Nieuw legitimatiebewijs voor beveiligers

Het lijkt er sterk op dat we binnen twee jaar een nieuw legitimatiebewijs (beveiligingspas)krijgen voor beveiligers. En dat is goed nieuws voor de branche! Op dit moment heeft een beveiligers een beveiligingspas voor het bedrijf waar hij in dienst is of werkzaamheden voor verricht. Dit betekent in de praktijk dat er beveiligers zijn met tientallen passen, omdat hij/zij tientallen opdrachtgevers heeft.

Een beveiligers wordt bij elke aanvraag gescreend. Dit zorgt voor een behoorlijk belasting bij de politie. Ook zijn aan elke pas kosten verbonden, dat voor rekening van de zzp-er of werkgever komt. De tijd tussen aanvraag en toekenning pas is (afhankelijk van de drukte bij de poltie, afdeling bijzondere Wetten) zo’n 8 weken. Dit betekent dat ad hoc aanvragen niet kunnen worden ingevuld met de inzet van extra geworven personeel, omdat de pasaanvraag zo lang duurt.

Nieuw legitimatiebewijs voor beveiligers

De langgekoesterde wens vanuit de branche om met één beveiligingspas per persoon te gaan werken, lijkt nu werkelijkheid te gaan worden. De wetswijzigingen zijn in voorbereiding, en dan betekent dat het nu serieus wordt. Binnen een jaar of twee verwachten we de persoonsgebonden beveiligingspas. Dat gaat voor iedereen veel voordelen opleveren.

De beveiligers met een persoonsgebonden pas kan bij elke werkgever of opdrachtgever legaal aan de slag.
Beveiligingsbedrijven kunnen elkaar onderling steunen wanneer dat nodig is.
De politie is minder tijd kwijt aan het screenen en uitgeven van passen.

Uniform

Naast de persoonlijke beveiligingspas klinken er ook geluiden voor het reguleren van de kleding voor beveiligers. Dat wil zeggen dat er één unfiform komt voor alle beveiligers in Nederland. Dit zorgt voor een landelijke herkenbaarheid van de beveiliger en door enkel een ander logo te dragen is duidelijk voor welk bedrijf de beveiliger op dat moment werkzaam is.
Op Schiphol zien we iets soortgelijks, waarbij de daar opererende beveilgingsbedrijven allen in hetzelfde uniform lopen met een ander logo.

Wetswijziging

Wij volgen de berichtgeving over de nieuwe passen op de voet en houden je op de hoogte!