Beveiligingscamera’s verstoppen

Beveiligingscamera’s hebben meerdere functies, een belangrijke functie is het afschrikken van kwaadwillenden, zoals inbrekers. Dan gaan we er natuurlijk wel vanuit dan de beveiligingscamera’s in het zicht worden opgehangen, logisch. Maar wat als we beveiligingscamera’s verstoppen?

beveiligingscamera

Waarom zouden we beveiligingscamera’s verstoppen?

Het verstoppen van beveiligingscamera’s moet je zien als een extra laag in de beveiliging. Inbrekers (maar dit geldt ook voor andere kwaadwillenden) kijken naar de genomen beveiligingsmaatregelen en proberen deze dan zoveel mogelijk te ontwijken. Dit geldt dus ook voor zichtbare beveiligingscamera’s. Een inbreker zal een manier zoeken om de camera te ontwijken of niet herkenbaar in beeld te komen.

Wanneer je zorgt voor onzichtbare beveiligingscamera’s kan een inbreker hier geen rekening mee houden. Ten eerste is er een grotere kans dan de inbreker wordt betrapt, zeker als je een camera hebt die een melding geeft bij beweging. Daarnaast is er ook een grotere kans dat de inbreker herkenbaar door het beeld loopt, hij/zij waant zich tenslotte onbespied. Uiteraard zorgen de beelden ook voor extra bewijslast.

Waar verstoppen?

Je kan beveiligingscamera’s zowel binnen als buiten verstoppen. Er zijn zelfs voldoende camera’s op de markt die al een vermomming hebben. Zoals bijvoorbeeld de camera die is verwerkt in een rookmelder. Ook deze standaard oplossingen zijn effectief, want een inbreker heeft niet de tijd om alles in en rondom een pand na te gaan of iets misschien wel een camera bevat.

Daarnaast kan je zelf je creativiteit de vrije loop laten. Denk een aan de camera in een vogelhuisje, om maar wat te noemen. Hoe je een camera ook verstopt, belangrijk is een goede beeldhoek. Neem dus de tijd om de camera goed te positioneren, zodat er daadwerkelijk beelden zijn, wanneer er iets gebeurt. Camera’s zijn tegenwoordig zo klein dat het verstoppen niet moeilijk meer is.

Een fijn idee

Het hebben van geheime beveiligingscamera’s is een fijn idee. Niet alleen voor die inbreker, maar ook als bewijslast wanneer bezoek zich misdraagt. En wat te denken als er steeds contant geld verdwijnt als de schoonmaakster is geweest.

Geef bij de voor- en achterdeur aan dat je camera’s hebt, bijvoorbeeld via een sticker. Dan heb je dat netjes vermeld, maar nergens is er een verplichting om aan te geven hoeveel camera’s je hebt en de positie van die camera’s.