Buitenverlichting

Buitenverlichting vergroot de veiligheid van een woning. De preventieve werking door verlichting wordt vaak onderschat. In huis brandt er vaak wel een lampje (met een tijdsschakelaar), maar tuinen zijn vaak aardedonker.

Inbrekers houden niet van licht

Een inbreker wil niet gezien worden tijdens het inbreken, maar ook de periode voor de inbraak en wanneer de inbraak voltooid is. Een van de tools die een inbreker daarvoor gebruikt is de duisternis. In het donker, gekleed in donkere kleding valt iemand niet zo snel op. Zeker als diegene nagenoeg geen geluid maakt. Daarom worden inbraken veel tijdens de invallende duisternis gepleegd (hier schreven wij eerder een artikel over: link). Dan is er nog beweging op straat, waardoor een iemand die op straat rondloopt minder snel opvalt en de duisternis zorgt dat de inbreker minder snel gezien wordt. Vaak hebben inbrekers een zaklampje bij zich om bij een inbraak bij te kunnen schijnen als dat nodig is; bijvoorbeeld bij het forceren van een slot of het doorzoeken van een kast in de woning.

Er zijn dan ook weinig inbrekers die bij een inbraak alle lampen in de woning aanzetten om voldoende licht te hebben voor het zoeken naar een buit. Dit wil niet zeggen dat het nooit voorkomt, maar inbrekers hebben de voorkeur in het donker te werken. De kans op ontdekking is dan minder groot.

buitenverlichting

Verlichting ter preventie

Men is zich er vaak van bewust dat er in huis een lampje moet branden. Zo lijkt het of er iemand thuis is. En wanneer tijdschakelaars worden gebruikt op verschillende lampen en op verschillende tijdstippen, lijkt dit ook zo. Echter wordt de buitenzijde vaak vergeten!

Kijk maar eens in een willekeurige wijk hoeveel voor- en achtertuinen aardedonker zijn. Geen enkele vorm van verlichting en daardoor de ideale werkplek voor een inbreker. Wanneer er geen verlichting is en de inbreker maakt geen geluid, dan kan hij/zij lange tijd in de tuin blijven zonder opgemerkt te worden. En hij/zij heeft dan dus ook ruim te tijd om voorzichtig in te breken, zonder (of met weinig) geluid!

Wanneer jij de tuin wel goed verlicht hebt, zal een inbreker sneller naar een makkelijker doelwit zoeken en jouw huis dus overslaan. Bij jouw huis loopt hij/zij dan teveel risico en kiest een ander slachtoffer uit.

Welke buitenverlichting?

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting die je kan gebruiken als inbraakpreventie.

  • Verlichting bij de deur. Door de voordeur EN achterdeur te verlichten staat de inbreker letterlijk in het licht als hij/zij de deur wil forceren.
  • Gevelverlichting. Dit is wandverlichting aan de buitenzijde van de woning. Hierdoor wordt het gehele huis in het licht gezet, met daarbij de gevelopeningen (ramen en deuren).
  • Tuinverlichting. Verlichting dat de tuin verlicht is er in alle soorten en maten. Voor een preventie werking is het van belang verlichting te hebben dat is aangesloten op de elektriciteit. Verlichting op zonne-energie is (nog) te zwak en verlicht daardoor niet goed genoeg. Mogelijk zal dit in de toekomst veranderen.
  • Floodlight. Een floodlight is een schijnwerper met een bewegingsmelder. Deze dienen echt als preventieve maatregel en zijn uiterst efficiënt. Wanneer de melder beweging detecteert zal de schijnwerper direct op vol vermogen licht afgeven. Vaak genoeg om de gehele tuin en gevel in het licht te zetten. Inbrekers zijn hier helemaal niet blij mee. Want zo’n bak licht valt enorm ook, ook bij eventuele buren. Een inbreker weet niet of hij/zij betrapt is en daarnaast kan een inbreker niet meer goed in het donker kijken.

Natuurlijk hang je de buitenverlichting dusdanig op dat een inbreker deze niet makkelijk weg kan draaien of onklaar maken. Je kan het nooit 100% voorkomen, maar maak het de inbreker vooral niet te makkelijk!

Meerdere beveiligingsmaatregelen

Goede verlichting buiten en binnen is één van de beveiligingsmaatregelen die je kan nemen ter preventie. Door meerdere preventie maatregelen te nemen wordt de kans op een inbraak bij jou steeds kleiner.