Een advies die vaak wordt gegeven bij inbraakpreventie; Doen alsof je thuis bent. En dan is niet voor niets, want inbrekers kiezen liever een huis uit waar niemand aanwezig is. Inbrekers willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom geven we in dit artikel enkele tips, zodat jouw huis voortaan bewoond lijkt, ook als je er even niet bent.
Doen alsof je thuis bent, aanwezigheid simuleren
Simuleren betekent dat je iets nabootst. In dit geval boots je aanwezigheid van bewoners in huis na. Daarbij is het belangrijk na te gaan wat normaal gesproken de gebruiken in huis zijn. Welke verlichting doe je aan en wanneer? Welke gordijnen heb je altijd open en welke doe je ‘s avonds dicht? Rond welke tijd doe je de tv aan? Staat er altijd een auto voor deur? Is het hek anormaal gesproken dicht of open?
Bij het simuleren van je aanwezigheid moet je jouw gebruiken in huis zoveel mogelijk nabootsen. En dat is voor een groot deel goed mogelijk. Wanneer je met de auto op vakantie gaat, kan je natuurlijk geen auto kopen om aanwezigheid te simuleren. Maar daarvoor zijn andere oplossing, zoals de buren vragen hun twee auto op de oprit te zetten. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet, waarmee jij kan doen alsof je thuis!
Tips om jouw aanwezigheid te simuleren:
- Tijdsschakelaars voor de verlichting. Zo kan je jouw aanwezigheid tijdens de avonden en nachten simuleren. Met één leeslampje in de woonkamer simuleer je jouw aanwezigheid niet, want je gaat niet in de woonkamer zitten met een enkele leeslampje aan. Gebruik voldoende tijdsschakelaar, zodat je voldoende verlichting aan het uit kan doen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere ruimten in de woning. Als laatste gaat natuurlijk het licht in de slaapkamer aan en uit. Zo simuleer je beweging in huis.
- Met een tv-simulator simuleer je een tv die aanstaat. Een tv geeft specifiek flikkerend licht en een simulator bootst dit erg goed na.
- Doe niet alle gordijnen dicht. In geen enkele bewoond huis zijn alle gordijnen enkele dagen of zelf weken dicht. Laat dus wat gordijnen open. Een nog betere optie zijn elektrische gordijnrails die gordijnen automatisch openen en sluiten.
- Ruim niet alles op in huis. Laat vieze kopjes en een opengeslagen tijdschrift op tafel liggen. Her en der wat kleding op de bank of over een stoel. Schuif de stoelen niet netjes aan, maar laat lijken alsof er iemand net is opgestaan. Zet wat vaat op het aanrecht. Wanneer een inbreker naar binnen kijkt, moet hij denken dat er iemand aanwezig is door het gehele schouwspel binnen. Een strakke, schone benedenverdieping is al snel een teken dat er niemand aanwezig is.
- Ga je met de auto op vakantie, vraag de buren om hun (tweede) auto op de oprit te zetten. Dan is er beweging en wanneer inbrekers het huis in de gaten houden zien zijn afwisselend wel en geen auto voor de deur staan wat aanwezigheid simuleert.
- Laat je de auto staan voor je vakantie. Vraag dan aan de buren op de auto af en toe te verplaatsen of in elk geval het vuil (zoals bladeren) van de auto te halen. Een auto die enkele dagen stil staat is direct vies, dit valt heel erg op.
- Vraag de buren om de post uit de brievenbus te halen. Ook een inkoppertje, maar elke vakantie zie je meerdere brievenbussen waar de post uit puilt. Iedereen die thuisis leegt de brievenbus, dus een volle brievenbus is een goede hint voor inbrekers.
- Installeer een ‘slimme’ deurbel. Bij beweging en aanbellen krijg je op je telefoon direct beeld en audioverbinding, zodat je direct ziet wie er voor de deur staat. Daarnaast kan je direct tegen diegene praten en hij/zij weet dan niet of je thuis bent of op je vakantieadres.
Andere preventie maatregelen.
Naast het doen alsof je thuis bent, zijn er andere preventie maatregelen die je kunt nemen om een inbraak te voorkomen. Zoals goede tuinverlichting, een alarmsysteem, goed hang- en sluitwerk. Hier op de website vind je veel artikelen over andere preventie maatregelen (klik hier).