Je kan er niet omheen, het Coronavirus heeft ook Nederland in zijn greep. Elke dag worden er door het RIVM nieuwe besmettingen gemeld. Het RIVM heeft advies gegeven om verspreiding van het virus te voorkomen. Maar hoe zit het met de beveiliging en het Coronavirus?
Afgekondigde maatregelen
- Regelmatig handen wassen.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en niet in je handen.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik.
- Blijf uit de buurt van mensen die symptomen hebben.
- Geen handen schudden.
- Geen evenementen >100 personen.
- Indien mogelijk thuiswerken.
Aanvullende maatregelen vanaf zondag 15 maart 2020:
- Scholen en kinderdagverblijven dicht vanaf 16 maart t/m 6 april.
- Kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen hebben recht op opvang op de school of kinderdagverblijf.
- Docenten gaan onderwijs op afstand aanbieden. Prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het MBO.
- Alle horecagelegenheden zijn gesloten vanaf zondag 15 maart 1800 uur t/m maandag 6 april.
- Dezelfde sluitingsperiode geldt voor sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops.
- Horecagelegenheden kunnen wel afhaal- en bezorgservice aanbieden.
- Coffeeshops mogen een afhaalloket openen.
- Elke Nederlander wordt opgeroepen om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
- Eerder afgekondigde maatregelen worden verlengd t/m maandag 6 april.
Aanvullende maatregelen vanaf 23 maart 2020:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Alleen het huis verlaten wanneer je niet thuis kunt werken, voor anderen moet zorgen of wanneer je een frisse neus wilt halen. Hou 1,5 meter afstand. Voor thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en ook dan 1,5m afstand houden.
- Wanneer iemand in het gezin koorts heeft moet het hele gezin thuisblijven. Met uitzondering van mensen in vitale beroepen, als zij zelf niet ziek zijn.
- Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni. Ook bij groepen <100 personen.
- Winkels en openbaar vervoer worden verplicht maatregelen te nemen, zodat iedereen 1,5m afstand van elkaar houdt.
- Contactberoepen (zoals kappers) mogen hun werkzaamheden t/m 6 april niet meer uitoefenen.
- Burgemeesters mogen openbare plekken toewijzen waar groepsvorming verboden is. Bijvoorbeeld parken en stranden. Bij groepen, meer dan 3 en die geen anderhalve meter afstand van elkaar houden wordt gehandhaafd. Uitzondering hierop zijn personen uit hetzelfde huishouden, zoals gezinnen en kinderen.
- Markten mogen onder voorwaarden wel doorgang vinden.
- Burgemeesters kunnen sanctionerend optreden bij overtreding van de maatregelen. De basis hiervoor is een noodverordening.
Kans op besmetting beveiligers
De kans op besmetting bij beveiligers is geheel afhankelijk van de werkzaamheden die zij verrichten. Met name beveiligers die veel in contact komen met andere mensen dienen de bovenstaande adviezen van het RIVM goed op te volgen. Denk aan beveiligers op luchthavens en (semi) openbare gebouwen. Beveiligers die alleen werken op, bijvoorbeeld, een bouwplaats zullen minder risico lopen om besmet te raken. Dit neemt niet weg dat ook deze beveiligers de adviezen van het RIVM moeten opvolgen.
Schiphol
Schiphol heeft aangegeven nauw contact te hebben met het RIVM en de GGD (bron). De GGD heeft aangegeven geen reden te zien om beveiligers mondkapjes te laten dragen tijdens het fouilleren van passagiers. De adviezen van het RIVM zijn ook in dat geval voldoende.
Evenementen
Ook beveiligers van evenementen hebben een grotere kans op besmetting. Immers staan er dan veel mensen op een relatief kleine oppervlakte. Momenteel worden veel evenementen afgelast, met name in Noord-Brabant, om verdere uitbreiding van het virus te voorkomen. Wanneer noodzakelijk wordt geacht zal ook in overige delen van het land evenementen worden afgelast.
Aanvulling 12 maart 2020: alle activiteiten >100 personen worden afgelast.
Voor beveiligers op evenementen die wel doorgaan zijn de adviezen van het RIVM erg belangrijk om op te volgen. Maar ook het in de gaten houden van de bezoekers. Beveiligers kunnen bezoekers wijzen op de adviezen van het RIVM en laat bij twijfel een EHBO’er de bezoeker nakijken (of zoals afgesproken met de organisatie).
