Thuiswerken is al jaren in opkomst. Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om (deels) thuis te werken. Sinds de uitbraak van het coronavirus neemt het thuiswerken een enorme vlucht. Noodgedwongen werken velen nu vanuit huis. Het bedrijf is fysiek gesloten of er is een maximum gesteld aan het aantal werknemers dat aanwezig mag zijn. Veilig thuiswerken is een must om te zorgen dat jouw gegevens en bedrijfsinformatie niet in verkeerde handen vallen.
De risico’s bij thuiswerken
Thuiswerken brengt enkele risico’s met zich mee. Risico’s die overigens wel tot een minimum zijn te beperken mits je de juiste preventie maatregelen neemt.
Thuiswerken zal hoofdzakelijk online gebeuren en het internet is het werkdomein van cybercriminelen. Zij zijn uit op persoonsinformatie en gevoelige bedrijfsinformatie.
Deze informatie kunnen zij gebruiken voor:
- Identiteitsfraude
- Doorverkopen
- Chantage
- Losgeld vragen
- Valse informatie verspreiden
Om dit te voorkomen dien je enkele preventieve maatregelen te nemen om cybercriminelen geen kans te geven.
8 tips voor veilig thuiswerken
- Zorg dat je besturingssysteem en alle geïnstalleerde software voorzien is van de laatste updates. Eerder schreven wij al over het belang van updates. Updates bevatten, buiten bug fixes en nieuwe opties, beveiligingsupdates. Vaak zijn deze beveiligingsupdates uitgebracht nadat er een lek is geconstateerd. Dit betekent dat bekend is hier de beveiliging van de software te omzeilen is. Kennis die cybercriminelen mogelijk ook hebben. Download en installeer daarom altijd direct de laatste updates.
- Gebruik veilige software. Download software alleen via de website van de desbetreffende ontwikkelaar of uit een officiële app winkel (Play Store, App Store, Microsoft Store). Wanneer je de software via een ander, onofficieel kanaal download kan deze schadelijke software bevatten (en dat heb je vaak niet door).
- Gebruik een VPN. Een Virtual Private Network zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding. Jouw internetverbinding thuis is naar alle waarschijnlijkheid niet versleuteld, waardoor het voor cybercriminelen mogelijk is data te onderscheppen. Een VPN voorkomt dit. Grote bedrijven hebben dit vaak zelf ingericht, zodat de medewerkers op de VPN van het bedrijf kunnen inloggen. Bij kleinere bedrijven is dit vaak niet geval. In dat geval kan je zelf gebruik maken van een particuliere VPN oplossing om zo veilig verbinding te kunnen maken.
- Gebruik een virusscanner. Een virusscanner scant constant jouw computer, laptop en telefoon op virussen. Wanneer de scanner een virus detecteert zal de viruscanner dit virus direct verwijderen. Je leest het goed, ook voor telefoons zijn virusscanners helaas noodzakelijk. Het massale gebruik van internet op telefoons maakt het voor cybercriminelen erg aantrekkelijk om zich hierop te richten. Bullguard heeft een virusscanner, speciaal voor de telefoon (Android): Klik hier
- Zorg voor een veilige (online) opslag. Mails, bedrijfsinformatie, klantinformatie zijn allemaal gevoelige data die niet in verkeerde handen mogen vallen. Zorg dus voor een veilige opslag van die gegevens. En opslag in de cloud is goed mogelijk, maar wees overtuigd dat deze data dan wel versleuteld is opgeslagen. Google Drive is hiervoor een goede optie. Google zorgt dat de data versleuteld wordt opgeslagen, waardoor deze data onbruikbaar is voor anderen.
- Webcam. Let op het gebruik van de webcam. Wanneer je deze niet gebruikt is het raadzaam de lens fysiek af te dekken met een cover. Een stuk tape voldoet uiteraard ook, maar is niet erg handig wanneer je regelmatig gebruik maakt van de webcam. Wij schreven al eerder over de risico’s van een webcam: klik hier voor het artikel. Buiten het feit dat cybercriminelen ongemerkt jouw webcam aan kunnen zetten, die je ook altijd bewust te zijn van je omgeving wanneer je de webcam gebruikt. Kijk altijd goed wat er in het beeld zichtbaar is. Let met name op de achtergrond, wat komt er allemaal in beeld?! Hou ook rekening met het gebruik van de microfoon. Je zal niet de eerste zijn die per ongeluk de microfoon aan laat staan, waardoor collega’s allerlei gesprekken horen die eigenlijk privé hadden moeten blijven.
- Spam. Let op mails en berichten die je ontvangt. Zowel zakelijk als privé. Klik niet zo maar op meegestuurde links. Controleer de afzender, controleer het bericht en controleer de link. Pas als alle seinen op groen staan kan je de link openen. Met name in deze tijd wordt veel phishingmail gestuurd met het coronavirus als onderwerp. Cybercriminelen spelen in op de actualiteiten. Hiermee hopen ze jou sneller te overtuigen om op de link te klikken, waardoor ze jouw apparaat kunnen infecteren met kwaadaardige software of jouw naar een malafide website proberen te lokken.
Meer over phishing: Klik hier - Gezond verstand. Thuiswerken kan zeker veilig. Wanneer je je gezonde verstand gebruikt, kan je al een hoop ellende voorkomen. Bedenk bij alles wat je online doet of het veilig is. Bij twijfel direct stoppen en hulp inschakelen. Dit kan een telefoontje naar je systeembeheerder zijn, maar ook een telefoontje naar de vermeende afzender van een mailbericht bijvoorbeeld. Dat is niet te voorzichtig, dat is verstandig.
Veilig thuiswerken, het kan met gezond verstand
Veilig thuiswerken is niet moeilijk, zolang je bewust bent van de risico’s. Thuiswerken neemt nu ineens een enorme vlucht en het zal ons niet verbazen als deze gedwongen verandering in het werken in de toekomst gemeengoed wordt. Meer en meer zullen mensen thuiswerken. Dat biedt voordelen voor het verkeer, het milieu en de huisvesting. (Cyber)criminelen spelen hier op in en verleggen hun werkterrein ook.
Maar met voldoende preventieve maatregelen kan jij veilig thuiswerken.