Diefstal horloges

We lezen het regelmatig in de media. Diefstal van horloges. En dan wordt er ook nog waak geweld gebruikt om de horloges te bemachtigen. In de media lezen we veel over berovingen van beroemdheden, maar niet alleen zij worden slachtoffer van criminelen die het op de dure horloges hebben gemunt. Ook minder bekende personen die een aanzienlijk vermogen hebben, kunnen slachtoffer worden.

Waarom zijn horloges in trek bij criminelen?

Horloges van merken, zoals Rolex, Cartier en Breitling, zijn veel waard, waardevast en worden steeds meer waard. Zo’n horloge is dus een goede investering. Dat is ook een van de redenen waarom veel rijke mensen een dergelijk horloge hebben. Naast een goede investering is het ook een statussymbool natuurlijk en zijn veel mensen echt liefhebbers van dergelijke horloges. En als je een liefhebber bent met voldoende financiële middelen, staat niets je in de weg om een dergelijk mooi horloge aan te schaffen.

Criminelen weten natuurlijk ook dat deze horloges veel waard zijn. En voor criminelen hebben de horloges nog andere voordelen. Zo zijn ze makkelijk te verhandelen, want een wereldwijde registratie ontbreekt. Dit betekent dat ze een gestolen horloge net over de grens kunnen verkopen, zonder dat het horloge in een register opduikt. En veel landen hebben niet eens een landelijk registeren voor waardevolle horloges. En dan is er nog een voordeel voor criminelen: de horloges zijn overal ter wereld hetzelfde waard. Daarom is het geen bezwaar om in Nederland een Rolex te stelen en deze in Spanje te verkopen. DE pakkans tijdens de verkoop is nagenoeg nihil.

Hoe kiezen criminelen hun slachtoffer?

De groep die zo’n horloge kan betalen, is relatief klein in Nederland. Beroemdheden (artiesten, voetballen, etc.) en vermogende personen. Vermogende personen worden vaak aangeduid met HWNI (High Net Worth Individuals) of UHWNI (Ultra High Net Worth Individuals). Beroemdheden liggen vaak onder een vergrootglas. Het is vaak bekend waar zij op ieder moment zijn. Voor vermogende mensen kan dit in mindere mate ook gelden. Er zijn vermogende mensen die ervoor kiezen in de schijnwerpers te staan.

Criminelen houden deze groepen personen in de gaten, waarbij social media erg handig is. Via social media, maar ook in de traditionele media zijn mensen redelijk makkelijk te volgen. Vervolgens slaan criminelen hun slag door het slachtoffer bruut te overvallen (tot zelfs op een terras aan toe). Vaak op het moment dat het slachtoffer extra kwetsbaar is. Wanneer hij/zij op straat loopt of net thuiskomt en uit de auto stapt. Ook zien we woningovervallen met een horloge als doel. Zowel op straat als in de woning wordt een horloge dan van het slachtoffer afgepakt, onder dreiging van geweld en soms zelf met geweld.
Ook zien we traditionele inbraken, waarbij criminelen in de woning op zoek gaan naar de waardevolle klokjes.

Diefstal horloges, Rolex

Diefstal horloge voorkomen

Zet geen foto’s van/met je horloge op social media. Het is bekend dat criminelen social media afstruinen, op zoek naar foto’s van de horloges. Er zijn beroemdheden die een horloge gebruiken voor hun ‘image’, zij lopen natuurlijk extra risico. De berichten in de media staven dat. Laat op social media ook niet weten waar je bent of wat je plannen zijn. Dit geeft criminelen de kans om een diefstal te plannen.

Draag geen duur horloge in het openbaar. Als het horloge er niet is, kan het ook niet gestolen worden. Je kan kiezen een horloge enkel te dragen bij priveaangelegenheden, zodat niet bekend wordt dat jij een dergelijk horloge draagt op dat moment.
Wil het het horloge dragen op een publiekelijk evenement, dan kan je kiezen om het horloge door een beveiligingsbedrijf seperaat naar en van de locatie te laten brengen.

Bewaar horloges in een goedgekeurde en verankerde kluis. Bij een inbraak zijn de horloges dan veilig. Kies ook voor een goed alarmsysteem met alarmknop. Een inbraak wordt dan snel gedetecteerd en bij onraad kan je zelf ook alarm slaan middels de knop.

Doe niet zo maar de deur open. Doe nooit zomaar de deur open thuis als er een onbekende voor de deur staat. Ook niet als diegene zich voordoet als bezorger. Laat het pakketje ergens neerleggen en anders haal je het op een willekeurig tijdstip op bij een afhaalpunt. Nog te vaak doen mensen toch nog de deur open, zelfs ‘s nachts! Niet doen!!

Omdat veel berovingen bij thuiskomst plaatsvinden, kan je een beveiligingsbedrijf inschakelen die een preventie observatie uitvoeren. De beveiligers houden de omgeving van jouw woning in de gaten tot jij thuiskomt. Bij onraad kunnen zij actie ondernemen en zullen ze jou verzoeken ergens anders heen te rijden. Ook kunnen zij na jouw thuiskomst blijven staan. Natuurlijk is het ook mogelijk om persoonsbeveiliging in te schakelen, in dat geval zorgen de beveiligers gedurende een hele reis/trip voor jouw veiligheid. En indien nodig, zelfs 24 uur per dag. Wil je hier meer over weten? Neem contact op en wij verwijzen je naar een betrouwbare partner die deze dienstverlening kan verzorgen.