Een vals alarm bij harde wind of storm. Tijdens harde wind of storm zien we een toename van het aantal valse alarmmeldingen. Meldingen waarbij er geen calamiteit is, maar het alarm toch is afgegaan. Vervelend, want je wilt dat het alarm alleen afgaat wanneer er daadwerkelijk wat aan de hand is, zoals een inbraak.
Oorzaken van een vals alarm bij harde wind
Anders dan vaak wordt beweerd, is de harde wind niet de oorzaak van het valse alarm. Er zijn wel wind alarmsystemen die je kunnen waarschuwen bij een windkracht boven de x aantal knopen, maar 99,9% van particulieren en bedrijven zullen deze niet hebben
We zien dat de harde wind iets letterlijk in beweging zit en dat veroorzaakt het alarm.
Als voorbeeld een deur die speling heeft en door de harde wind begint te klapperen, waardoor het magneetcontact beweging detecteert en alarm geeft.
Bij een vals alarm bij harde wind of storm zien we vaak dat beweging de oorzaak. De beweging van een onderwerp is de oorzaak.
Mogelijk oorzaken van een vals alarm bij harde wind:
- Beweging van onderwerpen: deuren, ramen, gordijnen, brievenbussen.
- Naar binnen slaande regen door de harde wind (kans op sabotagemeldingen).
- Vernieling van gevelopeningen (ramen en deuren) door rondvliegend puin.
Oorzaken wegnemen
Beweging van onderwerpen
Om te voorkomen dat je een vals alarm krijgt door bewegende onderwerpen moet je ervoor zorgen dat de wind geen kans krijgt. Dit kan je doen door te zorgen dat er geen openingen zijn waardoor wind naar binnen kan (tocht) en je kan ervoor zorgen dat onderwerpen niet kunnen bewegen. Een deur met speling op de sloten zal altijd alarm geven bij harde wind. Een klapraam dat niet goed is afgesloten kan gaan klapperen door de wind. Heb je toch een klapraam openstaan, zorg dan dat de gordijnen niet kunnen bewegen.
Sluit ramen en deuren goed af. Doe ook de nooduitgang goed dicht! Nooduitgangen worden vaak gebruikt als rookgelegenheid, waarna de deur niet goed wordt dichtgetrokken. Hierdoor krijgt harde wind er vat op met een alarmmelding tot gevolg. Zonde en makkelijk te voorkomen.
Naar binnen slaande regen
Soms komt de wind en daarmee de regen uit onverwachte hoek en weet zo toch een weg naar binnen te vinden. Een sabotagemelding of stroomuitval kan dan zo maar gebeuren. Maak je dit mee, achterhaal waar de regen binnen kon komen en laat dat afdichten. Zelfs de meest moderne gebouwen/woningen kunnen hiermee te maken krijgen. Dit komt ook door het steeds extremer wordende weer.
Vernieling van gevelopeningen
Rondvliegend puin zorgt bij elke harde wind en storm voor veel schade. Bedenk maar eens hoeveel kliko’s op de zijkant liggen bij een flinke wind. Zeker als ze zijn geleegd, ze vliegen alle kanten op. Om te voorkomen dat iets tegen of zelfs door jouw raam/deur kan vliegen kan je rondom jouw pand kijken wat risicovolle zaken zijn. Kliko’s, trampolines, containers, bloempotten, takken, dakpannen. Alles waar de wind grip op kan krijgen, kan gevaarlijk zijn (afhankelijk van de windkracht natuurlijk). Is er veel wind voorspeld, berg dan alles op waarvan je denkt dat het een risico kan vormen. Zo voorkom je schade aan jouw pand en voorkom je valse meldingen.