Onderhoud van beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera’s zijn populair. Vele huizen en bedrijfspanden zijn voorzien van één of meerdere beveiligingscamera’s. Logisch, want camera’s zijn effectief en tegenwoordig relatief goedkoop. Er is een ruime keuze aan verschillende soorten beveiligingscamera’s voor binnen en buiten. Na aanschaf en installatie wordt van het onderhoud van beveiligingscamera’s vergeten, terwijl dat een kleine moeite is.

Waarom is onderhoud noodzakelijk?

Net als elektronisch apparaat hebben ook beveiligingscamera’s onderhoud nodig. Camera’s worden opgehangen en daar blijft het dan ook bij. Vaak wordt de aanwezigheid zelfs vergeten, totdat de camera een melding geeft of beelden teruggekeken moeten worden na een incident. Beveiligingscamera’s hebben toch wel wat te verduren, buiten maar zeker ook binnen. Onderhoud kan vaak zelf worden gedaan en is maar een paar minuten werk. Dit kan wel het verschil betekenen tussen een duidelijk signalement van een verdachte en een vage schim!

beveiligingscamera

Onderhoud beveiligingscamera’s binnen:

  • Schoonmaken lens en behuizing. De lens moet schoon zijn om een zo duidelijk mogelijk beeld weer te kunnen geven. Lenzen en de behuizing worden binnen vies door onder andere stof, vet, nicotineaanslag en spinnenwebben. Een lichtvochtige doek voor de behuizing en speciale spray voor de lens is voldoende om de camera weer schoon te maken. Door een beetje insectenspray achter de camera te spuiten voorkom je insecten en spinnenwebben op en rondom de camera.
  • Kabels nalopen. Een beschadigde kabel kan zorgen dat de voeding of het signaal uitvalt, maar erger nog; het kan brand veroorzaken. Dus regelmatig de kabels nalopen en vervangen wanneer deze beschadigd is.
  • Beeld controleren. Controleer de beelden die de beveiligingscamera opneemt. Zijn de beelden scherp, zijn de kleuren goed, is de resolutie hoog genoeg. Vaak zaken die je middels software (via computer of een app) kunt instellen.
  • Afstelling. Het kan zo maar gebeuren dat de camera tijdens het schoonmaken iets is bewogen, waardoor de camera niet meer goed gericht staat. Een kleine moeite om het beeld te controleren en zo nodig even de camera opnieuw te richten.

Onderhoud beveiligingscamera’s buiten:

  • Schoonmaken lens en behuizing. De lens moet schoon zijn om een zo duidelijk mogelijk beeld weer te kunnen geven. Lenzen en de behuizing worden buiten vies door onder andere weersinvloeden, algen, vogelpoep en spinnenwebben/insecten. Een lichtvochtige doek voor de behuizing en speciale spray voor de lens is voldoende om de camera weer schoon te maken. Door een beetje insectenspray achter de camera te spuiten voorkom je insecten en spinnenwebben op en rondom de camera.
  • Kabels nalopen. Een beschadigde kabel kan zorgen dat de voeding of het signaal uitvalt, maar erger nog; het kan brand veroorzaken. Dus regelmatig de kabels nalopen en vervangen wanneer deze beschadigd is. Buiten is de kans op uitdroging en dus haarscheurtjes groter dan binnen!
  • Beeld controleren. Controleer de beelden die de beveiligingscamera opneemt. Zijn de beelden scherp, zijn de kleuren goed, is de resolutie hoog genoeg. Vaak zaken die je middels software (via computer of een app) kunt instellen.
  • Afstelling. Het kan zo maar gebeuren dat de camera iets is bewogen, waardoor de camera niet meer goed gericht staat. Door weersinvloeden, vogels die erop zijn gaan zitten of tijdens de schoonmaak. Een kleine moeite om het beeld te controleren en zo nodig even de camera opnieuw te richten.

Opslag beelden

Beelden worden in de ‘cloud’ opgeslagen of op een harde schijf. Check regelmatig of de beelden inderdaad nog worden opgeslagen. Je zal niet de eerste zijn bij wie blijkt dat de harde schijf kapot is of dat de cloud-service na een jaar automatisch is verlopen! We vertrouwen steeds vaker op de techniek zonder het te checken en in dit geval kan dat vervelende gevolgen hebben. Door periodiek de opslag te controleren, weet je zeker dat je beelden hebt wanneer dat nodig is.

Regelgeving.

Je mag beelden niet onbeperkt opslaan en ook het gebruik van beveiligingscamera’s is aan regels gebonden:

Camera beveiliging huis

Beveiligingscamera’s kan je aanmelden bij de politie. De politie heeft het project ‘Camera in beeld’. Zo heeft de politie een overzicht van beveiligingscamera’s in gebruik bij particulieren en ondernemingen. Zij kunnen dan voor onderzoek een verzoek doen tot de beelden. Meer informatie hierover en een link voor aanmelding staat in bovenstaand artikel.

Onderhoudsinterval

De onderhoudsinterval (zowel binnen als buiten) is onderhevig aan een aantal factoren, waardoor onderhoud frequenter of juist minder frequent moet worden gepleegd. Wij raden als basis aan om onderhoud van beveiligingscamera’s binnen en buiten tweewekelijks te doen. Dit kan je gewoon zelf doen en kost je hooguit een paar minuten per camera. Wanneer er een defect is, kan je een specialist inschakelen voor reparatie of vervanging.