Er is ingebroken

Je hoopt natuurlijk dat het jou nooit overkomt, maar toch kan het gebeuren; er is bij je ingebroken. Een wildvreemde is in jouw huis geweest en heeft mogelijk spullen van jou meegenomen. Geen scenario waar je op zit te wachten, maar het kan je overkomen. Wat moet je dan allemaal doen en wat moet je juist niet doen?

Politie inlichten

Op het moment dat je de inbraak ontdekt moet je direct de politie bellen. Als je vermoedt dat de inbreker nog in de buurt is bel je 112, anders 0900-8844. De politie zal sowieso ter plaatse komen om de situatie te bekijken en de aangifte op te nemen.

Afblijven

Zodra je de inbraak ontdekt is het van belang dat er niets meer wordt aangeraakt. De politie zoekt ter plaatse naar sporen die kunnen leiden naar de dader. Indien nodig zal de agent ter plaatse de Forensische opsporing laten komen om sporen veilig te stellen. Dat wil zeggen dat de specialist aanwijzingen die kunnen leiden naar een dader vastleggen of meenemen. Denk aan vingerafdrukken, bloed, haren, schoenafdrukken, etc. Pas wanneer de politie het aangeeft kan je weer overal aankomen en alles opruimen.

Er is ingebroken. Vingerafdruk tijdens zoeken naar sporen.

Blokkeren

Zodra je merkt dat bankpassen, telefoons en/of andere apparaten zijn verdwenen is het zaak deze zo spoedig mogelijk te blokkeren. Bankpassen kan je vaak via de app op je telefoon blokkeren, anders moet je de bank bellen (tip: vraag direct een nieuwe pas aan). Telefoons en andere apparaten kan je vaak op afstand blokkeren en zelfs wissen. Zo voorkom je dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen en maak je het apparaat onbruikbaar voor de inbreker.

Goederenlijst

De politie wil voor de aangifte graag een lijst met goederen. Schrijf elk voorwerp dat je mist zo uitgebreid mogelijk op. Het liefst inclusief serienummers en eventuele andere kenmerken, zoals krassen en deukjes. Hoe meer gedetailleerd, hoe groter de kans dat de voorwerpen ooit weer worden aangetroffen. Wij raden aan om alle waardevolle spullen direct na aankoop te registeren. Zo heb je altijd een compleet overzicht met gegevens die in een dergelijk geval van nut kan zijn. Uiteraard bewaar je dit overzicht in een veilige (online) kluis.

Schadehersteller

Zodra je weet wanneer de politie klaar is kan je alvast een schadehersteller bellen. Voor het plaatsen van een noodvoorziening in verband met een gebroken raam bijvoorbeeld. Of een uitgeboord slot in de voordeur. Een schadehersteller kan zorgen dat het huis weer afgesloten is, vaak met een noodoplossing totdat de schade echt wordt hersteld. Neem geen contact op met de eerste resultaten uit Google, dit zijn advertenties en niet zelden zitten hier malafide bedrijven achter die je proberen op te lichten. Op de website van het CCV staat een zoekmachine voor betrouwbare slotenmakers: Link.

Verzekering

Licht de verzekering zo snel mogelijk in. Mogelijk kan je de reparatiekosten van de schade en de gestolen goederen claimen.

Beveiliging aanpassen

Een inbraak legt feilloos de zwakke plek in de beveiliging van jouw huis bloot. Pak deze zwakke plek direct aan, bijvoorbeeld door extra (gecertificeerde) sloten of andere beveiligingsmaatregelen. Wij kunnen je van deskundig advies voorzien: Klik hier voor advies.

Zorg echt dat je de zwakke plek in de beveiliging aanpakt. Ook de inbreker is op de hoogte en hij/zij weet dat je vermoedelijk nieuwe spullen gaat aanschaffen. En dan is het voor de inbreker zeer aantrekkelijk om nog een keer terug te komen!

gebroken glas, door alarmopvolging opgemerkt

Slachtofferhulp

Tijdens de aangifte zal de politieagent slachtofferhulp aanbieden. Als je dat denkt nodig te hebben, neem de hulp dan direct aan. Het is geen schande, maar helpt juist veel mensen na een dergelijke ervaring. Mocht je op een later moment behoefte krijgen aan hulp, dan kan je zelf contact opnemen met slachtofferhulp. Maak hier gebruik van als je er behoefte aan hebt!!!