De beveiligingscamera’s gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. De kwaliteit wordt steeds beter, de prijs steeds lager en daardoor zien we dat er meer en meer van dergelijke camera’s worden verkocht. Het feit dat er meer beveiligingscamera’s worden verkocht, betekent dat meer mensen bewust met met veiligheid bezig zijn en dat juichen wij enorm toe! Maar de titel van dit artikel is niet voor niets ‘Een beveiligingscamera is geen beveiliging’. Waarom kiezen wij voor deze titel?
Waarom worden beveiligingscamera’s aangeschaft?
De reden dat beveiligingscamera’s worden aangeschaft heeft drie redenen:
- Preventief
- Bewijslast
- Identificatie
Beveiligingscamera’s schrikken af. Inbrekers, vandalen, junks, etc. willen over het algemeen niet gefilmd worden en zullen dan ook bij nooit in het beeld van een camera criminele handelen verrichten.
Beveiligingscamera’s slaan beelden op en/of zenden deze direct door naar een meldkamer of naar de eigenaar van de camera. Het beeld dient als bewijs dat er iets is gestolen, vernield of anderszins.
Identificatie is de laatste reden. De beelden kunnen dienen als identificatiemiddel van een verdachte, een voertuig, etc. We kennen allemaal de beelden uit ‘Opsporing verzocht’. Door het tonen van beelden van een verdachte hoopt de politie dat een kijker van het programma de verdachte herkent.
Beveiliging is een combinatie van maatregelen
Beveiliging is een combinatie van maatregelen. Of zoals wij in een eerder artikel al schreven; Een cocktail, de juiste ingrediënten in de juiste verhouding.
Een beveiligingscamera is niet HET ideale preventiemiddel. Een huis zonder sloten op de deuren wordt gewoon leeggehaald door inbrekers, ook als er een camera hangt. Het is de combinatie van goede sloten en een camerasysteem dat preventief werkt. Daarom moet je beveiligingscamera’s in het complete plaatje zien.
Beveiligingscamera’s worden steeds geavanceerder, dat betekent dat de toepassing van de camera’s in de beveiliging steeds breder wordt. Een goed voorbeeld daarvan is de videodeurbel van Ring. Ineens kunnen we live zien wie er voor de deur staat, zonder dat we de deur hoeven open te doen. Na de Ring volgden al snel vele andere fabrikanten met een soortgelijke videodeurbel.
Juiste montage
Een andere belangrijk punt voor beveiligingscamera’s in de montage. Veel beveiligingscamera’s zijn onjuist gemonteerd en verliezen daardoor hun effectiviteit. Zo is de juiste montagehoogte voor identificatie van personen ongeveer 1.70m. De bovengenoemde videodeurbellen hangen ongeveer op die hoogte. Maar voor beveiligingscamera’s die een pand aan de buitenkant in de gaten moeten houden is 1.70m te laag. Criminelen kunnen ze dan heel makkelijk vernielen. Hangen ze te hoog dan zijn de beelden ook zo goed als waardeloos, daarom is een hoogte van zo’n 3 meter gangbaar in de buitenlucht.
Ook moeten ze goed zijn gericht. Wanneer een gebouw door camera’s wordt beveiligd en er een blind spot is (een deel van het gebouw is niet gedekt door een camera), dan is de beveiliging door de camera’s simpelweg waardeloos. En zijn de beveiligingscamera’s die er hang weggegooid geld, want een crimineel zoekt natuurlijk de blind spot.
Wanneer een gebouw 4 toegangsdeuren heeft en 1 toegangsdeur is niet gedekt door een camera, dan kan je erop wachten dat een inbreker voor die deur kiest om binnen te komen.
Ook privacy speelt bij de montage van beveiligingscamera’s een grote rol. Je mag niet zo maar alles en iedereen filmen. Hierover schreven wij al eerder een artikel: Klik hier.
Conclusie
Beveiligingscamera’s hebben een belangrijke rol binnen de beveiliging van personen en goederen. De kosten en kwaliteit maken dat er veel beveiligingscamera’s worden verkocht. Maar enkel een beveiligingscamera ophangen is geen goede beveiliging. Beveiligingscamera’s kunnen een onderdeel zijn van een goede beveiliging. En met de technologische ontwikkelingen van beveiligingscamera’s worden de toepassingen van deze camera’s steeds breder.
Een beveiligingscamera is geen beveiliging, maar is onderdeel van een geode beveiliging en draagt bij aan de preventie.
Heb je vragen over beveiligingscamera’s of wil je advies over de beveiliging van jouw pand? Onze beveiligingsexperts staan voor je klaar: Klik hier.