Winkeldiefstal

Helaas komt winkeldiefstal veelvuldig voor. In 2019 waren er 39800 geregistreerde gevallen van winkeldiefstal. Dit zijn dus de gevallen waarin er daadwerkelijk aangifte is gedaan. Het daadwerkelijke aantal ligt veel hoger omdat veel ondernemers geen aangifte doen.

Soorten winkeldiefstal

Bij winkeldiefstal denken we vaak aan een winkeldief die een product onder zijn jas stopt en daarmee naar buiten loopt zonder te betalen. Maar winkeldieven zijn erg inventief en daarom zijn er veel verschillende werkwijzen.

 • Producten meenemen zonder te betalen. De bekendste vorm van winkeldiefstal. De winkeldief verstopt een product en neemt deze mee zonder af te rekenen.
 • Producten in andere producten verstoppen. In dit geval wordt dan één product afgerekend, terwijl in de verpakking van dit product een ander product verstopt zit.
 • Gebruiken van producten in de winkel zonder deze af te rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van snoepjes bij de drogisterij.
 • Prijzen verwisselen of aanpassen.
 • Met een bon teruggaan naar de winkel omdat een product die op de bon staat zou ontbreken, waardoor de dief hoopt het product nogmaals te ontvangen.
 • Met vals geld betalen.
winkelcentrum, wees alert op winkeldiefstal

Winkeldiefstal voorkomen

Uiteraard wil je winkeldiefstal zoveel mogelijk voorkomen. En gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het winkeldieven onaantrekkelijk te maken bij jou een diefstal te plegen.

 • Spreek elke bezoeker van de winkel vriendelijk aan. Zo dwing je jezelf om goed naar de bezoeker te kijken en haal je deze door het aanspreken uit de anonimiteit. Dieven willen niet herkend worden en ongestoord hun gang gaan. Wanneer jij zo iemand aanspreekt is niet voor hen niet meer van toepassing.
 • De inrichting van de winkel is ook erg belangrijk. Zorg dat je overzicht hebt in de gehele winkel. Geen paden waar de dief uit het zicht zijn slag kan slaan. Ook is het verstandig de kassa nabij de in-/uitgang te plaatsen. Zo moet de winkeldief altijd langs de kassa lopen. De kassa bij de in-/uitgang plaatsen is ook handig voor het vorige punt.
 • Gebruik beveiligingscamera’s. Door beveiligingscamera’s de installeren kan de winkeldief niet meer ongezien te werk gaan. Belangrijk is wel om de aanwezigheid van dergelijke camera’s kenbaar te maken aan bezoekers. Dit kan je doen door een sticker bij de voordeur te plakken of voor de aanwezigheid van de camera’s op te nemen in de huisregels.
 • Stel huisregels op en maak deze kenbaar bij de ingang van de winkel. Hierop kan je bijvoorbeeld zetten dat een medewerker bij twijfel in de tas van de bezoeker mag kijken. Wanneer de huisregels zichtbaar bij de ingang zijn stemt de bezoeker in met de huisregels wanneer hij de winkel betreedt.
 • Gebruik geen prijsstickers. Prijsstickers zijn erg gemakkelijk te manipuleren en op andere producten te plakken. De prijssticker geeft enkele de prijs weer en niets over het product. Daardoor is het voor een medewerker niet te controleren of de prijs bij het product hoort. Gebruik daarom een barcodescanner of gebruik prijsstickers met daarop een duidelijke vermelding van het product.
 • Let op het gedrag van bezoekers. Een winkeldief zal meer oog voor de omgeving hebben dan voor de producten. Immers wil hij ongestoord zijn slag kunnen slaan. Daarnaast staan ze vaak heel dicht op het schap en willen niet geholpen worden door medewerkers.
 • Laat medewerkers regelmatig door de winkel lopen. Een winkeldief vindt het heel fijn als de medewerkers de hele dag alleen bij bij de kassa staan. Door regelmatig een ronde te maken in de winkel kan de winkeldief er niet vanuit gaan dat hij ongestoord zijn slag kan slaan.
 • Huurt een beveiliger in. Beveiligers zijn erop getraind afwijkend gedrag te herkennen en zullen winkeldieven sneller onderkennen Daarnaast heeft een beveiliger in de winkel een grote preventieve werking. Ook voor de overige bezoekers is een beveiliger in de winkel fijn, zij weten dat in de winkel hun veiligheid serieus genomen wordt en voelen zich meer op hun gemak tijdens het winkelen.

Wat doen als je een winkeldief betrapt?

Volgens de wet mag je een winkeldief aanhouden wanneer je deze betrapt. Je mag de winkeldief tegenhouden totdat de politie arriveert. Let hierbij op dat jij op dat moment verantwoordelijk bent voor de winkeldief en je mag geen geweld gebruiken (tenzij dat nodig is ter verdediging).

Let altijd op je eigen veiligheid. Dat is het belangrijkste van alles. Komt jouw veiligheid of die van medewerkers/andere klanten in het geding door de aanhouding, laat de winkeldief dan gaan.

Probeer altijd zoveel mogelijk kenmerken van de winkeldief te onthouden. Hiermee kan je de politie een goed signalement geven, waardoor de pakkans van de winkeldief een stuk groter is. Ook de vluchtroute is belangrijk, zodat de politie weet waar zij moeten zoeken.

Eventuele beelden van de diefstal moet je direct opslaan, dit is goed voor de bewijslast en eventuele opsporing van de winkeldief door de politie.

Train je medewerkers

Je medewerkers staan de hele dag in de winkel. Daarom is het verstandig de medewerkers te trainen in het herkennen van winkeldieven en hoe ze daarmee om moeten gaen.

Door medewerkers goed te trainen:

 • Staan zij meer zelfverzekerd in de winkel.
 • Herkennen zijn winkeldieven sneller.
 • Zal het aantal diefstallen aanzienlijk dalen.
 • Weten zij hoe te handelen bij het betrappen van een winkeldief

Secutips kan een training voor jouw personeel verzorgen. Bij jou in de winkel, waardoor de training op de situatie van jouw winkel van toepassing is. Klik hier voor informatie over onze Winkeldiefstal Preventie training.