“Wij hebben thuis een hond, dus bij ons wordt nooit ingebroken!”
In Nederland hebben ongeveer 1 op de 5 huishoudens een hond (of meerdere honden). Het populairste ras is de Golden Retriever. Echter zijn er meer niet-rashonden, dan rashonden in Nederland. Veel mensen die een hond hebben, verwachten dat een inbreker hier direct van afschrikt en dat er dus nooit ingebroken zal worden. Maar is dat ook zo?
Zijn inbrekers bang voor honden?
Ook onder inbrekers zijn er mensen die van nature bang voor honden en mensen die dat niet zijn. De inbreker die van nature bang is voor honden zal een woning waar wellicht een hond aanwezig kan zijn links laten liggen en op zoek gaan naar een andere woning. Dit heeft niets met de hond te maken, maar puur de angst van de inbreker.
Zal een inbreker inbreken als er een hond aanwezig is?
Een simpel antwoord; Ja, die kans is aanwezig.
Een inbreker maakt altijd een afweging van de risico’s die hij/zij loopt tijdens het inbreken. Een hond die in de mand ligt te slapen en nauwelijks opkijkt als er een raam wordt geforceerd zal weinig risico vormen voor een inbreker. Een hond die bij het minste of geringste luid gaat blaffen is wel een risico. Blaffende honden bijten niet, maar het blaffen kan er wel voor zorgen dat buren, voorbijgangers, (slapende) bewoners hierdoor worden gealarmeerd. En het maakt dan ook niet uit of het een chihuahua is, of een dobermann. De hond is het probleem niet voor de inbreker, dat is het geblaf van de hond.
Natuurlijk zijn er ook honden die vol in de aanval gaan bij onbekenden. Zodra een inbreker dat vermoeden heeft zal hij/zij natuurlijk ook het huis links laten liggen. De kans op verwondingen en ontdekking door het lawaai is te groot.
Gedrag honden.
Wij zijn geen honden gedragsdeskundigen, maar ww weten wel dat honden verschillend reageren op aanbellen, onbekenden, geluiden, etc.
Zoals hierboven is te lezen is een inbreker vooral bang om betrapt te worden tijdens het plegen van een inbraak. Afhankelijk van het (aan-/afgeleerde) gedrag en de aard van een hond zal deze in bepaalde situaties wel, of niet aanslaan.
- Aanbellen.
- Kloppen op de ramen.
- Langs een raam lopen.
- Roepen.
- (Vreemde) geluiden.
- Deur/raam verbreken.
Honden reageren zeer verschillend bij dergelijke situaties. Bij het aanbellen zal de ene hond door de voordeur willen springen, terwijl een andere hond in zijn mand blijft liggen en niet eens opkijkt. Jij kent jouw hond het beste en weet in welke situaties hij/zij aanslaat. En dan weet je of jouw hond een preventieve werking kan hebben.
Honden kunnen blaffen uit angst, blijdschap en enthousiasme. Dus mogelijk dat een hond luid begint te blaffen omdat hij blij is iemand (de inbreker) te zien. Voor een inbreker zal het geen verschil maken, die wilt dat de hond stil blijft om ontdekking te voorkomen.
Een vette worst voorhouden
Bijna elke hond houdt van wat lekkers. Inbrekers kunnen hier handig gebruiken van maken door een hond te verdoven met een stuk vlees waarin een verdovend middel is verstopt. Het komt niet vaak voor, maar de kans is wel aanwezig en in het verleden ook voorgekomen. Een gelegenheidsinbreker zal een dergelijk stuk vlees niet bij zich hebben. Dit zullen inbrekers zijn die het op een bepaald pand hebben voorzien, wetend dat er een hond aanwezig is en alles goed hebben voorbereid om juist daar in te breken.
Pas op voor de hond!
Wie kent de bordjes bij de voordeur, of op de schutting niet: ‘Pas op voor de hond!’
Deze bordjes, die in allerlei soorten maten verkrijgbaar zijn, waarschuwen (ongewenste) bezoekers voor de aanwezigheid van een hond. Inbrekers zijn niet gek, alleen een bordje zal ze echt niet tegenhouden wanneer er geen enkele andere aanwijzing hebben dat een hond aanwezig zal zijn. Bijvoorbeeld de hond, mand, drinkbak, speeltjes die door het raam zichtbaar zijn. Spullen van de hond die in de tuin liggen. Een dergelijk bordje aanschaffen terwijl je geen hond heeft nagenoeg geen preventieve werking. Heb je wel een hond, dan kan dit in combinatie met andere aanwijzingen wel degelijk inbrekers afschrikken.
Een hond is nooit 24 uur per dag thuis.
Besef wanneer je een hond hebt dat die nooit 24 uur per dag thuis is. Een hond wordt meerdere keren per dag uitgelaten en tijdens een vakantie zal de hond ook niet aanwezig zijn. Ook al blaft jouw hond bij elk verdacht geluid en denk jij het ultieme preventieve wapen tegen inbrekers te hebben, hou dit dan in je achterhoofd!
Hondenbezitters kunnen tijdens het uitlaten wel direct bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Zij zijn vaak goed op de hoogte van de personen/voertuigen en zullen vaker dan gemiddeld verdachte omstandigheden kunnen herkennen. Hondenbezitters kunnen zich ook aansluiten bij de buurtpreventie en zo samen met anderen bij te dragen aan de veiligheid van de buurt.