Er is de laatste maanden veel om te doen. Zzp in de beveiliging, kan dat straks nog? De voerheid heeft aangekondigd dat zijn vanaf 2025 gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Zzp’ers die volgens de letter van de wet eigenlijk in loondienst zijn, maar zich wel als zelfstandige profileren. Dit geldt niet alleen voor de beveiligingssector, maar voor alle sectoren Denk maar eens aan de zorg of bouw. Daar zien we ook een behoorlijk aandeel zzp’ers.
ZZP in de beveiliging
Toch blijven de berichten over eventuele handhaving vanuit de overheid onduidelijk. Gaat men wel actievere handhaven of niet? Het feit blijft dat je vanaf volgend jaar de kans loopt als ZZP’er door de mand te vallen. Bij een controle kan de overheid besluiten dat jij je niet als zelfstandige profileert en daarmee lopen jij en jouw opdrachtgeverr kans op sancties.
Op dit moment werken de meeste ZZP’ers in de beveiliging als schijnzelfstandigen.
Zo is er sprake van:
- Gezagsverhouding tussen opdrachtgever en ZZP’er.
- Moet de zelfstandige zelf het werk verrichten en hij mag dit werk niet uitbesteden.
- De ZZP’er ontvangt een vaste vergoeding, zoals iemand in loondienst.
- De ZZP’er werkt organisatorisch zoals een werknemer. ‘Naast’ elkaar.
Let erop dat dit per zaak kan verschillen en een rechter dus anders kan beslissen.
Modelovereenkomst
Voorheen was eeen modelovereenkomst voldoende om de zelfstandigheid van een ZZP’er aan te tonen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Een modelovereenkomst heeft geen waarde meer en de opdrachtgever en ZZP’er dienen de zakelijke relatie op een andere manier aan te tonen.
ZZP in de beveiliging, 2025
In de beveiligingsbranche werken enorm veel zelfstandigen en in 2025 zullen deze niet allemaal verdwenen zijn. Deels omdat zelfstandigen echt zelfstandig zijn, ook volgens de letter van de wet. Maar het grootste deel zal nog als ZZP’er aan het werk zijn, omdat de beveiligingsbedrijven nog niet voldoende eigen personeel hebben om de opdrachten uit te voeren. Vaak zijn de zelfstandigen al lange tijd werkzaam binnen een of meerdere beveiligingsbedrijven. Op het moment dat alle zelfstandigen stoppen met beveiligingswerkzaamheden ontstaat er een enorm groot probleem in Nederland. De veiligheid van Nederland komt in het geding.
Stel dat alle zelfstandigen voor 2025 in loondienst willen gaan. Zoals de overheid graag wilt. Dat is simpelweg onmogelijk omdat de afdeling Bijzondere Wetten van de politie deze aanvragen niet kan behandelen voor 2025. De gemiddelde wachttijd bij aanvraag van een beveiligingspas is op dit moment (septemeber 2024) al zo’n 8 weken. Laat staan als er tienduizende extra aanvragen worden ingediend. Overigens is dit geen onwil van de politie, maar ook daar zijn er personeelstekorten en heeft het persoon belast met deze aanvragen ook andere werkzaamheden te doen. En dan hebben we het nog niet eens over de bizarre situatie dat je per beveiligingsbedrijf een aparte pas moet hebben, in plaats van een persoonsgebonden pas.
ZZP in de beveiliging, waar zijn ze aan toe?
Het is duidelijk dat de overheid de ZZP’er wil bewegen in loondienst te gaan. Opdrachtgever van schijnzelfstandigen gaan grote risico’s lopen als zij ZZP’ers als schijnzelfstandigen inzetten. de ZZP’er loopt ook risico dat al zijn bronnen opdrogen, omdat hij niet meer wordt ingehuurd.
De ZZP’er dient een belangrijke keuze te maken: Als ondernemer doorgaan in de beveiligingsbranche of in loondienst gaan bij een beveiligingsbedrijf. Een belangrijke keuze die de zelfstandige zelf moet maken. Als we kijken naar de praktijk, kunnen we concluderen dat het grootste deel van de ZZP’ers geen ondernemers zijn en er verstandig aan doen te zoeken naar een baan in loondienst. Ook dat heeft voordelen, denk alleen al aan het doorbetaald worden bij ziekte en de opbouw van pensioen.