Steeds vaker gebruiken mensen camera’s op hun eigendommen in en rondom het huis in de gaten te houden. De camera’s worden steeds meer betaalbaar (en beter) en met de komst van de videodeurbel stijgt het aantal camera’s in en rondom woningen helemaal hard. Maar wat zijn nou de regels omtrent camera beveiliging in en rondom huis?
Privacy
Privacy is een groot goed en de Nederlandse staat vindt het erg belangrijk de privacy van de mensen in Nederland te beschermen. Wanneer je een camera in, of rondom de woning plaatst is het dus van belang om aandacht te schenken aan de privacy van bezoekers en voorbijgangers. Een ieder heeft in beginsel de keuze om wel/niet gefilmd te worden en daar moet je als eigenaar van een camera rekening mee houden.
Hoe kan je rekening houden met de privacy?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een beveiligingscamera installeert:
- Informeren; Wanneer jij een camera in/rondom de woning hebt moet je bezoekers informeren over de aanwezigheid van deze camera. Dit geldt ook voor een video deurbel! Je kan bezoekers informeren door middel van een waarschuwingsbord of sticker. Hierop staat vermeld dat er camera’s aanwezig zijn. Zo heeft de bezoeker zelf de keuze om aan te bellen en/of naar binnen te gaan.
- Positie camera; De camera dient ervoor jouw eigendommen te beschermen. Derhalve moet de camera dusdanig geïnstalleerd zijn dat deze zoveel mogelijk alleen jouw eigen perceel filmt. Een camera mag dus niet expres op de openbare weg gericht zijn, of bijvoorbeeld op het huis van de buren. Wanneer je de camera op het eigen perceel richt en hierdoor ook een stukje van de openbare weg filmt is dit in beginsel geen probleem. Maar alleen wanneer er geen andere mogelijkheid is om dat deel van het perceel te filmen, zonder dat de openbare weg in beeld komt.
- Opnamen bewaren; Opnamen mag je zolang bewaren als noodzakelijk is. En anders dienen deze direct gewist te worden. Met de ‘slimme’ camera’s zal er alleen worden gefilmd bij beweging en kan je kiezen deze beelden op te slaan, of direct te verwijderen. Het heeft bij een woning vaak geen nut om de beelden weken op te slaan. Er is geen doel die dat rechtvaardigt. 1 uur tot enkele dagen is logischer, maar bepaal zelf hoelang je de opnamen wilt bewaren en als je dit ook kunt beargumenteren zal dit vaak proportioneel zijn.
- Opnamen openbaar maken; Het zal voor zich spreken dat je opnamen niet openbaar mag maken. Een opname van een klunzige inbreker op internet zetten mag dus niet. Hiermee schend je de privacy van de inbreker. Vermoedelijk heeft je gevoel een andere mening en zie je vaak zat op internet filmpjes/foto’s van mensen die na het tanken ‘vergeten’ te betalen. Maar onthoudt dat dit wettelijk gezien niet mag.
- Camera in beeld; De politie gebruikt vaak beelden van beveiligingscamera’s in hun onderzoeken. Daarom is de politie het project “camera in beeld” gestart. Je kan je beveiligingscamera(‘s) aanmelden, zodat de politie een goed overzicht heeft. Wanneer de politie in een onderzoek op zoek is naar beelden kunnen zij heel makkelijk via dit project zien waar camera’s hangen en bij de eigenaren deze beelden ophalen. Ondanks dit project blijft de regelgeving betreffende beveiligingscamera’s onverminderd van toepassing. Je kan hier jouw camera(‘s) aanmelden: Camera in beeld
Camera beveiliging huis
Beveiligingscamera’s worden steeds beter, kleiner en mooier. De tijd van een bakbeest van een camera aan de gevel ligt al een hele tijd achter ons.
Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop aan een beveiligingscamera:
Ten eerste moet de beveiligingscamera, ook wel een bewakingscamera genoemd, goed werken. Het lijkt logisch, maar bedenk eens hoe vaak je beelden op tv ziet, afkomstig van beveiligingscamera’s, die uit de vorige eeuw lijken?! Goede heldere beelden zijn bruikbaar, slechte beelden zijn (deels) nutteloos. Daarnaast is de beveiliging van de camera zelf van belang. Nu de camera’s vaak aan het internet zijn gekoppeld ben je verantwoordelijk dat deze beelden niet in verkeerde handen vallen. Zorg daarom dat je altijd direct de updates van de fabrikant uitvoert om zo beveiligingslekken te voorkomen. Kies om deze reden ook voor een camera van een gerenommeerd merk. In Chinese webshops worden ook veel beveiligingscamera’s aangeboden voor zeer lage prijzen. Echter hebben deze geen enkele ondersteuning van de fabrikant en de software is dusdanig dat ze qua beveiliging zo lek als een mandje zijn.
Er zijn zeer veel opties voor beveiligingscamera’s:
- Binnen of buiten.
- Opvallend of onopvallend.
- Met/zonder nachtzicht.
- Met/zonder geluid.
- Draadloos/bedraad.
- Met/zonder WIFI
- Met/zonder bewegingsdetectie
En zo zijn er nog meer opties. Kies een camera uit die geschikt is voor jouw situatie, er is een zeer groot aanbod, dus keuze genoeg!