Een veilige studentenkamer

Weg uit het ouderlijk huis en samen met andere (aankomende) studenten in een groot huis wonen. Wat is het leuk om op kamers te gaan. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Nieuwe mensen ontmoeten in een vaak nieuwe stad. Elk jaar kijken vele aankomende studenten reikhalzend uit naar het moment dat zijn hun studentenkamer kunnen betrekken.

studentenkamer

Een veilige studentenkamer is niet vanzelfsprekend

Studentenhuizen en daarmee de studentenkamers blinken vaak niet uit in veiligheid. Hoewel we er in dit artikel vanuit gaan dat huurbazen de veiligheid serieus nemen en zorgen voor bijvoorbeeld een goed slot en voldoende rookmelders, is er een reële kans dat de veiligheid in het geding komt in een studentenhuis. Vaak door het gedrag van de bewoners zelf, bezoekers. Maar ook doordat bijvoorbeelde deugdelijke beveiligingsmiddelen ontbreken.

Het laatste waar je als student op zit te wachten, is dat er iets naar gebeurt in jouw studentenhuis of studentenkamer. Daarom hebben wij hieronder veelvoorkomende veiligheidsrisico’s voor je op een rijtje gezet , daar kan je direct mee aan de slag voor een veiligere studentenkamer.

Brandveiligheid

Je moet er niet aan denken dat jouw studentenhuis uitbrandt. Het ergste is natuurlijk als er slachtoffers vallen, maar denk ook eens aan jouw dure spullen. In één keer is alles letterlijk weg! Dat wil je natuurlijk niet.

  • Test daarom de aanwezige rookmelders eenmaal per maand. Spreek met je huisgenoten een dag in de maand af waarop je alle rookmelders in huis test door op de testknop te drukken. Maak de rookmelder dan ook meteen even schoon! Een defecte rookmelder moet direct vervangen worden, neem hiervoor contact op met je huurbaas.
  • Plak rookmelders niet af. Het gebeurt regelmatig dat rookmelders worden afgeplakt. Omdat er binnen gerookt wordt, of omdat het regelmatig mis gaat met koken. Rookmelers afplakken is natuurlijk uit den boze. Nooit doen! En binnen roken is ook geen goed idee. Er gebeuren veel ongelukken met sigaretten, doordat de roker in slaap valt tijdens het roken met alle gevolgen van dien.
  • Zorg dat de brandblussers en nooduitgangen goed bereikbaar zijn en goed functioneren. Brandblussers moeten jaarlijks worden gecontroleerd, een stikker op de brandmelder geeft aan wanneer de laatste keuring is geweest. Is een brandmelder niet meer gebeurd of aan vervanging toe? Is een nooduitgang niet goed bereikbaar of niet te gebruiken? Geef dit direct aan bij de huurbaas.
  • Een schoon huis is minder brandgevaarlijk. Zorg dus dat het gehele huis regelmatig wordt schoongemaakt. Vergeet hierbij de elektrische apparaten niet, zoals de wasdroger!
  • Laat geen kaarsen branden in een ruimte waar niemand aanwezig is.
  • Laat geen opladers in de stopcontacten zitten en laadt alleen overdag op en niet ‘s nachts.

Inbraakpreventie

Als student zal het geld niet tegen de plinten klotsen en is het vervangen van een gestolen laptop niet iets waarop je zit te wachten. Toch zijn studentenhuizen en -kamers vaak slecht beveiligd. Een paar tips waarmee jij jouw kamer en huis beter kunt beveiligen.

  • De voordeur hoort gewoon dicht te zijn. Regelmatig staan voordeuren van studentenhuizen gewoon open, expres of domweg niet goed dichtgetrokken. Een deurdranger kan dit voorkomen. Wil jouw huurbaas hier niet voor zorgen? Overweg dan met je medebewoners een deurdranger aan te schaffen. Deze kost een paar tientjes.
  • Vraag bij de huurbaas na of er een sleutelplan is en maak deze anders zelf. Je wilt ntuurlijk weten wie een sleutel van de voordeur heeft en wie er dus toegang heeft tot jouw studentenhuis. Een gecertificeerd slot, waarvan de sleutel niet nagemaakt kunnen worden, heeft zeker de voorkeur. Maar uit kostenoverweging zien we vaak dat huurbazen hier niet voor kiezen.
  • Jouw kamer kan je wel voorzien van een goed slot (vraag wel even toestemming aan je huurbaas). Zo weet je zeker dat jij de enige bent met een sleutel van jouw kamer.
  • Doe de deur van je kamer altijd op slot als je weggaat! Een insluiping is zo gebeurd, letterlijk binnen enkele seconden.
  • Heb je een raam? Zorg dat deze goed kan worden afgesloten met bijvoorbeeld een raamuitzetter of raamslot. En uiteraard laat je het raam niet openstaan als je niet op je kamer bent!
  • Een alarmsysteem voor je kamer lijkt misschien wat overdreven, maar het is toch een fijn idee dat je kamer beveiligd is. Dit hoeft natuurlijk geen uitgebreid systeem te zijn. Een bewegingsmelder die flink geluid produceert is al voldoende om een inbreker te verjagen en medebewoners te waarschuwen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een alarmsysteem op wifi of met een gsm kaart voor een melding op je telefoon.
  • Schaf een kluis aan voor je waardevolle papieren/spullen. Zorg wel dat je deze verankerd aan de vloer en/of muur. Wanneer iemand je kamer binnenkomt, zijn jouw waardevolle papieren, zoals je paspoort en je laptop toch nog veilig.

Geniet van je studententijd!