
‘Onbekenden zijn vannacht met een auto een kledingzaak binnengereden en hebben voor duizenden euro’s merkkleding buitgemaakt.’ Een zin die je regelmatig in de media voorbij ziet komen; een ramkraak.
Wat is een ramkraak?
We lezen regelmatig over een ramkraak, maar het is niet altijd duidelijk dat een ramkraak nou precies is. Ook verschillende media gebruiken ‘ramkraak’ voor verschillende zaken (vaak zien we een verwarring met ‘plofkraak’).
Een ramkraak is het verkrijgen van toegang tot een gebouw door het rammen van de gevel met een voertuig, met als doel het stelen van goederen.
Het rammen gebeurt met een auto, shovel, tractor of ander zwaar motorvoertuig. Bijna altijd zijn deze voertuigen gestolen, vaak korte tijd voor de ramkraak. Na het rammen blijft het voertuig vaak achter en staat er een ander voertuig in de directe omgeving klaar voor de criminelen om te vluchten. Als vluchtvoertuig zien we, behalve auto’s, ook regelmatig scooter. Met name in de stad is een scooter een ideaal middels om snel te vluchten. Uiteraard is het vluchtvoertuig ook afhankelijk van de grootte van de buit.
Waar worden ramkraken gepleegd?
Bij ramkraken denken we vaak aan een juwelier, waar tijdens de ramkraak voor honderdduizenden euro’s aan juwelen wordt gestolen. En niet zo gek, want een ramkraak op een juwelier kan zeer lucratief zijn. Maar we zien ook ramkraken bij kledingwinkels, banken, parfumeries, tankstations en supermarkten. Overal waar goederen van veel waarde valt te halen: juwelen, parfum, kleding, drank, sigaretten, geld.
We zien ramkraken door heel Nederland, met het zwaartepunt in de grote steden. Dit is logisch, aangezien daar de grootste dichtheid is qua bedrijven.
Hoe kunnen ramkraken worden voorkomen?
Ramkraken hebben een enorme economische impact. Het gebouw zal een tijd dicht zijn, wat zorgt voor omzetderving en de herstelkosten zijn ook enorm. Honderdduizend euro schade door een ramkraak is geen uitzondering. Daarom is een goede verzekering ook van belang!
Maar voorkomen is beter dan genezen en daarom is is het goed om maatregelen te treffen die een ramkraak kunnen voorkomen.
Rolluiken
Verstevigde rolluiken voorkomen dat een voertuig door de gevel komt. Indien de gemeente dit niet toestaat, bijvoorbeeld vanwege het aangezicht, kan worden gekozen voor een rolluik aan de binnenzijde van de gevel.
Anti-Rampaal
Dit is een paal dat voor de gevel wordt geplaatst, waardoor voertuigen niet tegen de gevel kunnen rijden. Vaak worden meerdere palen naast elkaar gebruikt , waarbij de tussenruimte te smal is voor voertuigen. Deze anti-rampalen zijn zeer effectief en vaak wordt er niet eens een poging gedaan. Anti-rampalen vereisen wel vaak een vergunning, dus eerst even checken bij de gemeente en eventueel een vergunning aanvragen.
Naast anti-rampalen zien we steeds vaker straatmeubilair dat dienstdoet als anti-rampaal. Een bekend voorbeeld is een bloembak. Een bloembak ziet er een stuk vriendelijker en gastvrijer uit, terwijl het dezelfde werking heeft als een anti-rampaal.
Naast bloembakken zijn er nog veel meer soorten barrières die allen hetzelfde doel hebben. We zien ook bij evenementen dat dergelijke barrières tijdelijk worden geplaatst om de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen.

Mistmachine
Een mistmachine voorkomt het daadwerkelijke rammen niet, maar wel het stelen van goederen binnen. Op het moment dat er een ramkraak wordt gepleegd en het alarmsysteem wordt geactiveerd, zal ook de mistmachine aan het werk gaan. Binnen enkele seconden zet deze machine de gehele ruimte vol mist, waardoor criminelen geen hand voor ogen zien en daardoor geen buit kunnen meenemen. Een mistmachine is niet schadelijk voor de gezondheid en niet schadelijk voor de goederen in de winkel.
Overige
Rolluiken, anti-rampalen en mistmachines zijn de belangrijkste wapens specifiek tegen ramkraken. Maar natuurlijk is er nog meer te doen aan beveiliging om de kans op een ramkraak zo klein mogelijk te maken.
Dit begint al met de gevel zelf. Is deze stevig genoeg om een ramkraak te voorkomen en is het überhaupt mogelijk om deze te versterken? Daarnaast is een goed alarmsysteem een must, je wilt dat een ramkraak zo spoedig mogelijk wordt opgemerkt en er daarop actie volgt. Alarmopvolging is bij een alarmsysteem uiteraard belangrijk. De beveiliger is getraind om alarmmeldingen ter plaatse af te handelen. Treft hij/zij een ramkraam aan, dan zal direct de politie worden ingeschakeld. Bij meerdere zones zal de meldkamer direct de politie in kennis stellen, rijdt de politie direct mee en fungeert de beveiliger als sleutelhouder. Een goed camerasysteem werkt preventief en kan ook bruikbare beelden opleveren wanneer er wel een ramkraak heeft plaatsgevonden.
Preventie
Criminelen komen niet zelden eerst kijken of er wat te halen valt. Wat de zwakke plekken van het pand zijn. Waar de waardevolle goederen liggen. Waar de camera’s hangen. Et cetera.
Als medewerkers die signalen oppikken en dit ook rapporteren (afhankelijk van de afgesproken procedures) kan een mogelijke ramkraak worden voorkomen!
Secutips kan jou helpen door het aanbieden van een winkeldiefstal preventie training. Tijdens deze interactieve training leren we jouw medewerkers mede het onderkennen van verdacht gedrag, waardoor een crimineel niet ongezien een voorverkenning kan doen. Meer informatie over deze training: Klik hier