Een kanskoopje, of is het te mooi om waar te zijn?

Wat is heling?

Heling is het in bezit hebben, verkopen, of kopen van een goed dat is gestolen. Hierbij moet de heler weten, of kunnen vermoeden dat het goed gestolen is.

Je bent dus strafbaar voor heling als je een dure racefiets koopt van een junk bij het station. Je had immer kunnen vermoeden dat de dure racefiets gestolen is. Een junk zal zich geen dure racefiets kunnen veroorloven.

transactie heling

Hoe herken je een gestolen goed?

Om je niet schuldig te maken aan heling zal je dus moeten proberen te achterhalen of het aangeboden goed rechtmatig wordt aangeboden. Gelukkig is dit in de meeste gevallen zo. Maar er zijn een aantal producten die eruit springen. Fietsen, telefoons, sieraden, auto’s, brommers en scooter zijn in trek bij dieven en worden regelmatig te koop aangeboden. Maar heling kan alle producten betreffen!

Maar hoe weet je nou of een product gestolen is?

  • Allereerst kan je kijken op stopheling.nl of het product als gestolen geregistreerd staat. Hiervoor heb je dan wel het serienummer van het product nodig. Deze kan je opvragen bij de verkoper. Sommige producten hebben geen serienummer, deze kunnen dan ook niet via de website worden nagekeken. De website heeft ook een app die kan je gratis downloaden!
  • De prijs is te mooi om waar te zijn. Een heler wil snel geld verdienen en zal middels een lage vraagprijs snel aandacht van potentiële kopers willen trekken. Tevens zal hij/zij het product zo snel mogelijk proberen te verkopen. Kijk daarom altijd naar de waarde van vergelijkbare goederen, zo weet je of de prijs niet te laag is. Buiten een gestolen goed, kan het ook zijn dat er niet genoemde gebreken aan het product zijn. Vraag de verkoper om de aankoopbon. Van dure goederen zal de verkoper vaak nog een aankoopbon hebben (ivm eventuele garantie).
  • Vraag waar het product vandaan komt. Welke winkel. Wanneer aangeschaft. Hoelang gebruikt. Gebruikerssporen. Serienummer. Een verkoper met goede bedoelingen zal je deze informatie graag geven. Een heler wordt snel achterdochtig en zal de vragen ontwijken, of het contact verbreken.
  • Vraag of je eerst mag kijken voordat je het product aanschaft.
  • Koop geen producten waarbij het serienummer is weggehaald.
  • Ga bij enige twijfel nooit met een verkoper in zee.

Producten registreren

Wanneer je zelf een nieuw product koopt is het raadzaam om deze direct te registreren, dit kan heel handig in de app van Stopheling.nl

Wanneer bijvoorbeeld jouw telefoon wordt gestolen dan moet je natuurlijk altijd aangifte doen. Met de app heb je alle gegevens bij de hand en zal jouw telefoon direct als gestolen goed geregistreerd komen te staan. Mocht iemand jouw telefoon aangeboden krijgen en hij/zij checkt het serienummer op stopheling.nl zal deze als gestolen gekenmerkt zijn. De potentiële koper kan via de app direct een melding naar de politie sturen. Zo maakt de potentiële koper zich niet schuldig aan heling en jij hebt grote kans je telefoon weer terug te krijgen.