Eigen gezondheid
Beveiligers dienen net als iedereen de eigen gezondheid in de gaten te houden. Hier lees je alles over de symptomen en hoe te handelen wanneer je mogelijk besmet bent met het Coronavirus.
Door juist te handelen voorkomt de beveiliger besmetting van collega’s of anderen.
Economisch
Hoewel de gezondheid van één ieder altijd het belangrijkste is kunnen we er niet omheen dat de uitbraak van het Coronavirus ook economische gevolgen kan hebben voor beveiligingsbedrijven.
Cijfers ontbreken op dit moment, maar gezien de afgelasting van veel evenementen is het niet ondenkbaar dat beveiligingsbedrijven hier financiële schade van ondervinden. Daarnaast is ook bekend dat een aantal bedrijven de medewerkers naar huis hebben gestuurd en alleen de beveiliging en schoonmaak nog aanwezig is (bron). Voor zowel het beveiligingspersoneel als schoonmaakpersoneel betekent dit dat de kans op besmetting dan heel klein is. Echter is niet ondenkbaar dat er minder (beveiligings)personeel wordt ingezet, waardoor beveiligingsbedrijven hierdoor financiële schade oplopen.
Tevens zullen veel beveiligingsbedrijven extra maatregelen moeten treffen om hun werknemers veilig te laten werken. Dit zal gaan van de aanschaf van latex handschoenen tot ingrijpende organisatorische maatregelen met de bijbehorende investering. Uiteraard goed voor de werknemers, maar een mogelijk financiële aderlating voor het bedrijf. Dit neemt niet natuurlijk weg dat de veiligheid en de gezondheid van het personeel altijd voorop hoort te staan, maar dat kan een keerzijde hebben voor het bedrijf zelf.
Toekomst
Het is lastig te bepalen hoe de uitbraak zich verder ontwikkelt en de gevolgen daarvan voor de beveiligers.
Er zijn wel tekenen dat de economie een knauw krijgt, wat vaak ook een negatief effect heeft op de beveiligingsbedrijven. Beveiliging is vaak iets waar snel in gesneden wordt.
Daarnaast is het niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst meer evenementen afgelast zullen worden, luchthavens en het openbaar vervoer minder druk worden, waardoor minder beveiligers nodig zijn.Veel beveiligingsbedrijven zullen links- of rechtsom wel iets voelen van de negatieve effecten van de virusuitbraak.
Wij blijven de berichtgeving goed in de gaten houden en zullen dit artikel regelmatig updaten.
Update (30 maart 2020)
Inmiddels is duidelijk dat de afgekondigde maatregelen een enorme impact hebben op de beveiligingsbranche. Van ZZP tot grootbedrijf, iedereen wordt wel één of andere manier door deze crisis geraakt. Veel opdrachten zijn aangepast, afgezegd en toekomstige opdrachten gaan niet door.
Met name de object- en evenementenbeveiliging worden hard geraakt. Veel objecten zijn nagenoeg leeg, waardoor en geen of minder beveiligers op het object nodig zijn. Alle evenementen zijn afgelast, in elk geval tot 1 juni, waardoor de evenementenbeveiligers geen werk meer hebben.
Aan de andere kant komt er meer vraag vanuit de ziekenhuizen, supermarkten en bouwmarkten naar beveiligingspersoneel. Zijn hebben dit personeel om de naleving van de afgekondigde maatregelen te handhaven. Echter staat deze vraag niet in verhouding tot de aangepaste en afgezegde opdrachten. Dit betekent dat veel beveiligingsbedrijven in de problemen zitten of in de problemen dreigen te komen. Zeker wanneer de afgekondigde maatregelen verlengd zullen worden en die kans is zeer aanwezig.
Voor ondernemers heeft de overheid maatregelen genomen om de werkgelegenheid te behouden. Op de website van de overheid kan je hier alle informatie over vinden: Link
31 maart 2020 zal de overheid met meer informatie komen over de afgekondigde maatregelen. Zeer mogelijk worden alle afgekondigde maatregelen tot 1 juni verlengd. Wij houden je op de hoogte!