Steeds meer huishoudens hebben een alarmsysteem geïnstalleerd in de woning. En dat is natuurlijk een goede zaak. Een alarmsysteem heeft een afschrikwekkende werking op inbrekers. Immers kunnen zij niet ongestoord te werk gaan.
Echter zijn er nogal wat verschillende alarmsystemen op de markt, variërend in prijs en kwaliteit. Waar moet je nou op letten als je besluit een alarmsysteem aan te schaffen?
Bedraad alarmsysteem
Een bedraad alarmsysteem is nog steeds het meest voorkomende systeem. Alle sensoren en detectoren zijn middels een kabel verbonden aan de alarmkast (de centrale unit). Deze alarmkast is middels een telefoonlijn, of internetverbinding, verbonden met een alarmcentrale (pac) en tegenwoordig meer en meer met een app op de telefoon van de bewoners.
Voordelen:
Weinig tot geen storingen, omdat het signaal middels een kabel wordt getransporteerd.
Geen last van lege batterijen in de sensoren/detectoren, aangezien zij voeding via de kabel krijgen.
Nadelen:
Het goed installeren vereist behoorlijk wat werk. Immers moeten de kabels netjes weggewerkt worden in de muur, waardoor het nodige breekwerk en afwerking nodig is. Dit zorgt er ook voor dat de installatie van een bedraad systeem kostbaar is. Vaak worden dergelijke systemen bij nieuwbouw, of een verbouwing geïnstalleerd.
Draadloos alarmsysteem
Een draadloos alarmsysteem heeft dezelfde werking als een bedraad systeem, echter gaan de signalen ‘door de lucht’. Elke sensor/detector heeft een zender en die zendt signalen naar de alarmkast. Deze alarmkast (de centrale unit) werkt op dezelfde manier als bij een bedraad systeem. Ook deze is met een telefoonlijn/internetverbinding verbonden met een alarmcentrale, of app.
De laatste jaren is er een duidelijke toename te zien in het gebruik van draadloze inbraakalarmsysteem. De kosten voor installatie zijn lager, installatie is minder ingrijpend en het systeem kan meegenomen worden naar een nieuwe woning.
Voordelen:
Installatie is goedkoper en minder ingrijpend.
Het systeem kan worden meegenomen naar een andere woning.
Nadelen:
Gevoeliger voor storingen. Aangezien het systeem met frequenties werkt kan het zo zijn dat andere apparatuur deze frequentie stoort. In hele grote betonnen gebouwen kan het ontvangst van de signalen van de sensoren minder sterk zijn.
Periodiek moeten de batterijen van de sensoren/detectoren vervangen worden.
Verzekering
De verzekering voor de woning kan eisen stellen aan de beveiligingsmaatregelen. En in deze eisen kan opgenomen zijn dat een systeem bedraad moet zijn. Het is belangrijk om contact met je verzekering op te nemen, alvorens je een alarminstallatie laat aanleggen!
Meldkamer of app
Wanneer een alarmsysteem een inbraak detecteert zal dit signaal doorgezonden moeten worden. Anders heeft een alarmsysteem geen functie. Voorheen was gebruikelijk dat dit signaal naar een meldkamer werd gezonden. Een pac (particuliere alarmcentrale) zal dit signaal verwerken volgens het protocol dat met de bewoners is afgesproken. Vaak is dit telefonisch contact opnemen met de bewoner, of beveiligingsdienst.
Met de komst van de ‘doe het zelf’ alarmsystemen is het gebruik van een app waarop de meldingen binnenkomen enorm gegroeid. De bewoner krijg op de telefoon een melding binnen van het alarmsysteem. Erg handig, alleen vraag je wel af wat je daarna met die informatie kan/gaat doen! De politie zal niet elke keer uitrukken wanneer 1 sensor in de woning afgaat. En de buurman heeft wellicht ook geen zin om midden in de nacht jouw woning te doorzoeken.
Meldkamers gaan tegenwoordig ook meer en meer met een app werken. Hierbij krijgt dus zowel de meldkamer, als bewoner, een melding binnen. De meldkamer handelt deze volgens protocol af en de bewoner krijgt de melding als informatie. De bewoner kan via deze app wel het alarm afmelden, wanneer hij/zij bijvoorbeeld zelf een foutje heeft gemaakt. Dit scheelt de meldkamer dan weer onnodige handelingen, omdat een centralist niet hoeft te bellen en het alarm moet afmelden. Zo heeft de centralist tijd voor ‘echte’ meldingen.
Welk inbraakalarmsysteem moet je kiezen?
Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren.
Met name de eisen van de verzekering en de persoonlijk voorkeuren zijn belangrijk. Daarnaast moet je de keuzen maken of je zelf wilt installeren, of de installatie door een erkende installateur wilt laten uitvoeren. Er zijn voldoende (online) aanbieders van inbraakalarmsystemen die een goede kwaliteit leveren. Belangrijk is wel een goed onderhoudscontract. Zowel bedraad, als draadloos, behoeft een alarmsysteem periodiek onderhoud. Hiermee voorkom je onnodige alarmmeldingen en daarmee onnodige kosten (van bijvoorbeeld de alarmopvolging door de beveiligingsdienst).
Een alarmsysteem bestaat uit componenten die allemaal met elkaar communiceren en afhankelijk van het pand waarin het alarmsysteem wordt geïnstalleerd zullen er verschillende soorten sensoren/detectoren nodig zijn voor een optimale beveiliging. Hier vind je meer informatie over de verschillende componenten.