Overval

Het zal je maar gebeuren. Op het moment dat jij je pand wil afsluiten word je overvallen. De overvallers dwingen je naar binnen te gaan en zij gaan er vervolgens met een flinke buit vandoor. Je bent slachtoffer geworden van een overval.

Natuurlijk hoop je nooit in bovenstaande situatie te belanden, maar helemaal uitsluiten kan simpelweg niet. Wel kan je zelf een aantal maatregelen nemen om de kans erop enorm te verkleinen.

overval

Overvallen

Overvallen zijn in verschillende categorieën te verdelen. Allen hebben hetzelfde doel; snel een waardevolle buit bemachtigen. Maar de werkwijze verschilt.

De klant

De overvaller doet zich voor als klant. Hij loopt de winkel in en doet alsof hij geïnteresseerd in de producten. Echter kijkt de overvaller of er op dat moment een buit aanwezig is en wacht zo onopvallend mogelijk een moment af om toe te slaan. Vaak wanneer er geen andere klanten weer aanwezig zijn en het aantal medewerkers zo laag mogelijk is (bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze, of een koopavond).

Hit & run

Deze overvaller gaat er gewoon voor. Hij rent de winkel in en bedreigt iedereen die op dat moment aanwezig is. Met een hoop kabaal en bedreiging wil hij snel een buit hebben om vervolgens snel de winkel weer te verlaten. Hoewel dit wel degelijk voorbereid kan zijn, is de uitvoering: snel naar binnen, snel de buit en snel weer weg.

Openen en sluiten

Het openen en sluiten zijn de meest kwetsbare momenten. Op dat moment is er nog maar één medewerker (hopelijk twee), er zijn geen klanten en vaak is op deze momenten de omgeving ook erg rustig. Op deze momenten wordt voor de overvaller de winkel eigenlijk al geopend en hoeft hij geen extra moeite te doen. Ook kan hij de medewerker dwingen een eventuele kluis te openen. Er zal verder niemand zijn die hem daarbij kan storen.

Overval preventie

Natuurlijk probeer je een dergelijke situatie te voorkomen. En dat kan door het nemen van preventieve beveiligingsmaatregelen.

 • Openen en sluiten met minimaal twee medewerkers en altijd op verschillende tijdstippen. Zo kan de overvaller niet voorspellen wanneer er wordt geopend of gesloten. Ook zijn 2 personen lastiger in bedwang te houden dan één persoon.
 • Geen vaste patronen gebruiken. Verschuif pauzes, spreek met leveranciers verschillende tijden af, haal niet elke middag om 16:30 uur dat reclamebord naar binnen. Zorg dat je alle gebruiken op willekeurige tijdstippen doet. Zo is het voor een overvaller veel moeilijker om een geschikt tijdstip te vinden. Vaste patronen zijn altijd een zwakke schakel binnen de beveiliging, dus voorkom deze waar het mogelijk is.
 • Spreek binnenkomende klanten aan en en kijk ze in de ogen. Overvallers willen zo onopvallend mogelijk te werk gaan. Wanneer jij elke binnenkomende klant aanspreekt en in de ogen kijkt is de overvaller al uit de anonimiteit gehaald. Vraag wanneer iemand afwijkend gedrag toont in de winkel of je deze persoon kan helpen. Alles om de potentiële overvaller uit de anonimiteit te halen en een geschikt overvalmoment te voorkomen.
 • Zorg voor goed zicht van buiten naar binnen. Een overvaller weet dat de kans veel groter is dat een overval wordt gezien wanneer er goed zicht naar binnen is. Zorg ook voor goede verlichting in het pand, maar ook bij de toegangsdeuren. Net als bij inbrekers; zet ze in het licht.
 • Gebruik een afstortkluis. Hoewel er steeds meer met de pinpas wordt betaald hebben veel winkels toch nog een behoorlijk bedrag aan contant (dag)geld. Door ontvangen contant geld in een afstortkluis te bewaren voorkom je dat een overvaller er met de gehele inhoud van de kassa vandoor gaat.
 • Maak afspraken met andere ondernemers uit de directe omgeving. Let op elkaar. Stel elkaar op de hoogte van bij verdachte situaties (bijvoorbeeld via een groeps whatsapp). En heb regelmatig overleg met de wijkagent over eventuele verdachte personen, trends in de omgeving, etc.
 • Deuren goed afsluiten. Natuurlijk wil je dat klanten gemakkelijk de winkel in kunnen komen. Maar dan niet via de achterdeur. Sluit andere deuren altijd af. Vaak zijn dit tevens nooddeuren, dus op slot kan niet als de winkel geopend is. Maar wanneer de deur niet wordt gebruikt moet je zorgen dat deze goed afgesloten is. Bij veel bedrijven zie dat dit soort deuren worden gebruikt voor (rook)pauzes en met een obstakel wordt de deur opengehouden. Altijd afsluiten!
 • Een goed alarmsysteem detecteert verdachte bewegingen in en om het pand. Dit alarmsysteem kan vaak worden uitgebreid met een overval module. Hiermee kan je middels een afstandsbediening stil alarm slaan dat bij de meldkamer binnenkomt. In de winkel hoor en zie je niets van deze melding, maar de meldkamer waarbij het alarmsysteem is aangesloten krijgt deze melding wel binnen en kan dit dan via protocol afhandelen
 • Beveiligingscamera’s werken preventief ook erg goed. Ook dan wordt een potentiële overvaller uit de anonimiteit gehaald.
 • Laat weten dat er maatregelen zijn genomen tegen overvallen. Bijvoorbeeld een sticker op de deur dat er geen contact geld aanwezig. Of dat er een kluis met tijdsvertraging aanwezig is. Dat er gebruik wordt gemaakt van een ondernemers overval app. Overvallers die weten dat een winkel serieus daarmee bezig is zullen dan liever een ander doelwit uitzoeken.

Toch slachtoffer van een overval

Op het moment dat je toch wordt overvallen is het belangrijkste dat je de veiligheid van jou en eventuele andere slachtoffers denkt. Handel daarom volgens het RAAK- principe:

 • Rustig blijven.
 • Accepteer de situatie
 • Afgeven van goederen/geld
 • Kijken.

Door rustig te blijven en te aanvaarden dat je wordt overvallen is jouw veiligheid op dat moment het grootst. De overvaller(s) tegenwerken zal kan alleen maar zorgen voor (meer) geweld). Hetzelfde geldt voor het afgeven van goederen en/of geld. Kijk goed naar de overvaller(s). Het signalement is erg belangrijk voor de opsporing. Neem dus zoveel mogelijk kenmerken van de dader(s) op en schrijf deze op zodra het kan. Zo is er de minste kans dat er informatie verloren gaat. Kijk ook wat zij meenemen en wat zij achterlaten. Alle informatie kan de politie enorm helpen met de opsporing.

Wanneer de overvallers zijn vertrokken moet je zo snel mogelijk 112 bellen. Zo kan de politie direct actie ondernemen. Ook is van belang om overal af te blijven in de winkel. Een grote kans dat de overvallers sporen hebben achtergelaten. En ook die kunnen de politie helpen om de daders te achterhalen. Overleg met de politie wanneer je overal weer aan mag komen.