De beveiliging kan nog zo goed ingericht zijn. Eén zwakke plek en de gehele beveiliging is waardeloos. De zwakste schakel in de beveiliging bepaalt het gehele beveiligingsniveau. Dit klinkt misschien heftig, maar kijk eens naar de praktijk:
- Een hacker zoekt een zwakke plek in de software om binnen te komen.
- Een inbreker zoekt een plek in de woning waardoor makkelijk binnen is te komen.
Beiden maken gebruik van de zwakste plek in de beveiliging. Hoe goed een pand ook is beveiligd met camera’s, alarmsystemen, hekken, etc. Wanneer iemand de voordeur niet op slot draait, is een inbreker binnen 20 seconden binnen.
We zien heel vaak dat de mens de zwakste schakel is in de beveiliging. Door het ontbreken van veiligheidsbewustzijn en/of het niet volgen van procedures ontstaan er zwakke plekken in de beveiliging. En dat kan je mensen niet altijd kwalijk nemen. Niet iedereen is constant met de veiligheid bezig. De meeste mensen doen hun werk en denken nauwelijks na over mogelijke veiligheidsrisico’s die ontstaan door hun (gebrek aan) handelen. Door het ontbreken van training zal hier ook geen verbetering in optreden. Vaak zien we na een incident het veiligheidsbewustzijn pieken. Alle betrokkenen zijn enorm veiligheidsbewest in de dagen tot weken na een incident. Maar daarna ebt het weer weg en valt men in het oude patroon.
Automatiseren van beveiligingsmaatregelen
Door de beveiliging zoveel mogelijk te automatiseren, worden fouten voorkomen en daarmee blijft de beveiliging op niveau. Het automatiseren van beveiligingsmaatregelen kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Alle toepassingen hebben als doel de beveiliging op niveau houden door het voorkomen van menselijke fouten.
Kijk bijvoorbeeld eens naar een automatisch slot. Een erg simpel voorbeeld. Een traditioneel slot is enkel ‘veilig’ wanneer deze ook daadwerkelijk met de sleutel op slot wordt gedraaid. Anders is het slot door middel van ‘flipperen’ binnen enkele seconden te openen. Een automatisch slot draait zelfstandig op slot wanneer het slot in de sluitkast (in het kozijn) valt. Deze automatische oplossing voorkomt onveilige situaties als de gebruiker vergeet het slot op slot te draaien.
Een ander voorbeeld is de bedrijfshulpverlening in een gebouw. Hoeveel BHV’ers zijn er op enig moment aanwezig? We zien bij de receptie nog weleens een schuifbord waarop de BHV’ers kunnen aangeven dat zijn aanwezig zijn en afwezig als zij het pand weer verlaten. Maar dit is zeer foutgevoelig met alle mogelijke gevolgen van dien. Door dit proces te automatiseren, is op elk moment duidelijk hoeveel bedrijfshulpverleners er aanwezig zijn. Dit kan door de aanwezigheid te koppelen aan de bedrijfspas waarmee men toegang krijgt tot het gebouw. Zo is er geen enkele foutmarge en is bij calamiteiten direct duidelijk welke BHV’ers hun taak kunnen uitvoeren.
Het automatiseren van beveiligingsmaatregelen kan je heel breed trekken. En wij raden aan om dat ook te doen waar mogelijk, in alle redelijkheid natuurlijk. Door het menselijk handelen zoveel mogelijk weg te halen, worden fouten voorkomen. Uiteraard is er wel altijd controle nodig op de geautomatiseerde beveiligingsmaatregelen. Hiermee speurt de controleur naar eventuele fouten. En dat is een groot verschil, want nu is men zeer bewust met de beveiligingsmaatregelen bezig.
Steeds meer automatisering
We gaan de komende jaren zien dat steeds meer geautomatiseerd wordt, ook qua beveiligingsmaatregelen. De ontwikkelingen in de techniek maken dit mogelijk. Steeds zullen nieuwe ontwikkelingen zorgen voor nieuwe toepassingen. maar altijd zal er controle plaats moeten vinden door mensen. En die controle zal zeker op IT-gebied steeds belangrijker worden met de huidige cyberdreigingen.
Benieuwd naar de mogelijkheden tot het automatiseren van de beveiliging binnen jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op (klik hier).