Beveiliging brievenbus

In Nederland hebben veel woning de brievenbus in de deur of direct naast de deur. Verdomd handig, want je hoort direct wanneer de postbode is geweest door de doffe klap van de post dat op de deurmat is gevallen. Ook inbrekers maken graag gebruik van de brievenbus. Via de brievenbus proberen zij de voordeur te openen, dit noemen we hengelen. Het is niet voor niets een populaire methode voor inbrekers. Zeer regelmatig lukt het inbrekers op deze manier binnen te komen, met alle gevolgen van dien.

Hieronder een voorbeeld van deze werkwijze.

Zoals je ziet is deze methode even eenvoudig als effectief.

Beveiliging brievenbus: Inbraak voorkomen

Er zijn drie manieren om een inbraak via de brievenbus te voorkomen:

  • Draai de voordeur daadwerkelijk op slot. We zijn geneigd een deur alleen achter ons dicht te trekken en niet daadwerkelijk op slot te draaien. Hierdoor is de voordeur makkelijk te open met een ijzerdraad, zoals te zien is in bovenstaand filmpje. De voordeur op slot draaien (net als alle overige deuren) helpt ook tegen een andere populaire inbraakmethode: flipperen.
  • Zorg dat inbrekers niet via de brievenbus bij het slot kunnen komen. Dit kan door een afsluitbare ‘kast’ waar de post in valt, maar er zijn ook brievenbus beveiligingsstrips op de markt. Dit zijn ‘afdakjes’, die voorkomen dat inbrekers vrij kunnen bewegen aan de binnenzijde van de brievenbus en zo bij het slot kunnen komen.

  • Als derde adviseren wij de sleutel uit het slot te halen. Het is bekend dat inbrekers ook ‘hengelen’ naar de sleutels en met de sleutels in de hand is inbreken wel heel erg makkelijk.

Geen braakschade

Bij een inbraak via de brievenbus (hengelen) zal er geen braakschade zijn. Vaak merken bewoners pas na een tijdje dat er is ingebroken, omdat er bijvoorbeeld spullen ontbreken of zijn verschoven. Aan de deur is niets te zien en de werkwijze van de inbreker is dan lastig te achterhalen. Daarnaast zijn eventuele sporen, achtergelaten door de inbreker, vervuild of zelf gewist door de bewoners. Overigens zonder dat zij het zelf doorhebben.

Het ontbreken van braakschade maakt het dus lastiger om sporen te vinden die kunnen leiden naar een verdachte. En in sommige gevallen zal nooit exact duidelijk worden welke inbraakmethode is gebruikt.

De meeste verzekeraars zullen, ondanks het ontbreken van braakschade, de schade (gestolen spullen) wel vergoeden. Mogelijk is de dekking dan wel beperkt en krijg je niet de gehele schade vergoed.

beveiliging brievenbus
beveiliging brievenbus

Inbraakpreventie

Met een simpele handeling als het op slot draaien van de deur en het aanbrengen van een strip aan de binnenzijde van de brievenbus voorkom je het inbreken door middels van hengelen. Maar er zijn uiteraard meer inbraakmethoden en daarom is het raadzaam de gehele woning na te kijken. Wat is er goed beveiligd en wat kan er beter. Pak deze punten dan ook direct aan, zo voorkom je dat inbrekers hun slag kunnen slaan.