Beveiliging in een bedrijf

Beveiliging in een bedrijf is vaak niet het eerste punt waaraan wordt gedacht. Men is druk bezig met het ontwikkelen en verkopen van producten/diensten en de beveiliging is dan vaak een ondergeschoven kindje.

Tot er wat gebeurt!

Waarom beveiliging in een bedrijf?

Vaak is dit de eerste vraag die wordt gesteld: “Waarom heb ik beveiliging nodig in mijn bedrijf?”

Beveiliging in een bedrijf is nodig om de processen binnen dat bedrijf niet onbevoegd te beïnvloeden. Dit klink wellicht wat algemeen, maar het dekt wel geheel de lading. Een bedrijf wil de bedrijfsvoering goed kunnen uitvoeren, met als doel winst maken. Wanneer ergens binnen het bedrijf een proces onbevoegd wordt beïnvloed kan de bedrijfsvoering niet (goed) worden uitgevoerd. En mogelijk wordt winst maken dan verlies lijden. Niet de bedoeling en daarom is het goed om naar de beveiliging te kijken, voordat er wat gebeurt!

bedrijven

Medewerkers

Medewerkers zijn de belangrijkste schakels binnen een bedrijf. Alles kan nog zo geautomatiseerd zijn, medewerkers zijn altijd nodig. En dit betekent dat medewerkers ook een grote invloed hebben op de bedrijfsvoering. In goede zin, maar helaas ook in kwade zin. Medewerkers kunnen de bedrijfsprocessen dusdanig saboteren dat dit tot enorme schade kan lijden.

Het is mogelijk om medewerkers door een extern, gespecialiseerd bedrijf te laten screenen. Wat is de achtergrond van de (potentiële) medewerkers, klopt het overlegde c.v. Vraag ook de medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Daarnaast is het verstandig om medewerkers een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Ook dient de medewerker op de hoogte te zijn van de huisregels binnen het bedrijf en goede werkinstructies. Geef deze na aanname direct aan de medewerker en laat deze hiervoor ook tekenen. Zo is altijd aan te tonen dan een medewerker op de hoogte is van de huisregels en werkinstructies.

Vertrouwen is goed, controle is beter. Controleer de werkzaamheden van de medewerker. Door controle is op tijd ingrijpen mogelijk, wanneer er geen controle is kan een medewerker ongestoord zijn/haar gang gaan. Vaak gaat dit goed, maar mogelijk heeft de medewerker andere intenties. Controle kan worden gedaan door de directe leidinggevende.

Het is ook verstandig als de directe leidinggevende een goede band opbouwt en onderhoud met zijn medewerkers. Een regelmatig gesprek kan leiden tot het snel zien van signalen wanneer het met de medewerker niet zo goed gaat. Een vervelende privésituatie kan leiden tot verkeerd gedrag op de werkvloer. Soms niet eens bewust.

Gebouw

Omdat niet alle bedrijven daadwerkelijk een kantoor hebben zijn we begonnen met de medewerkers. Daarom komt het gebouw nu aan de orde.

Een gebouw biedt fysieke beveiliging voor onbevoegde beïnvloeding van buitenaf. Immers kan niemand zo door een muur lopen. Maar een gebouw heeft natuurlijk ook openingen. Ramen, deuren, een garagedeur, etc. Een bedrijf wil niet dat een ieder onbevoegd naar binnen kan. Daarom is beveiliging van een gebouw noodzakelijk.

Hang- en sluitwerk

Dit begint al met hand- en sluitwerk. Om te zorgen dat niemand zomaar naar binnen kan komen dienen alle ramen en deuren voorzien te zijn van goed hang- en sluitwerk. En deze dienen natuurlijk ook op gesloten/op slot te zijn wanneer er niemand aanwezig is in het gebouw, of deel van het gebouw.

Ook in het gebouw kunnen ruimten worden afgesloten waar niet elke medewerker toegang tot mag hebben. Dit kan met sleutels, maar ook met toegangspassen en zelfs vingerafdrukscanners.

vingerafdruk scanner

Toegangscontrole

Elk bedrijf heeft klanten nodig. En afhankelijk van het bedrijf komen deze klanten op bezoek. Een supermarkt zal minder controle hebben op wie er binnenkomt, dan een galerie die alleen op afspraak is geopend. Controle kan in meer of mindere mate.

  • Ingang fysiek openen bij bezoek.
  • Cameratoezicht.
  • Receptie.
  • Portier.
  • Intercom.
  • Registratie vooraf.

Afhankelijk van het bedrijf zal dus een afweging gemaakt moeten worden welke maatregelen voldoende zijn.

Alarmsysteem

Wanneer niemand aanwezig is kan een alarmsysteem de beveiliging overnemen. Een alarmsysteem registreert bewegingen in/aan het gebouw middels sensoren. Wanneer het alarmsysteem dit registreert zal een signaal naar de meldkamer worden verzonden, die op haar beurt de beveiligingsdienst ter plaatse zal sturen. Ook werken steeds meer alarmsystemen met een app, waarmee een melding direct naar de eigenaar/beheerder zal worden gestuurd.

Informatiebeveiliging

Een bedrijf heeft enorm veel informatie. Sommige informatie is publiekelijk (de website bijvoorbeeld), maar er zijn ook bedrijfsgeheimen die alleen bevoegden mogen inzien. In het volgende artikel hebben wij alles over informatiebeveiliging op een rijtje gezet: Informatiebeveiliging

Verzekeringen

Goede beveiligingsmaatregelen werken preventief tegen onbevoegde beïnvloeding, zoals inbraak, diefstal, of sabotage. Echter is niets 100% uit te sluiten. Daarom is goed als een bedrijf zich tegen onaanvaardbare risico’s verzekerd. Een paar schoenen die gestolen worden uit een schoenenwinkel zal over het algemeen geen onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Maar wanneer de pui van een winkel wordt opengebroken wel. Immers kan de winkel niet open, wat leidt tot economische schade. Een bedrijf dient de risico’s te inventariseren en voor de onaanvaardbare risico’s na te gaan of er een dekkende verzekering is.