Beveiligingscamera’s zijn onveilig

Veel Nederlanders hebben inmiddels één of meerdere beveiligingscamera’s in huis geïnstalleerd. En logisch, beveiligingscamera’s hebben een preventieve werking, zorgen voor beelden van allerlei situaties en zijn vaak real-time uit te lezen. Daarnaast zijn beveiligingscamera’s tegenwoordig goed betaalbaar en heel makkelijk te installeren. Kortom, er zijn weinig redenen die installatie van een beveiligingscamera in de weg staan. eentje dan; Beveiligingscamera’s zijn onveilig.

beveiligingscamera's zijn onveilig.

Beveiligingscamera’s zijn onveilig

De titel doet vermoeden dat alle beveiligingscamera’s onveilig zijn. En dat is natuurlijk niet zo. De Consumentenbond heeft uitgezocht dat er in Nederland al 27000 onveilige beveiligingscamera’s zijn geïnstalleerd. Dit zijn camera’s die uit China komen en via websites als Amazon.nl op de Nederlandse markt worden aangeboden. De lage prijzen van dergelijke camera’s maken het aantrekkelijk om ze aan te schaffen.

Welke beveiligingscamera’s zijn onveilig?

De Consumentenbond geeft aan dat met name camera’s die werken met de CamHi app een groot risico vormen. Deze app is van de fabrikant HiCHip, die 38% van dergelijk camera’s fabriceert. De camera’s hebben een slechte beveiliging en zijn daardoor makkelijk te hacken. De consumentenbond heeft een lijst met onveilige beveiligingscamera’s gepubliceerd: LINK

Een nieuwe merknaam is zo verzonnen, dus dezelfde camera’s kunnen mogelijk onder een nieuwe naam op de markt komen!

De Consumentenbod heeft Amazon gevraagd enkele beveiligingscamera’s van de website af te halen, waar Amazon overigens ook gehoor aan heeft gegeven. Maar het is dweilen met de kraan open. Een nieuwe merknaam en dan wordt dezelfde camera gewoon weer online aangeboden. Deze slecht beveiligde camera’s worden niet alleen op Amazon aangeboden. Ook soortgelijke online winkels en de welbekende Chinese webshops bieden de camera’s aan. Opletten dus!

Alternatief

Het alternatief is een beveiligingscamera van een gerenommeerd merk. Bij deze merken wordt veel meer aandacht aan de beveiliging besteed en een eventueel beveiligingslek wordt zeer snel verholpen. Zo is de kans een stuk kleiner dat criminelen de beveiligingscamera kunnen hacken. De prijs zal hoger liggen, maar nog steeds zeer betaalbaar en het belangrijkste; veilig!

Voorbeeld van een veilige beveiligingscamera:

Alles omtrent de regels voor het gebruik van beveiligingscamera’s vind je hier: LINK