Criminaliteit en het coronavirus

Er is al voldoende geschreven over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de samenleving. Iedereen merkt de effecten van de afgekondigde maatregelen, op welke manier dan ook. Maar hoe zit het met criminaliteit en het coronavirus?

Criminaliteit

Criminaliteit is van alle tijden en criminelen zijn erg inventief in het ontdekken en uitvoeren van nieuwe criminele activiteiten. Niet zelden gebruiken zijn de actualiteiten op slinkse wijze om hun doel te bereiken. Helaas is dat met de uitbraak van het coronavirus niet anders. Criminelen zien kans het coronavirus te gebruiken voor hun doelen.

Phishing via email en telefoon.
Criminelen en het coronavirus

Babbeltrucs

Babbeltrucs zijn er in alle soorten en maten. Ook bij babbeltrucs gebruiken criminelen vaak de actualiteiten. En in deze periode gebruiken zijn het coronavirus om hun pogingen om binnen te komen bij slachtoffers. De criminelen kiezen vaak ouderen uit. Er zijn tot nu toe drie manieren bekend waarop zijn ouderen proberen op te lichten:

  • Criminelen doen zich voor als verplegers die de ouderen komen controleren op het coronavirus. Tijdens deze zogenaamde controle zal een tweede ‘verpleger’ op zoek gaan naar waardevolle spullen op te stelen.
  • Criminelen bellen aan om hulp aan te bieden voor het doen van boodschappen. Zij vragen dan de bankpas en pincode van de oudere met alle gevolgen van dien.
  • Criminelen bellen aan met het verzoek een bijdrage te leveren aan onderzoek. Ze doen zich voor als vrijwilliger van het Rode Kruis of andere organisatie.

Phishing

Wij schreven al eerder een artikel over phishing.

Phishing is een vorm van internetfraude. Door het versturen van emails proberen criminelen je naar een nagemaakte website te lokken. Via die nagemaakte website proberen zij dan gegevens van jou te krijgen. Een crimineel stuurt een email naar jouw emailadres. In deze email word je aangeraden op de meegestuurde link te klikken. Die link stuurt jou naar een nagemaakte website. Op deze website word jou gevraagd om gegevens achter laten. Dit kan zijn door een account aan te maken, betaalgegevens in te voeren, etc. Vervolgens kan de crimineel met die gegevens aan de haal, vaak als doel geld ‘verdienen’.

In dit geval worden berichten gestuurd over het coronavirus. Nieuws, preventie, vaccins zijn enkele onderwerpen die ze gebruiken om lezers te bewegen op de link te klikken. Niet doen!
Informatie over het coronavirus kan altijd worden gelezen op de website van het RIVM en in ons artikel houden we ook de laatste stand van zaken bij.

Voedselpakketten

In de gemeente Kaag & Braassem zijn brieven bezorgd. In die brieven staat het aanbod om voor 45 euro een voedselpakket te ontvangen. Je moet dan 45 euro in een enveloppe op de voordeur plakken, er wordt een voedselpakket neergezet voor de voordeur en de 45 euro wordt meegenomen. Een pure vorm van oplichting. Je ontvangt dan helemaal geen voedselpakket, maar bent wel 45 euro kwijt. Het is niet ondenkbaar dat dit ook in andere gemeenten kan gebeuren.

Gevaarlijke producten

mondkapje coronavirus

Het coronavirus heeft de vraag naar enkele producten tot grote hoogte doen stijgen. En dit ontgaat ook criminelen. Zij bieden dan ook ronduit gevaarlijke (namaak)producten voor behoorlijke bedragen. Schaarste zorgt ervoor dat deze ronduit gevaarlijke producten als warme broodjes worden verkocht. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mondkapjes. De namaak mondkapjes zijn ronduit gevaarlijk en als koper loop je dus een enorm risico als je dit product echt nodig hebt.

Inbraken

Sinds de afgekondigde maatregelen van half maart was er een duidelijke vermindering van het aantal inbraken. Inmiddels merken wij dat er in het hele land toch nog regelmatig wordt ingebroken. En niet alleen op zakelijke locaties (zoals bedrijfspanden), maar ook woningen worden niet ontzien. Ondanks dat de bewoners zeer waarschijnlijk thuis zijn, proberen inbrekers toch hun slag te slaan. Hieruit blijkt dat, helaas, ook in deze tijd er aandacht geschonken zal moeten worden aan het nemen van preventieve maatregelen om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken.

Overige

Wij blijven de berichtgeving rondom het coronavirus volgen en ook de daaraan gerelateerde criminaliteit. Zodra er nieuwe vormen van criminaliteit opduiken zullen wij dit artikel aanpassen zodat u altijd de laatste informatie hebt.