Drones worden al jarenlang gebruikt. Met name door overheden voor surveillance, verdediging en aanvallen. We kennen allemaal de beelden van drones die luchtaanvallen uitvoeren in Afghanistan. Ook werden drones snel betaalbaar voor particulieren. De vele toepassingen maken drones ook geschikt voor de zakelijke markt. En hoe zit het met drones in de beveiliging?
Toepassingen drones
Drones zijn er in vele soorten en maten. Vanaf de grootte van een vlieg, tot de grootte van een vliegtuig. Elke drone heeft zijn eigen toepassing. De meeste drones voor de particuliere markt zijn geschikt om mee te filmen/fotograferen. Daarnaast zijn er drones om mee te racen, drones om vracht te vervoeren en militairen gebruiken ze voor surveillance, verdediging en aanvallen. Eigenlijk kan je met een drones alles wat een helikopter of vliegtuig ook kan.
Drones en de beveiliging
De huidige toepassingen en de technologische mogelijkheden maken drones ook zeer geschikt voor particuliere beveiligingsorganisaties. Enkele logische toepassingen:
- Crowd management
- Surveillance
- Alarmopvolging
- Voorverkenning
- Brand- en sluitronden
- Sluitbegeleiding
Hiermee kan een beveiligingsmedewerker vanaf een vast locatie zijn werkzaamheden uitvoeren, waardoor (reis)tijd en kosten worden bespaard. Pas wanneer na verificatie middels de drone actie is vereist kan een beveiliger of hulpdienst worden aangestuurd.
De huidige wetgeving omtrent het zakelijk inzetten maakt het gebruik van drones voor beveiligingswerkzaamheden nog niet geheel haalbaar. De vereiste opleidingen voor piloten van drones zijn natuurlijk logisch en haalbaar. Echter de restricties met betrekking tot het vliegen maken de toepassingen voor de beveiliging (nog) niet zinvol.
Er wordt al wel gebruik gemaakt van drones voor crowd management. Deze drones zijn met een kabel verbonden aan de aarde, waardoor plotseling wegvliegen van een drone niet mogelijk is. Daarnaast kan een drone constant in de lucht blijven doordat de drone via de kabel wordt gevoed.
Aanvulling
Per 31 december 2020 gelden in de gehele Europese Unie dezelfde regels met betrekking tot het vliegen met drones. Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over deze nieuwe regels: Klik hier.
Hebben beveiligingsbedrijven binnenkort allemaal drones?
Vermoedelijk zal dit in de komende jaren nog niet het geval zijn. Maar met alle technologische ontwikkelingen zal dit uiteindelijk wel gaan gebeuren. Zo wordt het grootste deel van de surveillancewagens overbodig. Zijn er minder beveiligers nodig (om bijvoorbeeld een menigte in de gaten te houden) en daardoor zullen de kosten voor de uitvoering van een beveiligingsopdracht minder zijn. Allemaal voordelen.
Daarnaast kunnen drones uitgevoerd worden met nachtzichtcamera’s en warmtebeeldcamera’s. Zo kunnen beveiligingsbedrijven ook ’s nachts surveilleren en eventuele personen snel onderkennen. Ook is het in de toekomst mogelijk om middels een drone een sleutel naar de sleutelhouder, die ter plaatse is te brengen, of de sleutel op te halen na afsluiten.
Brand- en sluitronden, sluitbegeleiding, surveillance, het is allemaal mogelijk met drones. Hoewel het nog een aantal jaren zal duren, zullen drones uiteindelijk veelvuldig worden ingezet in de beveiligingsbranche.