Een monteur in huis

Een kapotte vaatwasser, een verstopte wc, een stroomuitval. Soms heb je de hulp van iemand nodig om een probleem op te lossen. En gelukkig is die hulp er ook; elektriciens, loodgieters, enz zijn er om jou te helpen bij zaken die je zelf niet kan oplossen. Vaak dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Veiligheidsrisico’s

De hulp is handig, maar dat betekent wel dat je een vreemde in huis moet laten om je te helpen. Iemand die je niet kent, gaat in jouw huis zijn werk doen. Tenminste, daar ga je vanuit.

Je weet uiteindelijk niet wie je in huis laat. Natuurlijk is het anders wanneer je de lokale bekende loodgieter belt. Maar over het algemeen zoek je op Google naar hulp en ken je dit bedrijf of deze persoon niet. Je hoopt dus maar dat diegene goede intenties heeft en jou niet oplicht of spullen steelt.

De verhalen van torenhoge rekeningen voor een slotenmaker en verdwenen sieraden na een bezoek van een monteur zijn er in overvloed. Zoek maar eens op Google of vraag het in je omgeving. Iedereen kent wel een dergelijk verhaal.

Naast de oplichting en/of diefstal is ook vaak het werk niet of niet goed gedaan, waardoor je nog steeds met die kapotte vaatwasser zit EN slachtoffer bent van oplichting/diefstal.

Word geen slachtoffer

Tenzij je overal een adresje voor hebt, ontkom je er niet aan om af en toe een vreemde in huis te laten die werkzaamheden voor je moet verrichten. Als het dan moet, dan zo veilig mogelijk en daarom geven we je hieronder tips waarmee jij veiliger iemand binnen kan laten.

  • Vraag bekenden (familie, vrienden) een bedrijf aan te bevelen.
  • Doe zaken met lokale bedrijven, waarvan je het bestaan al jaren weet.
  • Maak vooraf een prijsafspraak, vraag een email met deze prijsafspraak (verwachte kosten, uurtarief, voorrijkosten, materiaalkosten).
  • Vraag de persoon voor binnenkomst om legitimatie of bedrijfspas.
  • Blijf tijdens de werkzaamheden zicht houden op de persoon.
  • Vraag een bekende om je tijdens de werkzaamheden gezelschap te houden. Ook handig als er twee monteurs zijn, dan zijn ze beiden in de gaten te houden.
  • Het is algemeen bekend dat voor spoedklussen de bovenste resultaten in Google vaak advertenties van oplichters zijn. Sla deze advertenties dus over. Bekend zijn de malafide slotenmakers. Google treedt hier nu tegenop door geen advertenties van slotenmakers meer toe te laten. Maar check het zelf ook en voor andere branches is er geen verbod, dus wees voorzichtig.
  • Berg vooraf alle waardevolle spullen op en sluit alle deuren naar kamers waar de monteur niet hoeft te zijn. Zo ziet de persoon zo min mogelijk van het huis.
  • Hou een telefoon bij de hand en waarschuw bekenden of de politie als je het niet meer vertrouwd. Wanneer de situatie dreigend wordt uiteraard meteen de politie bellen!
  • Stel een telefoonlijst op met betrouwbare bedrijven voor allerhande werkzaamheden. Dan heb je altijd een betrouwbare partij en hoef je in de hectiek niet online te zoeken.

Het zekere voor het onzekere

Natuurlijk is niet iedereen onbetrouwbaar. Sterker nog, de meeste mensen zijn gewoon te vertrouwen. Alleen weet je dat vooraf niet. Neem daarom geen onnodig risico en pas bovenstaande tips toe. Voel je niet opgelaten al je een oogje in het zeil houdt. Het is jouw huis en jouw veiligheid, dus jij bepaalt de regels.

Heb je een slecht gevoel wanneer je contact opneemt, maar is dit het enige bedrijf dag direct kan komen. Doe het dan toch niet, wacht liever een uur langer op een betrouwbaar bedrijf. Je onderbuikgevoel laat je zelden in de steek. Krijg je geen uurtarief of voorrijkosten te horen, geen zaken mee doen.. Een betrouwbaar bedrijf zal deze prijzen altijd geven.