Beste alarmsysteem huis

Wij krijgen vaak de vraag wat het beste alarmsysteem voor een huis is. Een logische vraag, maar ook een onduidelijk. Want wat wordt er bedoeld met het beste alarmsysteem voor een huis?

Waarvoor een alarmsysteem in huis?

Op de vraag waarom men een alarmsysteem in huis wilt, krijgen we vaak als antwoord: “Om te voorkomen dat er wordt ingebroken.”

Een logisch antwoord. Maar geen enkele alarmsysteem kan voorkomen dat er wordt ingebroken. Een alarmsysteem is in de eerste plaats een detectiemiddel. Het detecteert verdachte personen. Daarnaast zal een alarmsysteem wel preventief werken. Inbrekers hebben liever een woning waar geen alarmsysteem aanwezig is. En als derde zal een alarmsysteem na detectie alarmeren. Alarmeren van bewoners en/of een meldkamer.

Een alarmsysteem heeft dus 3 functies:

  • Preventie
  • Detectie
  • Alarmeren

Geen enkel alarmsysteem kan dus een inbraak voorkomen. Maar wel de kans daarop verkleinen EN in een zo vroeg mogelijk stadium detecteren en alarmeren.

koevoet poging inbraak, beste alarmsysteem huis kan een inbraak voorkomen

Beste alarmsysteem huis

Het beste alarmsysteem is dus een systeem die preventief werkt en in een zo vroeg mogelijk stadium detecteert en alarmeert. Maar welk alarmsysteem is dat?

Een enkel merk of product is niet het antwoord op die vraag. Het juiste antwoord is: Een alarmsysteem die preventief werkt en in een zo vroeg mogelijk stadium detecteert en alarmeert.

In dat antwoord staat geen enkel merk genoemd en geen enkel component van een alarmsysteem. Het beste alarmsysteem is namelijk een alarmsysteem die geheel is ontworpen voor de situatie bij jou thuis. En met ontworpen bedoelen wij dat verschillende componenten samen zorgen voor een zo goed mogelijk beveiligd huis. Aangezien elk huis verschillend is, is het meest geschikte alarmsysteem voor elk huis ook verschillend.

Verschillende merken

Er zijn veel verschillende merken op de markt. En zeer regelmatig worden naar nieuwe merken aan toegevoegd. Bij de zoektocht naar een geschikt merk die je te kijken of dit merk een Nederlandse leverancier heeft met een goede klantsupport. Daarnaast kan je op internet kijken naar de verschillende reviews. En wat ook erg belangrijk is: Heeft het merk alle componenten beschikbaar om jouw woning optimaal te beveiligen?

In de praktijk zal je vaak met een erkende installateur werken. Deze installateur maakt gebruik van één of twee merken. Deze merken zijn, zeker bij erkende installateurs, zonder uitzondering prima merken voor een alarminstallatie. Een installateur wil immers geen gezeur met zijn klanten over slecht werkende systemen, of erger, falende systemen waardoor er is ingebroken.

Wanneer je zelf een alarmsysteem wilt installeren is het verstandig om een bekend merk te gebruiken dat ook alle benodigde componenten heeft. Wij raden af om een alarmsysteem bij een buitenlandse webshop aan te schaffen. Je weet niet hoe het alarmsysteem zelf beveiligd is (tegen hackers ed.), de werking van het alarmsysteem is niet gegarandeerd en de (klanten)service is vaak ondermaats of geheel afwezig.

Gebruikersgemak en opties

Verschillende merken bieden wel verschillende opties en verschillen in gebruikersgemak. En daar kunnen dusdanige verschillen in zijn dat je een voorkeur krijgt voor en bepaald merk. Alle merken proberen de alarmsysteem zo gemakkelijk mogelijk te maken qua installatie en gebruik. En tegenwoordig merken we dat alle bekende merken dit voor elkaar hebben. Natuurlijk blinkt het ene merk op iets anders uit dan een ander merk, maar overall is het prima voor elkaar.

Welke componenten nodig?

Welke componenten je nodig hebt in geheel afhankelijk van jouw huis. Over de werking van een alarmsysteem schreven wij al eerder een artikel.Voor een zo snel mogelijke detectie is het belangrijk om alle gevelopeningen te beveiligingen. Gevelopeningen zijn ramen, deuren en andere openingen waardoor personen naar binnen kunnen. Vergeet het wc raampje niet, inbrekers kunnen door hele kleine openingen naar binnen. Dit zal je echt verbazen, Hieronder een voorbeeld:

Wanneer je zelf het alarmsysteem samenstelt dien je zeker naar deze kleine gevelopeningen te kijken. Zorg bij twijfel ook voor beveiliging bij deze openingen, dit kan ook door het plaatsen van een barrierestang.

Het veiligste is een installateur een alarmsysteem laten installeren. Een installateur weet exact wat er nodig is om een woning optimaal te beveiligen. En een goede installateur kan per component laten zien wat de kosten zijn en wat de bijdrage is aan de beveiliging. Zo voorkom je meteen overbodige kosten.

Check of het merk losse componenten verkoopt zodat je in een later stadium je alarmsysteem nog kunt uitbreiden, bijvoorbeeld na een verbouwing. Zo voorkomen je de aanschaf van een heel nieuw systeem of erger, een niet goed beveiligd huis.

Onderhoud

Een alarmsysteem heeft onderhouden nodig. Alle componenten moeten gecontroleerd worden op de werking en afstelling. En bij draadloze alarmsystemen dienen de batterijen regelmatig vervangen te worden. Dit kan een installateur doen, maar afhankelijk van het merk kan je dit ook zelf.

In elk geval blijft periodiek onderhoud belangrijk voor een betrouwbaar alarmsysteem! Een sensor met een lege batterij detecteert geen inbrekers en je vergeeft het jezelf nooit als een inbraak niet wordt gedetecteerd door jouw eigen nalatigheid.

Conclusie

Het beste alarmsysteem is niet één merk. Het beste alarmsysteem is een installatie van verschillende componenten die gezamenlijk zorgen voor volledige detectie en alarmering bij een (poging) inbraak en werkt daarnaast preventief. Het merk van het alarmsysteem biedt een uitstekende ondersteuning en het systeem kan uitgebreid worden wanneer dat nodig is. Daarnaast is periodiek onderhouden nodig om een goede werking van het systeem te waarborgen.

Advies

De aanschaf van een alarmsysteem is vaak eenmalig en dan is het lastig de juiste keuze te maken. Onze beveiligingsexperts kunnen jou van advies voorzien en je desgewenst in contact brengen met een erkende installateur.
Voor meer informatie over ons advies en contact: Klik hier.