Gestolen gereedschap

Het is een plaag voor aannemers, dieven die het op de dure gereedschap hebben voorzien. Gestolen gereedschap is een flinke strop voor de aannemers. Geen gereedschap betekent tenslotte geen werk kunnen uitvoeren.

Diefstal van gereedschap is een plaag in geheel Nederland. De dieven stelen het gereedschap uit bestelwagens of van bouwplaatsen. Over de diefstal uit bestelwagens schreven wij al eerder een artikel, die vind je hier: Link

Gestolen gereedschap van bouwplaatsen

Een woning dat wordt gerenoveerd, een pand dat wordt gebouwd. In Nederland stikt het van de bouwplaatsen. En op al die bouwplaatsen is gereedschap nodig. Niet alleen het grote materieel, maar ook de handgereedschappen.

Bouwplaatsen zijn vaak slecht tot niet beveiligd, waardoor dieven er eenvoudig hun slag kunnen slaan. Vaak is een pand deels open of te openen door een multiplex plank weg te halen. Vervolgens zoeken ze naar achtergebleven gereedschap. En vaak ligt dat er nog wel, want het is een heel gedoe om elke werkdag het gereedschap op te ruimen en mee te nemen. Zonder enige moeite neemt een dief zo duizenden euro’s aan gereedschap mee en niemand die dat doorheeft…..tot de volgende werkdag.

Waarom gereedschap?

Dieven hebben het gemunt op gereedschap, omdat het makkelijk te stelen is en makkelijk door te verkopen. Gereedschap is nauwelijks geregistreerd en daardoor is bijna niet te achterhalen of aangeboden gereedschap van diefstal afkomstig is. Gereedschap is vaak handzaam en ook nog eens relatief veel waard. Allemaal pluspunten voor een crimineel, makkelijk veel geld ‘verdienen’.

Het gestolen gereedschap wordt aangeboden op de tweedehands markt. Vaak in het buitenland, maar regelmatig ook in Nederland. Wanneer je slachtoffer bent geworden, is het dus verstandig om de verschillende online marktplaatsen in de gaten te houden. Je weet maar nooit, je zal niet de eerste zijn die zijn eigen gereedschap op een dergelijk website aangeboden ziet staan!

Gestolen gereedschap

Wat kan je doen aan diefstalpreventie?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je dure gereedschap wordt gestolen. Er zijn verschillende beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen om diefstal van jouw dure gereedschap te ontmoedigen en zelfs te voorkomen. We beperken ons even tot de bouwplaatsen en gereedschap zelf. De diefstal uit bedrijfswagens hebben we in een eerder artikel al behandeld.

Bouwplaatsen

Zoals eerder beschreven zijn bouwplaatsen vaak niet tot nauwelijks beveiligd. Dat betekent dat een inbraak zonder enige moeite succesvol zal zijn. Een bouwplaats is nooit zo goed beveiligd als een pand dat ‘af’ is. Een pand dat gebouwd of gerenoveerd wordt, mist vaak enkele bouwkundige beveiligingsmaatregelen. Ramen en deuren ontbreken (enkel plastic of hout als afdichting) of er mist een complete muur. Niet ondenkbaar, en niet te voorkomen.

Daarnaast ontbreken vaak elektronische beveiligingsmaatregelen. Een alarmsysteem zit niet in het pand of functioneert niet meer. Geen bewegingsmelders of trilsensoren die een inbreker kunnen betrappen.

Bouwplaats beveiligen

Om een bouwplaats zo goed mogelijk te beveiligen is het van belang waar mogelijk de gevelopeningen af te sluiten met planken. Eventueel met een houten deur met slot, zodat er wel makkelijk gewerkt kan worden en niet eerst panelen moeten worden verwijderd ‘s ochtends.

Een tijdelijke camera of meerderen rondom de bouwplaats detecteren inbrekers en zenden de beelden naar een meldkamer. Deze cameramasten zijn op de meeste grote bouwplaatsen wel aanwezig.

Een tijdelijk alarmsysteem. Het is mogelijk een tijdelijk alarmsysteem te installeren. Bijvoorbeeld een alles-in-één alarmsysteem. Dit apparaat detecteert en alarmeert, ideaal voor een enkele ruimte waarin de gereedschappen liggen of om de enige entree te beveiligen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een tijdelijk, uitgebreid alarmsysteem te installeren, dit zal wel aanzienlijk meer kosten (logischerwijs).

Door te kiezen voor mobiele surveillance komt er op onregelmatige tijdstippen een beveiliger langs die de bouwplaats checkt op verdachte omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld één of meerdere keren per nacht en in de weekenden, dus wanneer er niemand aanwezig hoort te zijn.

Niet zozeer beveiligen, maar wel een preventiemiddel: neem alle waardevolle spullen (gereedschappen en bouwmateriaal) mee na een werkdag. Dit is niet ideaal, maar er valt dan voor de inbreker niets te halen en het bevordert de continuïteit van de bouw, want er zal geen vertraging worden opgelopen door de diefstal van gereedschap en/of materiaal.

Gereedschap beveiligen

Gereedschap zelf is ook te beveiligen of onaantrekkelijk te maken voor dieven. Ten eerste is het belangrijk al het dure gereedschap te registeren via stopheling.nl. Bij het aantreffen van gestolen goederen zal de politie kunnen achterhalen dat het jouw gereedschap is en dieven lopen bij het aanbieden van de gereedschap meer risico, omdat kopers online kunnen checken of het om gestolen gereedschap gaat.

Geef gereedschap unieke, onuitwisbare kenmerken. Bijvoorbeeld door een serienummer te graveren.

Voorzie gereedschap van een GPS tracker. Dit is een kleine tracker die een aantal maanden of jaren meegaat (afhankelijk van het apparaat) zonder opladen. Deze kunnen het gereedschap of werkmateriaal worden verborgen en bij het verplaatsen krijg je een melding. Een tracker zal niet direct een diefstal voorkomen, maar de kans op het terugvinden van gereedschap is wel een stuk groter.

Diefstalpreventie

Door diefstalpreventie wordt de kans dat je dure gereedschap wordt voorkomen enorm verkleint. Diefstal van gereedschap 100% voorkomen zal niet lukken, maar door preventieve maatregelen te nemen wordt diefstal moeilijker en onaantrekkelijker. Daarnaast wordt de pakkans groter en de kans op het terugvinden van gestolen gereedschap ook. Daarom is het zeker de moeite waard om te investeren in de beveiliging van gereedschap.

Gestolen gereedschap is een enorme strop. Ten eerste financieel, want er moet nieuwe gereedschap worden aangeschaft en als je verzekerd bent, zal de verzekering hooguit de dagwaarde vergoeden. En dat is nooit genoeg voor vervanging. Ten tweede ligt het werk stil, zonder gereedschap kan een groot deel van het werk niet worden uitgevoerd met alle financiële gevolgen van dien. Redenen genoeg dus om eens kritisch naar de beveiliging van het gereedschap te kijken.