De donkere dagen en het coronavirus

De wintertijd is weer ingegaan. Elk jaar is er vanaf dat moment een stijging van het aantal inbraken zichtbaar. De donkere donkere dagen zijn begonnen. Niet voor niets wordt wintertijd ook wel inbraaktijd genoemd. Wanneer het langer donker is, lopen inbrekers minder risico op betrapt te worden. Maar dit jaar is anders dan andere jaren. We zitten tenslotte midden in een pandemie en met de maatregelen die daarbij horen. Hoe zit het eigenlijk met de donkere dagen en het coronavirus?

Straat in het donker

Corona

Corona hoeft geen uitleg meer. Iedereen weet dat het een virus is die de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Door de uitbraak van het virus en de gevolgen zijn er door de overheid maatregelen afgekondigd. Deze maatregelen zijn afgekondigd om een verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Tijdens de eerste golf was er een duidelijke afname te zien van het aantal inbraken. Dit is te wijten aan de afgekondigde maatregelen. Iedereen werd geacht zoveel mogelijk thuis te blijven en de straten waren dan ook uitgestorven. Voor inbrekers een te groot risico om dan toch op pad te gaan. De meeste woningen waren tenslotte dag en nacht bewoond. En daarnaast vielen mensen op straat veel sneller op. Niet ideaal voor inbrekers, dus bleven ze ook thuis.

Donkere dagen

Nu de tweede golf bezig is, staan de zaken er iets anders voor. Het is sowieso drukker op straat, ondanks dat mensen toch worden geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken. Maar ook de scholen zijn open, in tegenstelling tot in de eerste golf. Een inbreker kan zich dus gemakkelijker op straat bewegen zonder op te vallen.

Daarnaast is het belangrijkste verschil met de vorige golf, dat het nu eerder donker is. De donkere dagen. De inbreker kan zich in de duisternis verschuilen en het is voor een inbreker makkelijker te zien of een huis bewoond is vanwege de verlichting (zorg daarom altijd voor goede verlichting in en rondom het huis!)

Als we deze factoren meenemen is de verwachting dat er ook nu een stijging zal zijn van het aantal inbraken. Waarschijnlijk niet zo hevig als voorgaande jaren, maar een stijging is zeer aannemelijk. Ook inbrekers hebben inkomsten nodig, hoe gek dat ook klinkt.

Inbraakpreventie

Ook nu is het zaak om jouw huis goed te beveiligen. Goede beveiliging voorkomt simpelweg inbraken. Dus neem de tijd om de beveiliging van jouw huis na te kijken en waar nodig te upgraden. Als je zelf niet weet waar je op moet letten, onze beveiligingsexperts staan voor je klaar. Op deze website vind je meerdere artikelen over inbraakpreventie, die zijn zeker de moeite waard om door te lezen. En gebruik de tips ook om de beveiliging van jouw huis daadwerkelijk te verbeteren!

Een inbraak kan iedereen overkomen, maar je kan de kans op een inbraak enorm verkleinen door inbraakpreventie serieus te nemen. Inbrekers hebben het niet alleen voorzien op vrijstaande huizen van een paar miljoen Euro in Bloemendaal, juist de ‘normale’ rijtjeshuizen zijn in trek. Omdat juist daar vaak een goede beveiliging ontbreekt.

koevoet poging inbraak, beste alarmsysteem huis kan een inbraak voorkomen

Aan de slag

Het coronavirus zorgt al voor een hoop ellende dit jaar. Zorg dat een inbreker daar geen schepje bovenop doet, want een inbraak heeft een behoorlijk impact op de slachtoffers. Niet alleen materieel, maar ook geestelijk. Na een inbraak voelen slachtoffers zich vaak nog een lange tijd onveilig. En dat moet je proberen te voorkomen.