Midden in de nacht krijg je een melding van de meldkamer. Er gaat een inbraakalarm af in jouw kantoor. Wat nu? Ga je er midden in de nacht uit om te kijken of wacht je tot de volgende ochtend met alle risico’s van dien?! Een beveiligingsbedrijf kan de alarmopvolging op zich nemen, zodat jij niet zelf hoeft te kijken.
Wat is alarmopvolging?
Wanneer een alarmsysteem afgaat zal deze een signaal verzenden naar de meldkamer. De meldkamer schakelt vervolgens het beveiligingsbedrijf in. De beveiliger gaat ten spoedigste naar het pand. Hier zal de beveiliger het pand controleren. En wanneer er sprake is van een (poging) inbraak zal de beveiliger direct de politie alarmeren.
Verschillende meldingen
Het alarmsysteem kan verschillende soorten meldingen doorsturen naar de meldkamer:
- Inbraak
- Sabotage
- Foutieve inschakeling
- Lage accuspanning
- Geen verbinding (met de meldkamer)
- Overvalmelding
- Storing
Wat doet de mobiele surveillant bij een inbraakmelding?
Wanneer de mobiele surveillant een inbraakmelding krijgt zal hij ten spoedigste naar het pand rijden. Daar zal hij de buitenzijde van het pand controleren op openstaande deuren/ramen en braakschade. Bij vermoeden van inbraak zal de beveiliger de politie inlichten en wachten tot de politie ter plaatse is. Wanneer er aan de buitenzijde van het pand geen bijzonderheden te zien zijn zal de beveiliger het pand betreden en de binnenzijde van het pand controleren. Wanneer er ook binnen geen bijzonderheden worden aangetroffen zal de beveiliger het pand weer op alarm zetten en het pand afsluiten. Bij (poging) inbraak zal de beveiliger bij het pand blijven tot de politie het pand heeft vrijgegeven, zodat het pand weer afgedicht kan worden en tevens het alarm kan worden ingeschakeld.
Afhankelijk van de vooraf gemaakte afspraken met de klant zal deze niet, tijdens of na de uitruk worden ingelicht.
Bij meldingen anders dan inbraakmeldingen zal de beveiliger volgens protocol ter plaatse gaan of contact opnemen met de bij hem bekende contactpersonen.
Bevoegdheden beveiliger
Een beveiliger dient zich (uiteraard) aan de wet te houden. De beveiliger dient dus de Wegenverkeerswet in acht te nemen en mag bij een melding niet harder rijden dan toegestaan of andere verkeersovertredingen begaan.
Een beveiliger heeft geen bevoegdheden voor het dragen en gebruiken van geweldsmiddelen.
Echter zijn beveiligers wel getraind in het omgaan met agressieve personen en mogen zij op heterdaad aanhouden (net als elke burger).
Kosten alarmopvolging
Uiteraard zijn er kosten verbonden aan de alarmopvolging door een beveiligingsbedrijf. De kosten variƫren per beveiligingsbedrijf, dus hier is weinig over te zeggen.
Wat belangrijk is voor de keuze van een beveiligingsbedrijf is de aanrijtijd. Immers hoe sneller een mobiele surveillant ter plaatse is hoe minder de (economische) schade zal zijn indien het een daadwerkelijke inbraak betreft. Daarnaast is het fijn om referenties na te gaan, zodat je ook van derden hoort hoe de ervaringen met het beveiligingsbedrijf zijn.
Alarmopvolging is er niet alleen voor bedrijven en inwoners van Wassenaar, Bloemendaal en andere rijke gemeenten. Tegenwoordig zien we ook in de ‘modale’ woongebieden meer en meer alarmopvolging. Een goede trend, want zo stijgt ook in die gebieden de veiligheid!
Heb jij vragen over alarmopvolging?
Neem gerust contact op via het contactformulier.